avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Respingere acte de somaj in orasul de resedinta
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Respingere acte de somaj in orasul de resedinta

Am terminat studiile universitare de curand in orasul unde am domiciliul flotant si am fost la agentia pentru somaj pentru a-mi depune actele. In acest oras am si lucrat si am inregistrat venituri. Personalul de la agentia de somaj nu mi-a primit actele pe motivul ca trebuie sa ma inregistrez la agentia de somaj unde am domiciliul stabil, invocandu-mi legea 76/2002 art. 34 alin (3) litera a). Singurul lucru care l-au facut a fost acela de a ma inregistra pentru gasirea unui loc de munca.
Va rog sa-mi spuneti cum pot proceda pentru a-mi depune actele la aceasta institutie, deoarece mi se refuza acest drept si nu pot beneficia de somaj.
Cel mai recent răspuns: Nella09 , utilizator 15:42, 19 Octombrie 2015
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 16. - Beneficiari ai prevederilor prezentei legi sunt persoanele în cãutarea unui loc de muncã, aflate în una dintre urmãtoarele situaţii:
...
b) nu au putut ocupa loc de munca dupa absolvirea unei institutii de invatamant;.


Art. 17
...
(2) Sunt asimilate şomerilor persoanele aflate în situaţiile prevãzute la art. 16 lit. b), dacã îndeplinesc urmãtoarele condiţii:
a) sunt absolvenţi ai instituţiilor de învãţãmânt, în vârstã de minimum 16 ani, care într-o perioadã de 60 de zile de la absolvire nu au reuşit sã se încadreze în muncã potrivit pregãtirii profesionale;
...

Art. 34
...

(3) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (2) beneficiazã de indemnizaţii de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul;
...

2. Asadar daca solicitati indemnizatie de somaj in calitate de absolvent atunci trebuie sa va inregistrati la Agentia de Somaj de care apartineti cu domiciliul (adresa din cartea de identitate).

3. Puteti sa va inregistrati si la Agentia de Somaj din localitatea unde ati avut resedinta (flotant) dar numai in cazul in care solicitati indemnizatie de somaj in calitate de fost salariat dacã ati avut ultimul loc de muncã ori ati realizat venituri în acea localitate.
Daca abia mi-am pus viza de flotant in alta localitate, dar biroul firmei pentru care am lucrat cativa ani este inregistrat in localitatea de resedinta, pot sa ma inscriu la somaj in aceasta localitate?
Multumesc anticipat pentru raspuns!
1. Regula este sa va inregistrati la Agentia de Somaj de care apartineti cu domiciliul (adresa din cartea de identitate).

2. Puteti sa va inregistrati si la Agentia de Somaj din localitatea unde ati avut resedinta (flotant) dar numai in cazul in care ati avut ultimul loc de muncã ori ati realizat venituri în acea localitate.
Multumesc pentru raspuns. Acest lucru l-am citit si din mesajul Dvs anterior. Voiam o intarire a ceea ce am citit: deci, daca am viza de flotant in Bucuresti, firma a avut sediul in ultimii ani in Bucuresti, dar domiciliul meu este in alt oras, pot sa ma inscriu la somaj in Bucuresti. Corect?
Evident ca eu am locuit in Bucuresti si am cheltuit intregul salariu tot aici, doar ca nu vad cum as putea dovedi acest lucru, dat fiind ca eu am viza de flotant de doar o saptamana, dar lucrez aici de cativa ani.

Inca o intrebare suplimentara (sper ca nu abuzez prea mult de timpul Dvs): daca primesc plati compensatorii o suma de bani fixa la incheierea contractului individual de munca, suma de bani platita toata o data (firma isi inchide de tot activitatea), pot sa beneficiez de ajutor de somaj?

Multumesc!
1. Daca in momentul inregistrarii la Agentia de Somaj aveti resedinta (viza de flotant) in Bucuresti atunci va inregistrati la Agentia de Somaj din sectoul unde aveti resedinta.


2. Platile compensatorii nu au nici o legatura cu indemnizatia de somaj.

Alte discuții în legătură

Inregistrarea somerului la ajofm letipop letipop L. 76/2002,Art. 34. - (1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele ... (vezi toată discuția)
Lucrez in bucuresti si am domiciliu in alta localitate, de unde iau somaj? dcc86 dcc86 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti in umratoarea chestiune: Lucrez de 2 ani in Bucuresti, am domiciliul in alta localitate, iar in Bucuresti am stat in ... (vezi toată discuția)
Somaj   mioara mioara daca am domiciliul intr-o localitate si sint flotant in alta pot primi indemnizatia de somaj in localitatea unde sint flotant?multumesc (vezi toată discuția)