avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Lamuriri vechime
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Lamuriri vechime

Am lucrat ca profesor mai multi ani. La un moment dat am avut intrerupere in activitate: 1 luna de zile. Apoi m-am angajat cu jumatate de norma(timp partial 4 ore pe zi adica 20 pe saptamana).
As dori cateva lamuriri:
1. Ma va deranja candva intreruperea de 1 luna, voi fi oprit de la ceva drepturi, mi se va calcula in alt mod vechimea pentru pensie sau alceva?
2. Am inteles din alte intrebari ca timpul parţial al contractului de muncă nu influenţează stagiul de cotizare la sistemul public de pensii şi nici concediul de odihnă, acestea având acelaşi regim cu cel aplicabil contractului de muncă cu timp integral.
Asadar, 1 an de zile lucrat cu timp partial = 1 an de zile lucrat cu norma intreaga ca si vechime in munca.
Adica sporul de vechime se calculeaza in functie de anii de cotizare si nu in functie de timpul efectiv de munca? Am inteles corect? Din pacate am vazut cazuri si contabile sau secretare care aplica in alt mod legea si nu acorda sporul de vechime dupa aceste precizari.
3. Cum se calculeaza vechimea pentru pensie in acest caz, cand o persoana are si an complect de munca si an cu timp partial de munca? Mentionez ca am lucrat ca profesor si au fost ani cand am avut peste norma. Conteaza acest lucru? La vechime se adauga si anii de facultate? Unde se poate afla strict vechimea unei persoane in munca, pentru pensie?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:13, 29 Decembrie 2014
1. Intreruperea de o luna de zile nu este vechime in munca si nici stagiu de cotizare la pensie, sanatate si somal.

2. - Stagiul de cotizare la pensie este acelasi indiferent de timpul de munca (cu program normal sau partial de munca).
- La calcularea punctelor de pensie conteaza venitul pentru care s-a platit contributia pentru pensie.

3. - Pentru pensie un an de cotizare lucrat cu 8 ore pe zi sau mai mult este egal cu un an de cotizare lucrat cu timp partial de munca.
- Perioada de facultate la zi si perioada de stagiu militar obligatoriu sunt perioade asimilate stagiului de cotizare la pensie si se valorifica numai in cazul pensiei pentru limita de varsta.
- Cititi Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

4. Daca vreti sa stiti ce stagiu de cotizare aveti la pensie mergeti la Casa de Pensii si solicitati o adeverinta cu stagiul de cotizare.
vasile88 a scris:

.....
Adica sporul de vechime se calculeaza in functie de anii de cotizare si nu in functie de timpul efectiv de munca? Am inteles corect? Din pacate am vazut cazuri si contabile sau secretare care aplica in alt mod legea si nu acorda sporul de vechime dupa aceste precizari.
3. Cum se calculeaza vechimea pentru pensie in acest caz, cand o persoana are si an complect de munca si an cu timp partial de munca? .....

Sporul de vechime se calculeaza in functie de vechimea in munca si nu de stagiu de cotizare.

Daca intr-un an de zile ati avut doua sau mai mai multe c.i.m., vechimea in munca nu se cumuleaza . Astfel spus, veti avea doar 1 an vechime in munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spor de vechime divele divele In cazul in care o persoana are functia de baza la o institutie unde lucreaza cu norma intreaga si cumuleaza la o alta institutie 1/2 norma, cum se calculeaza ... (vezi toată discuția)
Vechimea in munca pentru perioada angajarii cu jumatate de norma ilius olariu mircea ilius olariu mircea Va rog sa ma lamuriti asupra unui aspect al activitatii mele din ultimii ani. Am fost pensionat de boala in urma unei operatii de hernie de disc cu pareza, in ... (vezi toată discuția)
Timp partial de munca Iael Iael Buna ziua Cineva intreba daca pe perioada in care a fost incadrata cu timp partial de munca se considera la calculul vechimii in munca timp lucrat cu ... (vezi toată discuția)