avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 267 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Probleme cu arhitectul
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Probleme cu arhitectul

Buna ziua,
O firma mi-a realizat un proiect pentru constructia unei case. Am primit proiectul prin curier si l-am achitat la primire tot prin curier.
Am constatat greseli in realizare, unele foarte grave si ca urmare am trimis domnului arhitect un e-mail cu ceea ce am constatat, rugandu-l sa remedieze greselile.
Intai a fost de acord, a doua zi s-a razgandit, mi-a adresat cuvinte jignitoare si atunci i-am spus ca returnez proiectul si doresc sa-mi restituie banii platiti.
Bineinteles ca au inceput amenintarile din partea dumnealui, spunand ca nu remediaza greselile, nu-mi restituie banii si ma da in judecata pentru daune morale si prejudicii de imagine. Eu am vorbit doar cu domnul arhitect si la modul politicos, asa ca nu-i inteleg furia si nici nu vreau sa raman pagubita.
Greseala mea a fost ca am avut incredere si nu am mers sa ridic proiectul personal, ca sa platesc dupa ce il vad.
Precizez ca domnul arhitect nu a dorit sa incheie contract inainte de inceperea proiectului, asa cum era obligat si nu l-a inregistrat la OAR.
Am in schimb semnatura dumnealui pe fiecare pagina a proiectului si stampila firmei. De asemenea am factura si chitanta pentru suma platita.
Nu pot folosi proiectul, pentru ca pagubele dupa construirea casei ar fi mult mai mari si nici nu cred ca va primi aviz favorabil la ISC si primarie, astfel ca pierd timpul cu el.
Va rog, sa-mi spuneti ce solutii am pentru rezolvarea situatiei. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: karlota , utilizator 10:01, 29 Decembrie 2014
Trebuie stabilit ca este gresit proiectul.Daca nu aveti contract e greu sa recuperati banii daca ar fi gresit.
Cei de specialitate isi dau seama daca e gresit...
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Decembrie 2014
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Nu trebuie sa fii de specialitate, ca sa se vada ca e gresit. Iar greseala respectiva (printre altele) nu permite construirea dupa acest proiect. Consecintele ar fi dezastruoase, iar constructorul este obligat sa respecte proiectul.
Si arhitectii sunt obligati conform Codului deontologic sa aiba contract cu beneficiarii. Nu-i asa?
Totusi am factura,chitanta si dovada ca am platit prin curier.
In acest caz puteti rezolva problema.
Chiar daca nu aveti contract scris aveti dovada platii.
Daca este gresit proiectul va veti primi banii inapoi.
Nu stiu daca Protectia Consumatorului se baga in asemenea cazuri. Incercati. E o firma (cabinet arhitect) care a livrat unui particular. Daca nu merge discutati cu un avocat sa ii trimita o atentionare oficiala (nu stiu denumirea juridica) poate asta il misca, iar daca nu proces.
E gresit sa cumparati un proiect de casa fara sa discutati cu arhitectul si sa agreati forma proiectuli, nivelul de detalii etc.
Chjiar daca el ar fi corect tehnic, se poate dovedi pagubos pentru beneficiar, aceste p[roiecte fiind, in general, slabe calitativ la nivelul detaliilor, ceea ce va lasa loc de pierderi de materiale, negocieri slabe pentru lucrarea finita cu cvonstructorul, scapari de executie pe care nu le veti putea cere la o anumita calitate caci proiectul nu specifica detaliile respective.

Totusi, imi e dificil sa cred ca are erori de proiectare evidente, poate ati putea detalia.
In cazul in care se poate sustine existenta acelor erori tehnice, e necesar sa-l notificati, sa negociati returnarea sumei. Conteaza daca ati schimbat mailuri, daca v-ati intalnit sa discutati etc.

Alte discuții în legătură

Din greșeală, am trimis unui client un produs gratuit (am omis să trecem pe awb valoarea rambursului) dar el pretinde că a plătit curierului expediția. cum ne putem recupera banii? cosmin_adrian cosmin_adrian Buna ziua, Noi operam un magazin online in Cadrul Emag (suntem parteneri) si avem o problema cu un client caruia i-am trimis un produs gratuit omitand sa ... (vezi toată discuția)
Am cumparat o casa cu actele in neregula. m-am pacalit. totusi nu se poate rezolva nicicum?! ARES99 ARES99 Stimate doamne, stimati domni, am o mare nelamurire la care sper sa pot obtine un raspuns pozitiv: Acum doi ani am cumparat printr-un credit ipotecar, cu ... (vezi toată discuția)
Constructor casa fara contract afacut greseli majore si am refuzat plata an.stanciu9 an.stanciu9 Buna ziua, Am început construcția unei case cu un constructor fără contract. Proiect și autorizație la zi. Ne-am înțeles sa facă mici modificări ... (vezi toată discuția)