avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cum se calculeaza termenul de contestatie?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Cum se calculeaza termenul de contestatie?

Articolul 269, al.4 spune ca: „ Când ultima zi a unui termen cade într-o zi nelucrătoare, termenul expiră la sfârşitul primei zile lucrătoare care urmează.”

Daca cineva merge la instanta vineri pt o eliberare conditionata, cum ii vor fi calculate cele 3 zile legale pt contestatie? Va fi eliberat luni, sau abia miercuri din cauza celor 2 zile de sambata si duminica, fiind considerate nelucratoare?

Va rog un raspuns. Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Joi, 18 Decembrie 2014
dem333, utilizator
Cel mai recent răspuns: dem333 , utilizator 22:40, 18 Decembrie 2014
Nu reușesc să găsesc legătura dintre liberarea condiționată și termenul de depunere a actelor. Dacă aveți de depus o cerere într-un anumit termen, acesta se calculează pe zile libere, în sensul că nu intră în calcul nici prima, nici ultima zi. Când termenul se împlinește într-o zi nelucrătoare, acesta se prelungește până în prima zi lucrătoare. Deci dacă termenul până la care puteți depune un act cade duminică, veți putea depune acest act și luni, dar nu mai târziu de luni (evident, cu excepția situației în care luni e zi nelucrătoare din cauza unei sărbători). Termenul nu se prelungește cu atâtea zile nelucrătoare câte au fost surprinse înlăuntrul său, ci numai până în prima zi lucrătoare.
Ultima modificare: Joi, 18 Decembrie 2014
Radu9, utilizator
Ma scuzati daca nu am fost clar... Deci, cineva este dus maine de la penitenciar la judecatorie pt eliberare conditionata. Cand va fi eliberat? Stiu ca se acorda acel termen legal de 3 zile in care procurorul sau detinutul pot face contestatie.

In caz ca maine instanta va decide eliberarea conditionata, trebuie sa astepte cele 3 zile, dar se pun si sambata si duminica sau se scot din calcul pt ca sunt nelucratoare?
În cazul în care mâine va decide liberarea condiționată, termenul de contestație din partea procurorului se împlinește marți, la finalul zilei. În calcul nu intră vineri și nici luni. Dacă marți a depus contestație, condamnatul rămâne în detenție până la soluționarea definitivă.

Edit: faptul că termenul se împlinește marți nu are nicio legătură cu zilele de sâmbătă și duminică. Dacă ieri se admitea cererea, termenul de contestație se împlinea duminică, situație în care se prelungea până luni (nu miercuri). Cu alte cuvinte, se iau în calcul și zilele nelucrătoare.
Ultima modificare: Joi, 18 Decembrie 2014
Radu9, utilizator
Multumesc mult de lamurire. Raspuns de nota 10.

Cu alte cuvinte, daca sentinta e favorabila liberarii maine, marti e ultima zi de contestatie, caz in care nu se depunde nimic, va fi eliberat.
Ultima modificare: Joi, 18 Decembrie 2014
dem333, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand scrie ca pot face recurs 3 zile sambata si duminica se calculeaza ... fecsketata1958@gmail.com fecsketata1958@gmail.com Cand scrie ca pot face recurs 3 zile sambata si duminica se calculeaza daca cade datele pe aceste zile.Multumesc deja inainte raspunsul (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza termenul de 10 zile de depunere la instanta a unui raspuns? cristiannegru cristiannegru - la data de 03.06.2014 am primit de la instanta o Comunicare a unei Intampinari in care mi se spune ca trebuie sa formulez un Raspuns in Termen de 10 ... (vezi toată discuția)
Termen depunere contestatie rickysz74 rickysz74 As dori sa stiu cum se calculeaza trmenul de 15 zile in care se poate contesta un proces verbal.Mai exact daca procesul verbal a fost comunicat in data de ... (vezi toată discuția)