avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... certificat medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

certificat medical

Buna.
Doresc sa aflu cat mai exact cu putinta, daca o persoana in ultimele 12 luni a beneficiat de 233 zile de concediu medical numai pt un singur diagnostic (adica acordat si de medicul de familie, medicul care a facut internarea si operatia si apoi casa de sanatate din localitate si de la bucuresti din maximul de 90 zile a acordat numai 60 zile, ce se intampla in cazul in care (doamne fereste ajungi la UPU -urgente, te interneaza si solicita adeverinta din care reiese nr. de 233 c. medical!!
Care este procedura de acordare a concediului medical, adica cine eliberereaza (spitalul, med de familie sai de la bucuresti?
Multumesc si astept un raspuns cat mai corect, avizat si cat mai repede - azi!
Multumesc pt. sfaturile bune pe care le oferinti constant!
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 21:16, 17 Decembrie 2014
Daca boala avuta se incadreaza in cazurile enumerate mai jos, este posibil atunci ca salariatul respectiv sa mai poata beneficia de concedii medicale platite. Certificatele medicale vor putea fi eliberate de medicul curant specialist, dar vor trebui vizate de medicul expert de la casa de pensii.
In caz contrar, medicul specialist nu va mai putea sa elibereze certificate medicale, angajatul urmand sa absenteze motivat (pe baza de scrisoare medicala), dar fara plata.


Normele de aplicare a OUG nr. 158/2005:

ART. 24
(1) Concediile medicale pentru incapacitate temporarã de muncã se acordã pe o duratã de cel mult 183 de zile în interval de un an, socotite de la prima zi de îmbolnãvire.
(2) Începând cu a 91-a zi, concediul medical se poate prelungi pânã la 183 de zile, cu avizul medicului expert al asigurãrilor sociale.
(3) Durata de acordare a concediului şi a indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã este mai mare în cazul unor boli speciale şi se diferenţiazã dupã cum urmeazã:
a) un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã pulmonarã şi unele boli cardiovasculare, stabilite de Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate, denumitã în continuare CNAS, cu acordul Ministerului Sãnãtãţii;
b) un an, cu drept de prelungire pânã la un an şi 6 luni de cãtre medicul expert al asigurãrilor sociale, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã meningealã, peritonealã şi urogenitalã, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA şi neoplazii, în funcţie de stadiul bolii;
c) un an şi 6 luni, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã pulmonarã operatã şi osteoarticularã;
d) 6 luni, cu posibilitatea de prelungire pânã la maximum un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru alte forme de tuberculozã extrapulmonarã, cu avizul medicului expert al asigurãrilor sociale.
(4) Pentru obţinerea avizelor prevãzute la alin. (2) şi (3), medicul curant va întocmi un referat medical conform modelului prezentat în anexa nr. 8; referatul medical se va transmite la cabinetul de expertizã medicalã şi recuperare a capacitãţii de muncã din a cãrui razã teritorialã îşi are domiciliul asiguratul.


ART. 65
(1) Durata concediilor pentru tuberculozã, neoplazii, SIDA, a concediilor pentru sarcinã şi lãuzie, îngrijirea copilului bolnav, pentru reducerea timpului de muncã şi pentru carantinã, precum şi pentru risc maternal nu diminueazã numãrul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afecţiuni.
(2) Pentru concediile medicale prevãzute la alin. (1), plãtitorii de indemnizaţii au obligaţia sã elibereze adeverinţe din care sã rezulte numãrul de zile de concediu medical aferent fiecãrei afecţiuni în parte.
BUNA ZIUA.
In cazul enuntat mai sus concediu medical de 233 zile a fost pentru o coplicatie la oasele bazinului, fractura, iar in caz de internare la UPU pt. de exemplu gripa!
Multumesc si astept cu sufletul la gura raspunsul dv!
Raspunsul l-ati primit deja. Medicul nu va putea elibera certificat medical in cazul depasirii celor 183 de zile, conform legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical - limita maxima pe 12 luni carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Buna ziua ! La cate zile de concediu medical are dreptul un salariat pe parcursul a 12 luni ? La 90 zile de c.m. intra in comisia medicala ? Medicul de ... (vezi toată discuția)
Concediu medical cameliachivereanu cameliachivereanu Buna ziua! O persoana diagnosticata cu neoplasm , (cancer) mamar, fiind operata, face chimioterapie si radioterapie, cate zile de concediu medical are ... (vezi toată discuția)
Concediu medical dumi85 dumi85 buna! cate zile de concediu medical poti sa ai intr-un an si cate poate sa iti acorde medicul de familie? (vezi toată discuția)