avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... iesire din tara cu minori
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

iesire din tara cu minori

spuneti-mi va rog ce acte imi trebuie la iesirea din tara in cazul in care imi trimit copilul in ungaria cu bunicii?
sunt tatal copilului si in urma divortului am hotarare judecatoreasca de incredintare a minorului.
mama copilului nu detine legal program de vizita.
va multumesc!
Cel mai recent răspuns: MIHAI GRIGORE , Avocat 01:04, 28 Iulie 2009
Ref la : "In acest caz , ambii parinti trebuie sa-si exprime acordul de vointa pentru ca minorul sa paraseasca tara , intrucat ambii se implica in educarea acestuia (Unuia ii e incredinat prin hotarare judecatoreasca spre crestere si educare , iar celalat parinte are un drept de vizita.)"
Stimata doamna consilier juridic, dreptul la vizitare conferit parintelui caruia nu i s-a incredintat minorul nu reprezinta drept de custodie. Acesta doar VEGHEAZA la educarea copilului minor etc. In cazul in care unul dintre parinti poseda o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila de INCREDINTARE a minorului, nu mai este necesar acordul celuilalt parinte (a se vedea OUG 96/2006 privind completarea Legii nr 248/2005, art 3 lit. c)
Cum ati justifica dumneavoastra incalcarea dreptului de vizita , prin iesirea din tara , cu minorul , fara instiintarea tatalui?
E savarsita infractiunea de nerespectare a hotararilor judecatoresti.Sunt de acord , cand exista o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila nu e necesar acordul tatalui .Insa cand acesta are drept de vizita, datele se schimba.:rolleyes:
Ultima modificare: Marți, 21 Iulie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Dragule,
Am citit si eu raspunsurile primite.
Baiatul meu iese din tara in fiecare an, poate chiar de 2-3 ori cu hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila, cu declaratie notariala din partea mea ca sunt de acord. In declaratie trebuie trecuta persoana responsabila, calitatea acesteia si destinatia.De obicei notarii stiu sa redacteze astfel de declaratii.
Nu sunt probleme, baiatul a iesit din tara cu antrenorii lui, adica persoane straine de familie si nu au avut nici o problema la granita.
Chiar la inceputul lunii august plec cu el in strainatate si crede-ma ca nu am nevoie de acordul tatalui.
Poate aveti mai multe date decat am eu despre cazul in speta. Cert este ca OUG 96/2006 privind completarea Legii nr 248/2005, art 3 lit. c nu prevede necesitatea acordului parintelui care are doar drept de vizitare. In plus, daca perioada cat minorul este plecat din tara nu afecteaza programul de vizitare, chiar nu vad necesitatea acestei declaratii. Si, oricum, Politia de Frontiera nu impiedica iesirea din tara a copilului minor, incredintat unuia dintre parinti pe baza unei hotarari definitive si irevocabile, pe acest temei. Parintele caruia i se incalca dreptul la vizitare prin acest demers are dreptul la actiune in justitie. Poate ca este un neajuns al legii, dar, pana la eventuala ei modificare, cele prevazute de OUG 96/2006 raman valabile.
pentru ca minorul sa iasa cu bunicii din tara va trebuie declaratii notariale de la ambii parinti.

Alte discuții în legătură

Procura pentru minor pentru iesirea din tara ContSters81838 ContSters81838 Buna ziua,as dori va rog frumos sa-mi spuneti daca sotia mea care urmeaza sa plece in Romania (din Italia) pentru a duce copilul nostru pe perioada vacantei la ... (vezi toată discuția)
Vizita minor la bunici in franta SNAKED SNAKED As vrea sa stiu ce acte trebe facute pt. minor ca sa poata pleca cu bunica lui in vacanta in Franta care are cetatenie si este pe alt nume decit minoru ? (vezi toată discuția)
Calatorie minor in strainatate lumi71 lumi71 Pentru cine stie si ma poate ajuta: Un minor cu buletin poate calatori in strainatate cu avionul doar cu buletinul? Sigur nu trebuie pasaport? Stie cineva ... (vezi toată discuția)