avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 948 soluții astăzi

Miercuri, 29 ianuarie, are loc evenimentul: Noutăți fiscale 2025 din perspectivă contabilă: Sesiune cu Cristian Rapcencu. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... PFA pentru activitatea pe un site freelancer
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

PFA pentru activitatea pe un site freelancer

Buna ziua,
Va rog de la inceput sa-mi scuzati " termenii" incepator din acest domeniu..

Am inceput sa desfasor o activitate, acasa, practic realizez site-uri web.
Aceste job-uri le gasesc pe un site freelancer, este un site securizat, unde gasesc oferte de lucru,iar dupa ce imi termin treaba, imi transfera banii prin intermediul acestui site de angajare, in contul meu de paypal.
Site-ul unde gasesc aceste job-uri, isi opreste un procent din bani la fiecare tranzactie.
Dar, ma gandesc sa nu am probleme cu fiscul sau altele, pentru ca in ultima perioada am primit ceva bani iar eu nu am contract de angajare sa-mi justifice venitul.
Va rog sa ma sfatuiti ce este de facut in aceasta situatie.
M-am gandit sa imi infiintez PFA insa nu stiu ce ar fi mai convenabil..pentru ca eu practic, intr-o luna pot castiga..dar in alta luna pot fi pe 0 dpdv al castigului..si banuiesc ca taxele trebuiesc platite indiferent de aceasta...

Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: Mirey2 , utilizator 14:22, 29 Decembrie 2014
taxele la pfa se platesc trimestrial. pt pfa in sistem real din incasarile efectuate scadeti chektuielile deductibile si la ce va ramane platiti taxele. pt pfa cu norma de venit platiti o suma fixa indiferent ca realizati 10lei sau 100000 de euro. peste 100000 euro e obligatoriu sisremul real. faptul ca nu va declarati venitul va poate cauza probleme. se numeste evaziune fiscala.
Puteti sa depuneti ca persoana fizica declaratia 201. Aveti informatii despre completarea acestei declaratii si termenul pana la care se depune, la adresa [ link extern ]
Va multumesc frumos!
Acum stiti cumva exact ce procent ar trebui sa platesc in acest din urma caz?
Procentele sunt aceleasi ca si in cazul veniturilor obtinute din tara: 16% impozit + 5,5% contributia de asigurari sociale de sanatate.

Daca depasiti un anumit plafon platiti si 26,3% contributia de asigurari sociale (pentru pensie).

Toate astea se retin din sumele incasate, ca urmare a declaratiei depuse.

Recomandarea mea este ca sa lucrati ca P.F.A. pentru ca aici ceea ce se plateste la stat e la fel ca procente, dar baza la care se aplica acestea este alta: din incasari se scad platile care se fac pentru desfasurarea activitatii (tehnica de calcul folosita, chiria si intretinerea spatiului unde se desfasoara activitatea, consumabile de birou, benzina si alte cheltuieli pentru autoturismul folosit etc.).
Va multumesc, a fost un raspuns foarte util. Multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa - norma venit - freelancer it ovidiu86 ovidiu86 Buna ziua, As dori sa imi fac si eu un PFA cu norma fixa de venit si am unele neclaritati : 1) Cum se declara veniturile tinand cont de faptul ca banii toti ... (vezi toată discuția)
Impozite/contributii obligatorii p.f.a rares1984 rares1984 Buna ziua, As avea si eu cateva intrebari legate de obligatiile unui P.F.A: -dupa cat timp de la infiintare P.F.A trebuie sa depun la ANAF declaratia ... (vezi toată discuția)
Infiintare offshore pentru venituri din afara tarii Marius1995 Marius1995 Salutare, Desfasor diverse activitati pe Internet. Am plecat de la sume mici si am reusit in cativa ani, reinvestind toti banii castigati sa ajung la sume ... (vezi toată discuția)