avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act vanzare cumparare catre unul dintre copii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act vanzare cumparare catre unul dintre copii

buna dimineata,am si eu o intrebare.Tatal meu a avut doua casatorii,6 copii din prima casatorie si 1 din a doua.Eu sunt unul dintre copii din prima casatorie.El si mama mea au primit testament de la bunicii mamei o casa cu terenul aferent si mai multe terenuri extravilane.El nu a stat cu mama decat vreo 13 ani,parasind-o apoi si traind in concubinaj cu o femeie intr-un sat invecinat,cu care sa si casatorit legal abia in anul 2000 la 2 saptamani dupa moartea mamei mele(prima sotie a sa) ...Eu am ramas cu mama in casa parinteasca am renovat-o major si am mai construit inca o casa alaturata si alte anexe cu acordul mamei,am tras utilitati caci casa era foarte foarte veche,platind si la primarie rol fiscal pe jumatate din teren ,deoarece ,desi in titlul de propietate emis dupa decesul mamei de catre primarie casa si terenurile extravilane erau pe numele tatalui meu,acesta nu a platit niciodata impozit pe ele,impozit a platit mama cat a trait si cu mine ,jumatate -jumatate(am toate chitantele)Din anul 2000,dupa decesul mamei eu nu am mai platit decat partea mea de rol fiscal,(casa si jumatate din teren) pe terenurile extravilane si partea cealalta a mamei facanduse o datorie la fisc de 3000 lei.Anul acesta in ianuarie,tatal meu si a doua sotie ma anuntat sa platesc suma datorata la primarie deoarece el nu are bani (are o pensie de 350 lei de la CAP) temanduse ca ii pune fiscul poprire pe pensie. Am fost de acord sa platesc aceasta suma dar i-am zis ca vreau sa imi treaca casa si terenul aferent pe numele meu,avand avand informatii ca tata astepta sa platesc eu suma la primarie ca apoi sa treaca jumatate pe numele unuia dintre fratii mei..A fost de acord,am platit suma la fisc,am facut succesiunea dupa mama toti fratii mei au renuntat in favoarea mea la partea lor dupa urma mamei,insa tata si cu cea de a doua sotie nu a vrut sa ne mai dea gratuit semnatura ci a cerut 100 milioane lei vechi.I-am platit suma,neavand ce face deoarece era casa unde locuiam eu.Actele s-au facut in prezenta a doi martori si a notarului,martorii semnand in act in locul tatalui meu,acesta neputand sa semneze fiind imobilizat la pat in urma unei boli .Acum unul dintre fratii mei desi a renuntat la partea sa in favoarea mea la notariat zice ca nu are valoare actul facut de tata si mine deoarece acesta nu a semnat personal ci de doi martor si ca va ataca actul...Are vreo sansa sa imi strice actul??..mai poate reveni asupra declaratiei sale de renuntare??
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 09:52, 29 Decembrie 2014
A renuntat la mostenirea dupa mama, nu a avut cum renunta la mostenirea tatalui ca acesta era in viata.
Cum adica au semnat martorii ? ce boala l-a tintuit la pat ? A fost si notarul de fata, e un act autentic ? Ce act e, de vanzare ?

Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Decembrie 2014
gi-jane2, moderator
Toate actele s-au facut in prezenta notarului,legal(am dus notarul la el acasa unde locuia cu sotia de a doua)) notarul a zis ca e nevoie sa semneze doi martori in act in locul tatalui deoarece acesta din pricina varstei inaintate (86 ani)si a unei boli fizice fiind foarte slabit nu a putut semna citet actul,era nevoie ca sa semneze odata numele intreg si apoi semnatura,el nu si-a putut scrie numele intreg clar si de aia notarul a zis ca schimba procedura si e nevoie ca sa semneze doi martori in actul de vanzare.Totodata noatarul a verificat prin diverse intrebari daca acesta e in deplinatatea facultatilor mintale si nu a avut nici un dubiu,tata raspunzand corect la toate intrebarile notarului,..s-au facut act de vanzare-cumparare deoarece s-a achitat tatalui meu suma de 100 milioane lei vechi+plus 30 miloane lei vechi la primarie.Dupa ce i-am platit fiscul la primarie tata a mai vandut din terenurile extravilane
Din banii obtinuti din vanzare si-a renovat major casa unde locuieste cu cea de-a doua sotie si fiica rezultata din acea casatorie,si-a luat lemne de foc etc..Casa unde locuieste cu cea de-a doua sotie a trecut-o pe numele fiicei din a doua casatorie iar ea nu are o situatie materiala prea buna
Deocamdata nu va faceti griji ca oricum vi le faceti degeaba, asteptati sa actioneze fratele in instanta si ramane de vazut daca i se admite actiunea. Nu va avea succes din ce ziceti ca ar fi fost vb de o donatia deghizata pt ca dvs puteti dovedi ca ati platit pretul, problema e cu actul sa nu fie anulat. Notarul cunoaste procedura, nu se poate sa nu fi procedat cf legii.
in cel mai nefericit caz, daca se repune in situatia anterioara- tata cu casa si dvs va luati banii inapoi.
Notarul care ne-a incheiat actul este un notar renumit in oras,are o firma destul de mare si de notariat si de avocatura..cred ca a facut actele bine,poate ne va da o opinie si un domn notar daca e online pe aici!!
Cautand pe net,am gasit acest articol :

Art. 97 Legea 36/1995 Autentificarea înscrisurilor Procedura actelor notariale

CAPITOLUL V
Procedura actelor notariale

SECŢIUNEA a 2-a
Autentificarea înscrisurilor
Art. 97
(1) În cazul acelora care, din pricina infirmităţii, a bolii sau din orice alte cauze, nu pot semna, notarul public, îndeplinind actul, va lua consimţământul numai în prezenţa a 2 martori-asistenţi, această formalitate suplinind absenţa semnăturii părţii.
(2) Martorii-asistenţi vor fi identificaţi şi vor semna actul, iar în încheierea de autentificare se va face menţiunea că aceştia au fost prezenţi la citirea actului de către părţi sau, după caz, de către notarul public şi la luarea consimţământului.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Decembrie 2014
Danbz, utilizator

Alte discuții în legătură

Cum se poate anula/modifica un titlu de propietate emis gresit constantin29 constantin29 Buna seara,am si eu o problema.In 1945 parintii mei au primit in timpul casatoriei lor prin testament legalizat de la bunicii mamei mele o casa cu teren in ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune gici gici Buna seara!Tatal meu a decedat in urma cu 2 luni de zile,lasind in urma o garsoniera si un apartament cu 2 camere, garsoniera fiind trecuta cu clauza pe numele ... (vezi toată discuția)
Succesiune imobil retrocedat dupa divort Lulica Lulica Buna seara Parintii mei au achizitionat in 1967 un imobil pe numele tatalui meu, dar specificandu-se ca este casatorit (cu mama mea). In anul 1978 imobilul ... (vezi toată discuția)