avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara din urma
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara din urma

In urma cu cateva luni am intentat proces pentru marirea pensie alimentare a minoarului rezultat dintr-o casatorie anterioara. pensia a fost marita de la suma x la suma y. Am inteles ca diferenta y-x care pe parcursul intregului proces o pot recupara. Neexistant intelegere din partea fostului sot, vrea sa stiu care sunt masurile legale ce trebuiesc inteprinse pentru pecuperarea sumei (y-x) pe 6 luni cat a durat procesul.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: m_ella2005 , utilizator 12:17, 4 Iunie 2009
~ Conținut șters la cerere ~
exista un termen pana cand pot revendica suma respectiva?.....cu alte cuvinte: dupa 6 luni de la inceperea procesului si 2 luni de la darea sentintei de marire a pensiei alimentare, exista posibilitatea sa obtin raspunsul cum ca am solicitatat suma prea tarziu si ca nu o mai pot obtine?
multumesc pentru raspuns.
nu este cazul sa va faceti probleme de genul acesta deocamdata, asa cum a spus colega irina_irina2 trebuie sa incepeti executarea silita .
Termenul de prescriptie extinctiva (care stinge dreptul la actiune , in sens material ) e cel de 3 ani , asa incat neplata pensiei de intretinere (datorata de la data introducerii actiunii ) poate fi recuperata.
Fie urmati sfatul colegei Irina , fie va adresati Politiei , respectiv Parchetului , cu o plangere penala prealabila , avand ca obiect savarsirea infractiunii de abandon de familie (insa trebuie justificata o rea credinta, intentia vadita de neplata).
Instiinati-l pe fostul sot de aceste doua posibilitati , iar daca -si va executa de buna voie obligatia , nu va mai fi necesar sa intreprindeti nici un fel de demers.Succes.
Parerea mea este ca ar trebui sa aveti in vedere urmatoarele aspecte:
1. Fostul sot lucreaza sau nu? Majorarea s-a facut datorita cresterii veniturilor sale salariale sau s-a raportat la salariul minim pe econimie (in situatia in care nu lucreaza)?

2.Daca este angajat:
Plata pensiei de face prin poprire pe salariu sau de buna voie?
Hotararile primei instante (judecatorie) sunt executorii de drept cand au ca obiect plata pensiei de intretinere. Teoretic, judecatoria trebuia sa trimita, din oficiu, ordonanta de infiintare a popririi imediat dupa pronuntare deoarece pentru sumele datorate cu titlu de pensie de intretinere, infiintarea popririi se dispune de instanta de fond, din oficiu, de indata ce hotararea este executorie, potrivit legii.
Din mesajul dv. se intelege ca fostul sot plateste suma majorata y si refuza plata diferentei y-x pe care doriti sa o recuperati. Nu specificati insa daca fostul sot a atacat cu recurs hotararea de majorare - situatie in care aveti sansa ca pensia sa ramana aceeasi ca a instantei de fond sau nesansa ca aceasta sa fie micsorata.
Daca hotararea nu a fosta atacata cu recurs, inseamna ca a ramas definitiva si irevocabila si nu este necesar sa apelati la un executor pentru recuperarea diferentei y-x. Este suficient sa faceti cerere la judecatorie prin care sa solicitiati infiintatrea popririi pe salariu si trimiterea acesteia catre tertul poprit .....(locul de munca al fostului sot)- in poprire se va specifica data de la care se datoreaza pensia de intretinere precum si suma lunara datorata; tertul poprit va face compensarile de rigoare.
Daca sotul plateste de buna voie pensia marita si doriti numai recuperarea acelei diferente, faceti cerere de investire cu formula executorie a sentintei si solicitati instantei sa trimita hotararea ce o va pronunta tertului poprit (societatea la care lucreaza fostul) pentru corelarea sumelor datorare cu titlu de pensie de intretinere. In cerere mentionati suma pe care v-o datoreaza ca diferenta, atasati copie dupa vechea sentinta si dupa cea noua de majorare, precum si dovada incasarii sumelor de pana acum pentru a demonstra instantei ca diferenta este cu adevarat datorata.

In situatia in care hotararea se afla in stadiul de recurs, va cam grabiti cu recuperarea diferentei; dupa cum am specificat, exista posibilitatea ca suma sa fie micsorata, situatie in care va trebui sa returnati dv. sumele primiti in plus.

Daca fostul sot nu lucreaza, iar pensia a fost stabilita raportat la salariul minim pe economie, va adresati instantei cu o cerere prin care sa se constate dreptul de creanta (diferentele neachitate), iar hotararea ce o veti obtine o investiti cu formul a executorie si mergeti cu ea la executor pentru recuperarea sumelor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata pensiei alimentare dupa actiunea de executare silita luminita_grigore luminita_grigore Buna ziua, ma confrunt cu urmatoarea situatie: Am divortat cu acordul partilor, in octombrie 2011, minorul mi-a fost incredintat mie spre crestere si ... (vezi toată discuția)
Poprire salar fostul sot pensie alimentara dana_1975 dana_1975 Se poate pune poprire pe salarul fostului sot ptc ca pensia alimentara sa intre direct in contul meu? Am luat legatura cu un executor judecatoresc si mi-a spus ... (vezi toată discuția)
Pensie de întreținere minor Blueionyka Blueionyka Va rog sa ma ajutați cu o informație. Divorțul s-a pronunțat in mai 2017 si fostul meu soț a fost obligat la plata unei pensii de întreținere pt ... (vezi toată discuția)