avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 331 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Contestare calcul caldura - ISTA
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Contestare calcul caldura - ISTA

Luna aceasta am constatat ca am de plata 405 lei la caldura la apt cu 2 camere 55 mp. ISTA mi-a emis un calcul din care rezulta ca am consumat ~2,4 Gcal pe baza unui numar de unitati pe care nu aveau de unde sa-l scoata pentru ca nu mai am repartitor pe niciun calorifer.
Le-am atras atentia ca este o greseala si atunci s-au ambitionat, vadit deranjati si mi-au recalculat consumul, rezultand cu 62 lei mai mult. Recalcularea au facut-o in baza ordinului ANRSC 343/2010, astfel rezultand un consum de 2,75 Gcal.
Intreaga factura pe scara este de 4.845 lei, ceea ce inseamna ca au aplicat 10% din factura doar la mine. Pe scara sunt 44 apt dintre care 10 apt de cate 3 camere.
Cum pot sa contest factura abuziva in conditiile in care ei ma obliga la plata a 10% din factura pe asociatie si cota mea indiviza este de 2,15? Adica eu consum cat 5 apartamente de 2 camere sau cat 4 apartamente de 3 camere?
Pe scurt, acolo nu ai cu cine vorbi si vreau sa fac ceva in acest sens, cu atat mai mult cu cat am si calitatea de presedinte al asociatiei de proprietari.
Ce ma sfatuiti sa fac?
Cel mai recent răspuns: ContSters371153 , utilizator 20:43, 24 Noiembrie 2015
Multumesc mult de sfaturi.
Acum am ajuns in alt impas: am facut Adunare Generala sa le comunic cum stam cu calculul caldurii pe pausal. Calculul l-am facut eu pentru ca administratora nu a vrut sa-l faca. Eu l-am facut pe cota parte indiviza si a iesit foarte bine (factura Radet 9.95 Gcal, 1609 lei; apt. 2 camere-36 lei si apt. 3 camere-45 lei). Lumea a fost in mare parte multumita dar avem o gasca de instigatori care incearca sa ne combata (vin cu legi, ordine ANRSC, cu contestatii, etc). Sunt o gasca de vreo 5-6 persoane pe care i-am si banuit de "inteligenta".
Cum se face legal calculul in regim pausal? Merita sa ne gandim sa trecem pe un sistem Techem cu citire radio?
1. Cum se face legal calculul caldurii la pausal?
Pe baza hotararii luate in AG.
2. Merita sa trecem la sistem de citire prin radio? Acelasi raspuns ca la punctul 1.
Pentru unii va merita - aceia care pleaca dimineata si se intorc seara de la slujba, pentru aceia care vor sa faca economie la bani, inchizandu-si partial sau temporar unele calorifere. Probabil nu merita pentru cei care stau acasa tot timpul si care, evident, vor plati mai mult decat vecinii lor ocupati cu serviciul.

Totusi, daca vreti sa faceti calculul la pausal, ignorati in mod deliberat faptul ca unii dintre proprietari si-au schimbat caloriferele sau si le-au inmultit, modificandu-si astfel SET-ul din apartament, deci si cota-parte indiviza. Si aiasta nu-i chiar in regula.

"Gasca de inteligenti" din asociatia dv. stiu ei ce stiu cand agita lumea. Culmea e ca o fac in baza legislatiei in vigoare :magic:
Calculul pausal se face in functie de cota indiviza de suprafata utila.
Daca unii si-au maodificat caloriferele, exista normativul GP 67/2002 unde apare SET-ul majoritatii tipurilor de calorifere folosite in Romania. Daca e un model mai nou, trebuie sa aiba documentatia tehnica.

Citirea prin unde radio este o frectie la picior de lemn, praf in ochi. Daca nu e facuta echilibrarea hidraulica, pentru eliminarea surplusului de agent termic si nu se aplica coeficienti de corectie pentru incalzirea indirecta, ce nu poate fi inregistrata de repartitoare, nu are niciun rost. Diferenta e ca se va citi de la distanta aceleasi inregistrari care vor da facturi eronate.
Nu degeaba in studiul facut de firma de consultanta A.T. Kearney, printr-un program BERD, privitor la contorizarea inteligenta in Romania, nu se recomanda montarea de contoare inteligente la bransament, intrucat nu renteaza, prin prisma analizei cost-beneficiu, plus ca exista alte prioritati: modernizarea retelelor de termoficare. Studiul se afla si pe site-ul ANRE.
Ratiunea este aceeasi: prima data asiguri alimentarea rationala si eficienta cu caldura si abia apoi poti sa-ti bati capul cu mofturi privind contoare sau repartitoare cu citire la distanta.

Legislatia ANRSC nu e avizata tehnic, si e contestata chiar de catre ANRSC, care recunoaste ca exista numeroase erori si se incalca reglementari tehnice nationale si europene:
www.cdep.ro/interpel/2014/r3199A.pdf
Ultima modificare: Marți, 17 Noiembrie 2015
darida, utilizator
Intrebat (scris) firma care a asigurat repartitoarele daca cei care le au montate in apartamente (bloc) sint prevazute cu functia "calendar".
Ultima modificare: Marți, 17 Noiembrie 2015
ContSters371153, utilizator
darida a scris:

Daca nu e facuta echilibrarea hidraulica, pentru eliminarea surplusului de agent termic si nu se aplica coeficienti de corectie pentru incalzirea indirecta, ce nu poate fi inregistrata de repartitoare, nu are niciun rost. Diferenta e ca se va citi de la distanta aceleasi inregistrari care vor da facturi eronate.


Presupunind ca echilibrarea hidraulica este eliminata ca fiind o piedica pentru inregistrari corecte si deasemeni coeficientii sint corectati (incalzire indirecta), au atunci rostul aceste repartitoare? Vor inregistra corect? Din ce s-a dezbatut pina acum asa se poate concluziona.

Numai citeva puncte care nu au fost luate in discutie (in situatia in care toate deficientele mentionate pe aici sint indreptate):
- functia calendar programata in repartitor; ( ce face si ce nu). Poate fi verificata de utilizator?
- sint toate aparatele de masurat montate precis la toti utilizatorii? ( se masoara distanta)
- repartitoarele masoara corect in cazul in care SET-ul ramine constant dar izolarile termo (geamuri) si reabilitarea termica al blocului sint imbunatatite? (radiatorele (SET-UL) devin "prea mari" pentru necesarul de a incalzi acealeasi incaperi fara imbunatari termo)
- Unitatea masurata (uc) pr. Kwh este constanta in fecare an? (simplu de verificat)
- 1 sau 2 sensori de temperatura are repartitorul pentru siguranta sistemului de masurare?( 2 sensori cu Tmin<35)?
- care este diferenta de inceput (delta Tstart) 0?3?5?
- exista repartitoare (acelas tip si foloiste in acelas loc (bloc)) care inregistreaza diferit si diferente pe timpul de vara?

Se poate continua dar sint suficiente intrebari.
Ultima modificare: Marți, 17 Noiembrie 2015
ContSters371153, utilizator

Alte discuții în legătură

Autoritatea naþionalã de reglementare pentru serviciile comunitare de utilitãþi publice vã informeazã: rodica_post rodica_post Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice vă informează: Autoritatea Naţională de ... (vezi toată discuția)
Nu vreau sa renunt la repartitoare costachedd costachedd Bloc 4 etaje, 2 scari, 18 apartamente/scara, apartamente cu 4 si 2 camere. Locatarii au hotarat sa renunte la repartitoare si au ales sistemul pausal . La ... (vezi toată discuția)
Ordinul 343.2010 anrsc Ionel Manolache Ionel Manolache 1. Sunt interesat sa cunosc daca exista o norma legala care sa reglementeze montarea repartitoarelor intr-un imobil cu mai multe apartamente. Am citit ca ... (vezi toată discuția)