avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Vanzare auto (fara taxa) cu pastrare numere
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Vanzare auto (fara taxa) cu pastrare numere

Buna ziua! Doresc sa vand o masina care nu are taxa platita si as dorii sa-i pastrez numerele mai mult sa ma asigur ca nu o sa am probleme cu amenzile ulterioare venite tot pe numele meu (m-am ingrozit cate am citit in acest sens). Pasii pe care trebuie sa-i urmez sunt urmatorii: semnarea unui contract de vanzare cumparare, scoaterea de la fiscal si dovada ca nu am datorii la stat necesara cumparatorului si dupa mergem impreuna la inmatriculari iar eu platesc o taxa pentru pastrarea numerelor si i le iau atunci? Atunci el poate sa isi scoata numere provizorii pana are banii de taxa?? Daca el isi scoate numere provizorii masina mai figureaza la politie pe numele meu?? Ma mai pot astepta la roviniete si alte amenzi??? Cererea pentru pastrarea numerelor se poate face si inainte de vanzarea autovehiculului ca doar are valabilitate 1 an iar cumparatorului trebuie sa ii dau in original chitatanta sau o copie? Va multumesc.
Ultima modificare: Joi, 18 Decembrie 2014
tt3odora, utilizator
Cel mai recent răspuns: QED , utilizator 13:59, 3 Ianuarie 2015
Nu cunoasteti pasii de urmat!
Succesiunea pasilor este urmatoarea:
-incheierea contractului de v/c
-cumparatorul obtine pe fisa de inmatriculare stampila de luare in evidenta de la serviciul taxe/impozite al primariei de domiciliu.
-vanzatorul, in baza fisei cu stampila cumparatorului, este radiat din evidenta serviciului de taxe/impozite al primariei de domiciliu.
In acest moment autoturiasmul figureaza la taxe/impozite pe numele celui la care l-ati vandut, dar la politie este inregistrat pe numele d-voastra.
De aici drumul de urmat are doua ,,ramuri":
-va opriti aici si cumparatorul va fi doar utilizator al autoturismului. Ambii aveti avantaje: d-voastra, ca si vanzator, obtineti un pret mai bun deoarece cumparatorul nu achita taxa pe tranzactie, asa-numitul timbru de mediu,.
-continuati si cumparatorul achita taxa pe tranzactie (timbrul de mediu) si d-voastra va puteti prezerva numarul de inmatriculare. In mod normal veti fi penalizata cu o buna parte (in functie de cum negociati) din contravaloarea timbrului de mediu.
Cumpaniti si hotarati-va!
in completarea raspunsului de mai sus, si ca sa va raspund de fapt la intrebare, procedura de urmat ar fi ca dupa ce faceti actul de v/c si dupa ce ati facut radierea fiscala, sa notati in talon "instrainat catre: numele cumparatorului". Stim cu totii ca acel cumparator nu va inmatricula masina pe numele lui, chiar daca o sa va dea asigurari in acest sens, iar dupa ce ii veti preda toate actele nu prea veti mai avea ce sa faceti. Drept urmare, aceasta notita din talon v-ar fi foarte utila, impreuna cu contractul, ca sa demonstrati ca nu mai sunteti proprietar. De asemenea, la un eventual control in trafic, cumparatorul o sa cam aiba de dat explicatii, avand in vedere ca are obligatia sa inmatriculeze masina in 30 de zile.

Pentru eventualele amenzi nu aveti ce face decat sa le contestati folosind contractul, radierea de la fisc si copie dupa talon unde apare instrainarea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum radiez un autoturism la schimbarea propietarului? bogdanalexandru13 bogdanalexandru13 Vreau s vand un autoturism care nu are timbrul de mediu platit. Autoturismul este inmatriculat pe RO din 1997. Din ce am citit radierea se face cand ... (vezi toată discuția)
Vanzare auto fara inscriere pe noul proprietar Costy S Costy S Buna seara! Vreau sa vand o masina mai veche, iar noul proprietar nu vrea sa o inscrie pe numele lui ca sa nu plateasca timbrul de mediu. Eu vreau sa fac un ... (vezi toată discuția)
Vanzare-cumparare autoturism Endelus Endelus buna ziua doresc sa achizitionez un autoturism de la o persoana juridica. intrebarea este care sunt pasii pe care trebuie sa-i fac pentru a o inmatricula pe ... (vezi toată discuția)