avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 882 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... retineri din salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

retineri din salariu

Voi descrie putin situatia referitor la care am nelamuriri si sper sa primesc un rasp.
Eu lucrez intr-un magazin de haine, ce apartine unui lant mare la nivel national.Acum 2 luni conducerea locala a magazinului a efectuat un inventar al marfurilor.inventar ce a scos a iveala un minus de aprox 50 milioane de lei vechi.Fiecarui angajat i s-a oprit din salariu 1 mil lei vechi,2 luni consecutiv pt a plati minusul. Acum, revizorii au efectuat un nou inventar, un minus enorm din nou.Din nou se vor opri de la angajati anumite sume de bani pentru a plati marfa lipsa.Inca un lucru care nu mi se pare normal este faptul ca de fiecare data cand pleaca un angajat i se retine o suma de bani pentru eventualele minusuri. Au dreptul sa faca asa ceva?
Cel mai recent răspuns: Ioana Carmen , utilizator 06:58, 4 Iunie 2009
Buna seara .

E dreptul angajatorului sa isi recupereze prejudiciul cauzat de lipsa in gestiune , numai ca acest lucru nu se poate realiza decat urmare a unei hotarari judecatoresti ramase definitiva sau in baza acordului semnat de salariat pentru retinerea unei anumite sume la lichidarea fiecarei luni .

orice alta retinere nu este legala , si va sfatuiesc sa nu semnati niciun acord de plata in acest sens .
Legea nr 53/2003 privind Codul Muncii prevede in felul urmator:
Art. 164. - (1) Nici o retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege.
(2) Retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
(3) In cazul pluralitatii de creditori ai salariatului va fi respectata urmatoarea ordine:
a) obligatiile de intretinere, conform Codului familiei;
b) contributiile si impozitele datorate catre stat;
c) daunele cauzate proprietatii publice prin fapte ilicite;
d) acoperirea altor datorii.
(4) Retinerile din salariu cumulate nu pot depasi in fiecare luna jumatate din salariul net.

Asa cum va descris si @HRS.
Salariaţii răspund patrimonial, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina şi în legătură cu munca lor.
Principalele modalităţi de stabilire şi recuperare a prejudiciului produs angajatorului, atât în cazul răspunderii patrimoniale cât şi în cazul obligaţiei de restituire, sunt:
- învoiala părţilor;
- acţiunea în justiţie.
De asemenea, salariatul, în mod unilateral, poate recunoaşte producerea pagubei asumându-şi un angajament scris de plată, care pentru a fi valabil, trebuie acceptat de angajator. Se ajunge în acest fel, tot la învoiala părţilor.
Insă, trebuie avut în vedere că nici angajamentul de plată şi nici învoiala părţilor nu constituie titluri executorii şi, drept urmare, în baza lor nu se pot face reţineri salariale lunare pentru acoperirea pagubei.
Ultima modificare: Joi, 4 Iunie 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic
Va multumesc pentru raspuns.


O zi buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inventar, decizie de imputare Tania  D Tania D suntem o firma de retail si in urma cu putin timp am facut un inventar in urma caruia s-a constat un minus, intrebarea este cum se poate face imputarea acelui ... (vezi toată discuția)
Retineri salariu mnd mnd Buna ziua, In CCM al firmei la care lucrez este stipulat ca \\\'\\\'angajatorul isi rezerva dreptul de a acorda anumite facilitati si avantaje salariatilor in ... (vezi toată discuția)
Inventar farmacie Piccolina83 Piccolina83 Buna ziua, Este legal ca, in cazul unui inventar facut la farmacie, minusurile sa li se scada din salariu angajatilor? Angajata respectiva are in jur de 6 ... (vezi toată discuția)