Buna ziua,
Sunt insarcinata si urmeaza sa nasc in luna martie. Problema este ca la actualul loc de munca nu am inca un an si voi avea 12 luni de munca deabea dupa data de 7 aprilie (copilul meu va fi nascut deja din martie aproximativ 15). Inainte sa ma angajez la actualul loc de munca am avut 9 zile intrerupere in care nu am fost angajata nicaieri. Pot face ceva ca sa beneficiez de indemnizatia de crestere a copilului adica 85% din salariul net?
Va multumesc!
OUG 111/2010 - privind concediul si indemnizatia pentru cresterea copiilor, conditioneaza atat concediul cat si indemnizatia pentru cresterea copilului de realizarea in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni de venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii 571/2003 privind Codul fiscal - deci, trebuie sa aveti 12 luni de munca, dar nu neaparat la ultimul loc de munca.
Este important ca in cele 12 luni anterioare nasterii copilului sa aveti venituri impozabile realizate in fiecare luna, indiferent de cate zile ati lucrat in luna respectiva. Daca in luna in care ati avut cele 9 zile de intrerupere ati avut ceva venituri de la fostul angajator, atunci se ia in calcul acel venit pentru luna respectiva.
OUG nr.111/2010:
ART. 4
(1) În calculul celor 12 luni prevăzute la art. 2 alin. (1) se includ şi fracţiunile de lună în care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum şi cele în care solicitanţii s-au aflat în situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6), considerate lună întreagă.
(2) Prin fracţiune de lună se înţelege efectuarea a cel puţin jumătate din zilele lucrătoare din acea lună în care persoana îndreptăţită a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6).
(3) Prin excepţie, se acceptă ca de cel mult 3 ori fracţiunea de lună să fie constituită dintr-un număr mai mic de zile lucrătoare decât cel prevăzut la alin. (2).
(4) În situaţia în care naşterea copilului se produce înainte de termen, perioada prevăzută la art. 2 alin. (1) se diminuează cu perioada cuprinsă între data naşterii copilului şi data prezumată a naşterii, certificată de medicul de specialitate.
Concediu postnatal
styco
Sotia mea pe 15 iulie 2017 a schimbat angajatorul. Intre vechiul loc de munca si actualul a existat dintr-o eroare o diferenta de 3 zile in care nu este ... (vezi toată discuția)