avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 832 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CONCEDIU INGRIJIRE COPIL DE PANA LA 2 ANi acordat ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CONCEDIU INGRIJIRE COPIL DE PANA LA 2 ANi acordat tatalui

Buna ziua,
Sunt PFA si as dori ca dupa nasterea copilului sa nu raman eu in CCC, ci tatal. Acesta este angajat de 4 ani la o firma. As avea mai multe intrebari in acest sens:
1. Sunt obligata sa imi iau totusi un concediu postnatal de 42 de zile. Este corect? Cum voi fi remunerata in aceasta perioada si unde voi depune acest concediu, fiind PFA si neavand deci un angajator?
2. Intentionez sa imi iau CCC pt perioada de o luna, restul de 1 an si 11 luni il va lua tatal. Voi primi acel stimulent pt reinsertie in aceasta situatie?
3. Tatal copilului nu este inca sotul meu. Este obligatoriu un certificat de casatorie pt a putea beneficia de cele mentionate anterior, sau simpla recunoastere a copilului e suficienta?
4. Exista alte atentionari speciale referitoare la situatia noastra - eu cu PFA si tatal beneficiar de CCC?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:25, 13 Mai 2014
1. - Daca ati platit cota de contribuie de 0,85% pentru concedii si indemnizatii, catre Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS), puteti beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).
- Certificatele medicale se depun la CJAS care le plateste.
- Daca nu ati platit aceasta cota nu veti putea beneficia de concediu de maternitate dar veti putea beneficia de concediu crestere copil (CCC), fie dvs. fie tatal copilului, incepand cu data nasterii copilului.

2. - Daca intrati o luna in CCC beneficiati de stimulentul de insertie numai daca tatal nu intra in CCC.
- Nu se poate cumula stimulentul de insertie luat de dvs. cu indemnizatia pentru CCC luata de tatal copilului.

3. Nu este nevoie de certificat de casatorie ci numai de inregistrarea pe certificatul de nastere al tatalui copilului.

4. - Parintii copilului fiind necasatoriti vi se va cere, intre actele pentru CCC, si o ancheta sociala facuta de DGASPC.
- Indiferent cine intra in CCC poate beneficia de acesta numai daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) a avut venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu post natal-urgent cristina2070 cristina2070 Buna ziua, Situatia e un pic dificila, dar stiu ca se poate rezolva intr un fel, numai ca nu stiu de unde sa incep, de aceea va cer ajutorul (l am primit ... (vezi toată discuția)
Acte necesare pentru stimulent liveomars liveomars Buna ziua, Am nascut pe data de 11 februarie 2014, nu voi intra nici eu nici sotul in CCC,optam pentru stimulent si va depune sotul actele necesare. 1. ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie pt tata nely_cecil nely_cecil buna ziua, as avea niste intrebari legate de concediul postnatal si stimulentul de insertie... daca viitoarea mama nu lucreaza, poate beneficia tatal ... (vezi toată discuția)