avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cum scap de o persoana cu probleme psihice ?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cum scap de o persoana cu probleme psihice ?

Buna ziua!

Situatia sta in felul urmator:
Mama prietenei mele a locuit in concubinaj cu un barbat timp de 20 de ani.
Acest sufera de schizofrenie paranoida, iar in ultimii ani, le-a facut viata un chin. Certuri, scandaluri, vandut lucruri din casa etc.

Recent ele s-au mutat din casa respectivului intr-un sat apropiat orasului, deoarece nu au mai suportat aceasta situatie.
Acum, acest barbat le tot urmareste. Vine la locul de munca al prietenei mele, la locul de munca al fostei concubine, le urmareste prin statia din care ele isi iau autobuzul spre casa, ele trebuind sa se ascunda, are tot felul de cereri, cum ca isi vrea nu stiu ce lucruri inapoi si altele. Nu sunt cumparate de el acele bunuri, nu are niciun act pentru ele.
Au fost la politie, au rezolvat si cu aceste bunuri, s-a facut acolo o declaratie in care el a spus ca nu mai are nicio pretentie, iar acum, continua sa le urmareasca, sa le faca de ras in public, sa fie agresiv verbal...
Cei de la politie i-ai spus prietenei mele ca nu ai ce ii face si i-au spus ca pe viitor sa sune si vor trimite niste politisti si probabil il vor amenda.
Ea a fost si pe la judecatorie, crezand ar putea obtine imediat un ordin de restrictie, dar i-a spus o avocata de acolo ca singura varianta este sa il dea in judecata. Deci, trebuie sa si plateasca onorariul avocatului...

Intrebarile mele sunt:

1. Ce poate face prietena mea in aceasta situatie daca la politie i s-a spus ca nu au ce ii face acestui individ, iar de internat, singura in masura ca sa isi dea acordul e mama lui, care de frica, nu vrea sa semneze pentru a fi dus intr-un spital specializat.
2. Prietena mea nefiind fiica lui, iar mama ei fiind o fosta concubina, pot beneficia de un ordin de restrictie impotriva lui ? Si daca da, ce s-ar intampla atunci daca el nu ar respecta acel ordin ? Ar fi dus intr-un spital chiar si fara acordul mamei ? Ca ma gandesc ca de inchisoare nu poate fi vorba in acest caz.
3. Care ar fi cheltuielile prietenei mele in momentul in care l-ar actiona in judecata ? (pana acum nu am luat niciunul contact cu vreun avocat, deci va intreb asa, aproximativ).

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Ultima modificare: Miercuri, 24 Decembrie 2014
MadalinG, utilizator
Cel mai recent răspuns: im82 , utilizator 07:12, 26 Decembrie 2014
1-Daca persoana nu respecta ordinul de restrictie/protectie,si se dovedeste ca aceasta prezinta comportament agresiv si violent,in final se poate ajunge la privarea de libertate
2-Cheltuielile aferente solutionarii in instanta sunt conditionate de pretentiile aparatorului=onorariu,de perioada in care se solutioneaza speta
Art. 4
Violenta in familie se manifesta sub urmatoarele forme:
a) violenta verbala - adresarea printr-un limbaj jignitor, brutal, precum utilizarea de insulte, amenintari, cuvinte si expresii degradante sau umilitoare;
b) violenta psihologica - impunerea vointei sau a controlului personal, provocarea de stari de tensiune si de suferinta psihica in orice mod si prin orice mijloace, violenta demonstrativa asupra obiectelor si animalelor, prin amenintari verbale, afisare ostentativa a armelor, neglijare, controlul vietii personale, acte de gelozie, constrangerile de orice fel, precum si alte actiuni cu efect similar;
c) violenta fizica - vatamarea corporala ori a sanatatii prin lovire, imbrancire, trantire, tragere de par, intepare, taiere, ardere, strangulare, muscare, in orice forma si de orice intensitate, inclusiv mascate ca fiind rezultatul unor accidente, prin otravire, intoxicare, precum si alte actiuni cu efect similar;
d) violenta sexuala - agresiune sexuala, impunere de acte degradante, hartuire, intimidare, manipulare, brutalitate in vederea intretinerii unor relatii sexuale fortate, viol conjugal;
e) violenta economica - interzicerea activitatii profesionale, privare de mijloace economice, inclusiv lipsire de mijloace de existenta primara, cum ar fi hrana, medicamente, obiecte de prima necesitate, actiunea de sustragere intentionata a bunurilor persoanei, interzicerea dreptului de a poseda, folosi si dispune de bunurile comune, control inechitabil asupra bunurilor si resurselor comune, refuzul de a sustine familia, impunerea de munci grele si nocive in detrimentul sanatatii, inclusiv unui membru de familie minor, precum si alte actiuni cu efect similar;
f) violenta sociala - impunerea izolarii persoanei de familie, de comunitate si de prieteni, interzicerea frecventarii institutiei de invatamant, impunerea izolarii prin detentie, inclusiv in locuinta familiala, privare intentionata de acces la informatie, precum si alte actiuni cu efect similar;
g) violenta spirituala - subestimarea sau diminuarea importantei satisfacerii necesitatilor moral-spirituale prin interzicere, limitare, ridiculizare, penalizare a aspiratiilor membrilor de familie, a accesului la valorile culturale, etnice, lingvistice ori religioase, impunerea aderarii la credinte si practici spirituale si religioase inacceptabile, precum si alte actiuni cu efect similar sau cu repercusiuni similare.

Art. 5
In sensul prezentei legi, prin membru de familie se intelege:
a) ascendentii si descendentii, fratii si surorile, copiii acestora, precum si persoanele devenite prin adoptie, potrivit legii, astfel de rude;
b) sotul/sotia si/sau fostul sot/fosta sotie;
c) persoanele care au stabilit relatii asemanatoare acelora dintre soti sau dintre parinti si copii, in cazul in care convietuiesc;
d) tutorele sau alta persoana care exercita in fapt ori in drept drepturile fata de persoana copilului;
e) reprezentantul legal sau alta persoana care ingrijeste persoana cu boala psihica, dizabilitate intelectuala ori handicap fizic, cu exceptia celor care indeplinesc aceste atributii in exercitarea sarcinilor profesionale.

Nu pare ca e vb de violenta in familie si fostii concubini, nu convietuiesc.
Pare hartuire mai degraba si ii poate face plangere penala, asta nu inseamna o simpla discutie cu politistul, ci o plangere scrisa pt care sa i se dea un nr de inregistrare. Problema e ca plangerea trebuie depusa in termen de maxim 3 luni.
Art. 208

Hărţuirea

(1) Fapta celui care, în mod repetat, urmăreşte, fără drept sau fără un interes legitim, o persoană ori îi supraveghează locuinţa, locul de muncă sau alte locuri frecventate de către aceasta, cauzându-i astfel o stare de temere, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă.

(2) Efectuarea de apeluri telefonice sau comunicări prin mijloace de transmitere la distanţă, care, prin frecvenţă sau conţinut, îi cauzează o temere unei persoane, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă.

(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.


Si da, politistul are dreptate, sa cheme politia la fata locului cand se intampla sa vina la locul de munca sau sa le faca scandal pe strada.
În cazul în care acesta suferă de o boală care ii justifică comportamentul vă poate urmări în continuare, acțiunile sale nefiind cenzurate corespunzător de rațiune.
Cheltuielile de judecată în cazul în care concubinul pierde procesul și are de unde plăti, pot fi recuperate. Se anexează la dosar chitanțele și se solicită cu recuperarea cheltuielilor de judecată.
Ultima modificare: Vineri, 26 Decembrie 2014
im82, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chestiune complicata emil6702 emil6702 Cunosc un caz care nu mai poate continua fara o rezolvare legala: intr-o locuinta habiteaza mai multi mostenitori (rezervatari) fara ca acestia sa-si fi facut ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! am divorțat de soțul meu, pe data de 10 martie ... MariaRobu MariaRobu Bună ziua! Am divorțat de soțul meu, pe data de 10 martie s-a pronunțat, divorțul fiind pe cale juridica, nu la notar. Custodia este comuna, dar ... (vezi toată discuția)
Vatamare corporala oana1stefania oana1stefania Buna ziua! as dori sa imi explicati pe îndelete procedura de eliberare a unui certificat medico-legal. am fost agresata fizic de catre sotul meu si am nevoie ... (vezi toată discuția)