gheorghe1938 a scris:
Cat de corecta este :'Un autoturism trebuie inscris conform legii de noul propietar in termen de 30 de zile de la achizitie la Circa Financiara.???
Ar trebui sa intrebi organele fiscale care lucreaza dupa aceasta lege cat de corecta e afirmatia mea.
O parere pertinenta o aveti de la Magda Staicu , consultant fiscal si membru avocat.net :
Buna seara ,
Va pot ajuta doar pe partea fiscala a problemei ; despre inmatriculare si celelalte - nu ma pricep.
Sunt mai multe aspecte :
- trebuie sa aveti certificat de atestare fiscala la momentul cumpararii , acel certficat il obtine vanzatorul si de acolo reiese ca au fost achitate de catre acesta toate impozitele si taxele locale.
In lipsa acelui certificat, contractul de v/c este nul.
- dupa cumparare, aveti obligatie de declarare in 30 zile
- impozitul va intra pe rolul dvs de la data de 01 a lunii urmatoare cumpararii
- impozitul are 2 termene de plata : unul la 31.03 pentru sem.1 si 30.09 pentru sem 2.Ati putea achita prima transa, care de fapt este doar pentru lunile mai, iunie , daca tranzactia se va face in aprilie .
-----------
Temei legal :
ART. 264 cf
Dobândiri şi transferuri ale mijloacelor de transport
(1) În cazul unui mijloc de transport dobândit de o persoană în cursul unui an, taxa asupra mijlocului de transport se datorează de persoană de la data de întâi a lunii următoare celei în care mijlocul de transport a fost dobândit.
(2) În cazul unui mijloc de transport care este înstrăinat de o persoană în cursul unui an sau este radiat din evidenţa fiscală a compartimentului de specialitate al autorităţii de administraţie publică locală, taxa asupra mijlocului de transport încetează să se mai datoreze de acea persoană începând cu data de întâi a lunii următoare celei în care mijlocul de transport a fost înstrăinat sau radiat din evidenţa fiscală.
(3) În cazurile prevăzute la alin. (1) sau (2), taxa asupra mijloacelor de transport se recalculează pentru a reflecta perioada din an în care impozitul se aplică acelei persoane.
(4) Orice persoană care dobândeşte/înstrăinează un mijloc de transport sau îşi schimbă domiciliul/sediul/punctul de lucru are obligaţia de a depune o declaraţie fiscală cu privire la mijlocul de transport, la compartimentul de specialitate al autorităţii administraţiei publice locale pe a cărei rază teritorială îşi are domiciliul/sediul/punctul de lucru, în termen de 30 de zile inclusiv de la modificarea survenită.
(5) Înstrăinarea unui mijloc de transport, prin oricare dintre modalităţile prevăzute de lege, nu poate fi efectuată până când titularul dreptului de proprietate asupra mijlocului de transport respectiv nu are stinse orice creanţe fiscale locale, cu excepţia obligaţiilor fiscale aflate în litigiu, cuvenite bugetului local al unităţii administrativ-teritoriale unde este înregistrat mijlocul de transport, cu termene de plată scadente până la data de întâi a lunii următoare celei în care are loc înstrăinarea. Atestarea achitării obligaţiilor bugetare se face prin certificatul fiscal emis de compartimentul de specialitate al autorităţilor administraţiei publice locale. Actele prin care se înstrăinează mijloace de transport cu încălcarea prevederilor prezentului alineat sunt nule de drept.
ART. 265
Plata taxei
(1) Impozitul pe mijlocul de transport se plăteşte anual, în două rate egale, până la datele de 31 martie şi 30 septembrie inclusiv.
(2) Pentru plata cu anticipaţie a impozitului pe mijlocul de transport, datorat pentru întregul an de către contribuabili, până la data de 31 martie a anului respectiv inclusiv, se acordă o bonificaţie de până la 10% inclusiv, stabilită prin hotărâre a consiliului local. La nivelul municipiului Bucureşti, această atribuţie revine Consiliului General al Municipiului Bucureşti.
(3) Deţinătorii, persoane fizice sau juridice străine, care solicită înmatricularea temporară a mijloacelor de transport în România, în condiţiile legii, au obligaţia să achite integral, la data solicitării, impozitul datorat pentru perioada cuprinsă între data de întâi a lunii următoare celei în care se înmatriculează şi până la sfârşitul anului fiscal respectiv.
-----------
Daca prin inmatriculare temporara se intelege dreptul de circulatie cu numere provizorii,in conditiile Regulamentului rutier , atunci aceasta situatie va dezavantajeaza , pentru ca ar trebui achitat impozitul pana la sf. de an .