avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Declarare nou-nascut
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Declarare nou-nascut

Buna ziua, vreau si eu sa stiu daca tatal, care este casatorit si nu este divortat, poate recunoaste copilul pe care l-a facut cu alta femeie, aceasta nefiind sotia lui. Multumesc frumos !
Cel mai recent răspuns: mikaelamika , utilizator 21:57, 29 Decembrie 2014
Poate, nu e nimic care sa il impiedice.
Tatal merge impreuna cu mama la starea civila unde poate recunoaste copilul si incuviinta ca acesta sa-i poarte si numele. De asemenea poate sa-l recunoasca pe copil la notar, fara a fi necesara prezenta mamei.
Multumesc frumos pentru raspunsul prompt. Doresc sa imi spuneti unde anume in lege este stipulata aceasta situatie? Iar in cazul in care mama este cea casatorita si nedivortata si concepe un copil in timpul casatoriei cu "amantul" de ce "amantul "nu poate recunoaste copilul? De ce legea nu se aplica la fel?
art.415-416 Noul Cod Civil. Tot in codul civil se stipuleaza ca un copil din casatorie poarta numele sotului mamei, dar acesta din urma poate face tagada dupa care concubinul mamei poate face linistit recunoasterea. Sa fim seriosi daca ar lasa legiuitorul la discretie tuturor recunoasterea ar insemna ca ar fii un fel de debandada legala. Ce rol ar mai avea institutia casatoriei? Si apoi mama are timp de la data la care ramane insarcinata 9 luni sa tot divorteze si sa-l ia pe amant, in definitiv este prima responsabila fata de copilul ei.
Ultima modificare: Luni, 29 Decembrie 2014
Justitiarul711, utilizator
Care e situatia de fapt ? Situatiile nu sunt la fel, unde vedeti dvs simetrie intre ele? in primul caz e vb de un copil nascut in afara casatoriei, iar in alta e vb de un copil nascut in casatorie, cum sa-l recunoasca amantul?
In primul caz e vb de o femeie necasatorita pt al carei copil nu se aplica prezumtia de paternitate si tatal biologic trebuie sa il recunoasca, iar in timpul casatoriei.. de regula sotia face copii cu sotul ei, nu cu amantul, se pleaca de la prezumtia ca sotul e tatal. Daca nu e, e simplu de tagaduit paternitatea.
Dvs va raportati gresit la mama si la tata, cand e vb de copil- nascut in casatorie sau nu.
Daca sotia face copil cu sotul, vi se pare normal sa alerge dupa barbat-su sa ii recunoasca copilul ?
daca vi se pare nedrept.. divortati intai si apoi faceti copii cu altii.
Ultima modificare: Luni, 29 Decembrie 2014
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Paternitate JulieC JulieC Ma adresez dumneavoastra cu o problema delicata. Sunt despartatita in fapt de fostul meu sot de doi ani de zile. Sunt intr-un proces de divort de in faza de ... (vezi toată discuția)
Schimbare certificat copil - etapele pt o actiune judecatoreasca larissalore larissalore Buna ziua Buna ziua, Am nevoie de ajutorul dvs in urmatoarea problema: O doamna casatorita a conceput un copil cu amantul, si in momentul in care a ... (vezi toată discuția)
Stabilirea paternitatii - mai complicat dana242000 dana242000 Buna ziua, sunt noua pe acest forum si as vrea sa va adresez o intrebare: sunt in plin proces de divort si custodie cu sotul - in urma casatoriei a ... (vezi toată discuția)