avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Expropriati in mod ilegal pentru constructia ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Expropriati in mod ilegal pentru constructia autostrazii A2?!

Buna ziua,

Sunt proprietarul unei bucati de teren pe traseul autostrazii A2 (Bucuresti - Constanta).
In anul 2011 a aparut in Monitorul Oficial o informare de expropriere asupra terenului pe care il detin. In continuare am fost contactat de cei de la cadastru care au facut demembrarea terenului (in partea ce revine statului si partea ce imi ramane). Apoi terenul a incetat sa imi mai apartina din punct de vedere legal. S-a inceput constructia autostrazii care s-a si incheiat de cativa ani, asa cum stiti.

Problema este ca nici pana in prezent nu am primit notificarea de expropriere. Necunoscand faptul ca avem nevoie de aceasta notificare, am incercat sa dam statul in judecata pentru a ne cere drepturile (valoarea in bani pentru expropriere ce era trecuta in Monitorul Oficial era mult prea mica fata de realitate), insa procesul s-a incheiat spunandu-ni-se ca actiunea a fost prematura. Pentru a putea da statul in judecata avem nevoie de acea notificare.

Am incercat sa aflam mai multe informatii atat de la primaria de care apartine terenul cat si de la Ministerul Transporturilor sau de la CNADNR, insa toti ridica din umeri si nimeni nu stie (sau, mai bine spun, nu ni se indica) cine trebuie sa elibereze aceasta notificare pentru a merge mai departe cu procesul.
Din cate am citit in lege, aceasta notificare trebuie sa fie expediata inainte de inceperea constructiei, insa legea nu prea a fost respectata. Practic, exproprierea se pecetluieste prin aceasta notificare, iar informarea din Monitorul Oficial are doar rol de informare, asa cum ii spune si numele :).

Mai mult, in acest moment nu putem face nici vanzarea terenului ramas, deoarece firma care s-a ocupat de cadastre nu ne-a dat noile cadastre rezultate in urma dezmembrarii, spunandu-ne ca le vom primi dupa ce primim notificarea. Intre timp i-am sunat si ne-au spus ca s-a incheiat contractul lor si nu mai au nicio informatie despre lucrarile efectuate si ca ar trebui sa ne adresam celor de la CNADNR.

Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmam in continuare? Sunt deja aproape 4 ani din momentul in care terenul nu mai este in proprietatea noastra.
Dupa cum puteti observa, legea a fost incalcata foarte grav in cazul acestor exproprieri si nu este doar cazul nostru, ci este cazul tuturor celor care au fost expropriati pe acel tronson in anul 2011.

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.

Alte discuții în legătură

Expropriere autostrada a2 Kadan Kadan Buna ziua. O sa va descriu pe scurt problema noastra. Suntem casatoriti si detinem cota parte(50%+50%) un terenul arabil amplasat pe coridorul de expropriere ... (vezi toată discuția)
Expropriere pentru cauza publica - intrebari Shiva Shiva Cine este in drept legal sa ceara de la administratia locala eliberarea autorizatia de demolare/desfintare a unei constructii? Care e legea/OUG care ... (vezi toată discuția)
Intabulare proprietate + despagubiri cnadnr ioanacatrinei ioanacatrinei Incerc sa expun problema cat mai clar: 1. date initiale: -există un titlu de proprietate pe un teren format din două parcele, una cu teren arabil, cealalta ... (vezi toată discuția)