avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1083 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Privilegiu imobiliar, prescriptia unei datorii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Privilegiu imobiliar, prescriptia unei datorii

Buna searea am si eu mai multe intrebare,am un ap care este pe numele tatalui meu mama mea este copropietar tata in 2009 a decedat,la acest ap.la asociatiae este trecut tatal meu ca propietar,la aceasta asociatie de propietari inregistram restante,cu toate acestea a fost dat in judecata mama mea mentionez ca nu e trecuta la asocitie -este corect si legal sa fie data in judecata ?,aceasta asociatie a impus un privilegiu imobiliar la OCPI pe nume tatalui meu ,acest privilgi a fost impus in 2013,-se pote impune privilegiu imobiliar la persoane decedate?,mentionez ca eu si mama mea nu am deschis taxa de succesiune,procesul a fost deschis pe datata de 5.06.2014 de asociatie, noi ma facut ultia plata in luna mai 2011 de atunci nu am mai platit nimic din datorie ,intrebarea mea este daca aceasta datorie care o am la aciatie sa prescris ? asociatia de propietari la deschidrea procesului a depus lista din iunie 2014 care a afisat in data de 25 iulie 2014,cei de la asocatie au interese pentru am vinde ap.ne poate asociatia de propietar sa ne oblige la deschidere taxei de sccesiune?,mentionez ca am mai avut un litigiu cu aceasi asociatie tot pe aceiasi problea cu datoria,acet ligiu a fost supendat pe baza art 155 c.p.c.,asta sa suspendatin vina lor,pot invoca autoritatea de lucru judecat ?,acest litigiu a fost perimat.Va mai mentionez ca nu vreau sa platec suma care o inregistrez la ei pentru ca am fost incarcat abuziv,si anume in februarie 2011 am depus o cerere de scadere la intretinere care nu sa respectat,va multumesc.
1-OCPI este oficiul de cadastru si publicitate imobilara care detine registrul national al proprietatilor imobiliare
Privilegiul imobiliar a fost notat la OCPI asupra bunului imobil
2-Numai instanta de judecata se poate pronunta daca a intervenit prescriptia
3-
ne poate asociatia de propietar sa ne oblige la deschidere taxei de sccesiune?

Asociatia de proprietari ca entitate nu poate sa va oblige la deschiderea procedurii succesorale
In schimb daca asociatia de proprietari obtine in instanta hotarare favorabila ,cu scopul legitim recuperare sume cu titlu de restanta,va apela la executor judecatoresc care detine autoritatea si competenta sa dispuna executarea silita,inclusiv sa impuna deschiderea actiunii dezbaterii masei succesorale
4-
,acest litigiu a fost perimat.

Daca a intervenit perimarea,inseamna ca asociatia de proprietari a avut dreptul sa reintroduca cerere noua pentru recuperare sume cu titlu de restanta
5-
nu vreau sa platec suma care o inregistrez la ei pentru ca am fost incarcat abuziv,

In conditiile in care suma in discutie a facut obiectul unui proces,aveati dreptul sa va expuneti punctul de vedere in instanta,sa solicitati proba cu expertiza financiar contabila
datoria care am avuto la deschirea procesului care sa perima sa achit nu este vorba despre aceasi datorie deaceia am intrat daca pot invoca autoritatea de lucru judecat,priegiu a fost notat pe numele unei persone decedate,de cand se socotes cei 3 ani prevaz de art 405 c.p.c se pune de la data care sa sa facut ultma plata sa facut in mai 2011,ei au deschis pe 05.06.2014 la deschiderea procesului s-au folosit de lista de plata din iunie a.c. care sa fisat pe 25.07.2014 va multumesc
Termenul general de prescriptie este de 3 ani,dar termenul poate fi intrerupt de orice act/actiune desfasurat de catre creditor pentru recuperare sume cu titlu de restanta
In lipsa infirmatiilor relevante este hazardat a da raspuns concret
Probabil ca listele din 2014 contin sume cu titlu de restanta din 2011
Nu beneficiati de prescrierea debitelor chiar daca solicitati acest lucru in instanta pentru ca termenul general de prescriere este de 3 ani. Asociatia a deschis actiunea in instanta la 05.06.2014 asa ca poate solicita debitele acumulate in perioada 05.06.2011 - 05.06.2014. Asta e valabil chiar daca asociatia in aceasta perioada de 3 ani nu ar fi facut nimic sa recupereze debitele. Dar, asa cum spuneti, asociatia a instituit privilegiul imobiliar in 2013 si avand in vedere acest termen general de prescriere de 3 ani, asociatia poate acum sa solicite in instanta plata debitelor acumulate din 2010, adica cu 3 ani inainte de instituirea privilegiului.

Mai grav este ca, asa cum spuneti, nu vreti sa platiti. Pai cine sa plateasca ceea ce ati consumat in aceasta perioada din 2011 pana acum? Poate aveti un abonament la telefon, la cablu, la electricitate... Faceti experienta si nu platiti doua facturi si o sa vedeti ca nu mai aveti ton, imagine si stati pe intuneric fiind somat si actionat in judecata de acesti furnizori.
Platiti-va debitele catre asociatie pentru ca altfel o sa pierdeti mai mult cu penalizarile, expertizele, onorarii avocati, onorariu de executare...
Eu nu inteleg ! Dupa parerea dvs, nu ar fi fost normal ca cine a locuit acolo, tata, mama, dvs, sa plateasca ce a consumat? Cine credeti ca ar trebui sa plateasca ? locatarii ? Asociatia nu e ceva in aer, ceva virtual, suntem noi. Asteptati prescriptia, ba ca mama nu e trecuta la asociatie, dar de fapt e coproprietar. Pe cine credeti ca pacaliti, de fapt pe vecinii dvs. E corect? Va credeti mai destept ca toti ceilalti si incercati prin hatisul legislativ sa nu platiti, deci paguba sa mearga la altii. INCREDIBIL cat tupeu!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infractiune petre_marian petre_marian Buna seara.Am o nelamurire a unei situati in legatura cu asociatia de proprietari si anume.La data de 10-10-2012 asociatia inscrie un privilegiu imobiliar ... (vezi toată discuția)
Perimarea actiunii petre_marian petre_marian Buna ziua,as dorii sa stiu daca o sentinta civila a carei solutie a fost perimarea pe cale de exceptie din cauza lasarii in nelucrare a cauzei din partea ... (vezi toată discuția)
Privilegiu imobiliar tashmin tashmin Buna seara, Sper sa ma puteti lamuri cu cateva probleme:1. in cazul in care se instituie privilegiu imobilar fata de un propietar restantier, cererea in ... (vezi toată discuția)