avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 820 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Stabilire aplicare sanctiune disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Stabilire aplicare sanctiune disciplinara

Buna ziua
Va rog sa imi spuneti daca in urma cercetarii disciplinare comisia numita de catre conducatorul societatii propune o sanctiune disciplinara prin raportul intocmit, conducatorul societatii trebuie obligatoriu sa aplice aceea masura disciplinara sau poate dispune aplicarea unei sanctiuni mai grave, daca in opinia sa considera ca abaterea este mai grava ?
Cel mai recent răspuns: cristina69 , utilizator 09:54, 19 Decembrie 2014
Decizia de sancționare revine angajatorului, comisia de cercetare disciplinară prealabilă având numai rolul de culegere de informații și de constatare a existenței/inexistenței unei abateri disciplinare. În stabilirea sancțiunii, angajatorul este obligat să țină cont de toate criteriile enumerate de art. 250 din Codul muncii.
Drept urmare, angajatorul nu poate fi acuzat de abuz sau exces de zel, daca propune o sanctiune disciplinara mai grava decat cea propusa de comisie? Multumesc mult pentru raspuns.
Concluziile cercetării prealabile nu reprezintă decât o propunere pentru organul competent al angajatorului să aplice sancţiuni disciplinare, acesta din urmă având posibilitatea, după caz:
(a) să-şi însuşească întocmai propunerea referitoare la fapta comisă, vinovăţia sau nevinovăţia salariatului respectiv, sancţiunea disciplinară ori exonerarea de răspundere;
(b) să nu-şi însuşească în nici un fel propunerile;
(c) să aplice o sancţiune mai aspră sau mai puţin aspră decât cea propusă ( opinie exprimata in doctrina : Alexandru Ţiclea, Tratat de dreptul muncii, Ed. a V-a revizuită, Editura Universul Juridic, Bucureşti 2011, p.799).

Altfel spus, angajatorul, pe baza actului întocmit de autorul cercetării, este singurul în drept să decidă dacă emite sau nu o decizie de sancţionare disciplinară cu privire la un anume salariat, iar în caz afirmativ, care anume dintre sancţiunile disciplinare enumerate de art. 248 alin. (1) din Codul muncii vor fi aplicate.
Multumesc pentru lamuriri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cercetare disciplinara scalina scalina Buna ziua, Din calitatea de presedinte al unei comisii de cercetare disciplinara, te poti retrage in cursul cercetarii? Daca da, va rog sa-mi spuneti cum ar ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara cristina petrache cristina petrache Decizia, propunerea comisiei in urma cercetarii disciplinare este finala sau angajatorul poate trece peste decizia comisiei de cercetare disciplinara si are ... (vezi toată discuția)
Cercetarea disciplinara prealabila ancuta.alin ancuta.alin Buna ziua, Am si eu o problema. Am transmis unui salariat convocarea la comisia de disciplina sub semnatura de primire, dar in convocare este prevazut ca ... (vezi toată discuția)