avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1035 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anularea unui testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anularea unui testament

Buna dimineata, ma intereseaza si pe mine daca un testament se poate anula fara sa se instiinteze cel care e trecut in el sa-i ramana.
Concret, soacra mea mi-a facut testament la notar pe un apartament. Ulterior la circa 5 ani ne-am cam certat si mi-a cerut testamentul si mi-a zis ca mi-l strica. Eu i l-am dat. Acum vreau sa stiu daca mi l-a stricat sau mai este valabil. Cum aflu ?
Stiu anul in care sa facut si notarul, dar nu mai am actul.



Va multumesc!!!
Nu veti putea sti acest lucru decat dupa decesul soacrei.
Dar testamentul se inscrie in cartea funciara ?
Si daca il strica nu trebuia sa-l strice in tribunal si sa ma cheme si pe mine ?
Nu are nicio legatura. Testamentul incheiat la notar este vointa unica si libera a celui ce face un asemenea testament si poate sa faca numai el orice modificare, fara implicarea nimanui.
Va multumesc
Este posibil ca soacra dvs sa fi revocat in mod expres testamentul, printr-o declaratie de revocare sau prin intocmirea unui nou testament in fafoarea altei persoane. In acest caz, indiferent de notarul unde s-a facut declaratia sau noul testament, acestea se comunica notarului care a autentificat testamentul facut in favoarea dvs, pentru a aplica pe el mentiunea revocarii. Deci daca s-a revocat expres, puteti sa aflati acest lucru de la notarul care va autentificat testamentul.
Mai exista varianta in care soacra dvs a revocat testamentul in mod tacit, prin intocmirea altui testament in favoarea altei persoane, dar fara sa precizeze ca mai exista testamentul facut in favoarea dvs. In acest caz nu puteti afla decat dupa decesul soacrei, cand se va dezbate masa succesorala si va putea veni la succesiune si alta persoana care sa prezinte un testament. Trebuie sa cunoasteti faptul ca ultimul testament este cel valabil, soacra putand in timpul vietii sa intocmeasca mai mukte testamente, dar va fi valabil doar ultimul. Aici mai conteaza si de ce bunuri a dispus prin testament.... de exepmplu, daca dvs va lasat toate bunurile ei mobile si imobile, iar ulterior a dispus doar pentru un bun in favoarea altei persoane..... vor fi valabile ambele testamente.... adica acea persoana va dobandi bunul lasat prin legatul particular, iar dvs veti culege restul bunurilor ei aflate in masa succesorala la data decesului.... daca mai exista altele. Si binenteles.... are importanta daca exista mostenitori rezervatari (sot, copii) care sa invoce drepturile lor asupra rezervei succesorale.
In concluzie, un testament nu va garanteaza automat ca veti dobandi, la data decesului soacrei, bunurile pentru care aceasta a dispus in favoarea dvs. prin testament.

Alte discuții în legătură

Probleme cu mostenirea anechitei anechitei in anul 2004 ,in urma decesului socrului meu , soacra a solicitat din partea noastra o imputernicire notariala pentru renuntarea la mostenire in favoarea ei ... (vezi toată discuția)
Mostenitori imobil al unui parinte casatorit a doua oara sourcherry31 sourcherry31 Buna ziua ! Am dori sfatul dvs. cu privire la urmatoarea situatie: acum cateva zile ,socrul meu impreuna cu sotia sa din a doua casatorie au achizitionat un ... (vezi toată discuția)
Verificare testament ernest valentino ernest valentino Cum verific daca un Testament facut acum un an nu este revocat sau daca intre timp nu a mai facut unul altei persoane?!! (vezi toată discuția)