avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 990 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anularea unui testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anularea unui testament

Buna dimineata, ma intereseaza si pe mine daca un testament se poate anula fara sa se instiinteze cel care e trecut in el sa-i ramana.
Concret, soacra mea mi-a facut testament la notar pe un apartament. Ulterior la circa 5 ani ne-am cam certat si mi-a cerut testamentul si mi-a zis ca mi-l strica. Eu i l-am dat. Acum vreau sa stiu daca mi l-a stricat sau mai este valabil. Cum aflu ?
Stiu anul in care sa facut si notarul, dar nu mai am actul.

Va multumesc!!!
Si daca a fosr revocat expres, in ce baza legala sa-i comunice notarul daca s-a revocat au ba? Ca notarul nu are dreptul de a da informatii despre cuprinsul actelor incheiate de el sau din dosarele lui decat... partilor!
Or domnul nu e parte in act, e doar mentionat acolo...

Eu nu prea vad cum sa aflati, legal...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
AVLIL.... uite pe ce ma bazez eu..... si am mai reusit sa rezolv cateva probleme similare.....
exista in Normele de aplicare a Legii notarilor publici prevederea ca partile sau orice parte interesata (iar eu cred ca poate dovedi calitatea de parte interesata) poate solicita biroului notarial o copie dupa un act aflat in arhiva biroului notarial.
Stiu ca aici ar aparea o discutie despre interes .... daca inainte de deces poate fi interpretat ca fiind un interes.... dar legea nu distinge daca interesul trebuie sa fie actual..... parerea mea ca poate fi interpretat ca fiind si cel viitor.
Sincer.... din practica vorbind.... depinde de notar cum interpreteaza..... de.... oameni, locuri si fapte!!!!!
In alta ordine de idei, s-a infiintat Registrul Naţional de Evidenţă a Testamentelor Autentice (RNTA) iar la cererea persoanelor interesate se poate solicita la RNTA date despre existenţa unui testament..... iar nefiind decedata persoana.... nu poti afla date despre existenta tuturor testamentelor, dar ca persoana interesata poti solicita date despre revocarea testamentului care te intereseaza.
Ai dreptate ca e chestiune de interpretare, eu nu cred ca ii va da o copie a acelui act...
Nu se fac planuri si nici pacte pentru mosteniri viitoare... se fac numai testamente si nimeni nu cred ca poate fi interesat de o mostenire inainte sa se deschida.
Ai dreptate, depinde cum vede problema si notarul...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme cu mostenirea anechitei anechitei in anul 2004 ,in urma decesului socrului meu , soacra a solicitat din partea noastra o imputernicire notariala pentru renuntarea la mostenire in favoarea ei ... (vezi toată discuția)
Mostenitori imobil al unui parinte casatorit a doua oara sourcherry31 sourcherry31 Buna ziua ! Am dori sfatul dvs. cu privire la urmatoarea situatie: acum cateva zile ,socrul meu impreuna cu sotia sa din a doua casatorie au achizitionat un ... (vezi toată discuția)
Verificare testament ernest valentino ernest valentino Cum verific daca un Testament facut acum un an nu este revocat sau daca intre timp nu a mai facut unul altei persoane?!! (vezi toată discuția)