In contractul colectiv de munca aplicabil la nivelul societatii, avem un articol care prevede ca "salariatii al caror contract de munca a fost desfacut conform art. 56, lit. c, CM, vor primi o indemnizatie de sfarsit de activitate profesionala a carei valoare va fi de doua salarii de baza brute avute la baza pensionarii. Indemnizatia se acorda o singura data. Indemnizatia pentru pensionarii de boala se acorda daca decizia de pensionare este definitiva".
:O
Avand in vedere ca sunt incepator in domeniu, va rog sa ma "luminati" va rog, daca se poate.
Am doua cazuri, unul desfacere CIM in noiembrie pentru incapacitate gr. II (inca nu a obtinut decizia de pensionare) si celalalt in decembrie pensionare la limita de varsta.
Acum intrebarile mele ar fi:
1. indemnizatia este asimilata veniturilor din salarii, adica la lichidarea pentru decembrie ar trebui sa retin toate contributiile si impozitul (celui de al doilea caz)?
2. Indemnizatia este un venit neimpozabil total (similar cu indemnizatia pentru cresterea copilului, ajutorul de deces ....)?
3. Indemnizatia poate fi considerata plata compensatorie si atunci ar trebui platite doar asigurarile sociale, asig sociale de sanatate, contrib. pentru concedii si indemn. de asig. sociale de sanate, contrib. pt. accidente de munca si boli profesionale si impozitul de 16% ?
4. Daca indemnizatia este impozabila total sau partial, si peste 2 luni primesc decizia de pensionare definitiva (pentru cazul noiembrie), in conditiile in care eu am incetat raporturile de munca cu salariatul in cauza, pe ce baza retin contributiile si le virez la stat, daca nu bag salariatul pe statul de plata?
Sper sa ma puteti ajuta, pentru ca in codul fiscal nu sunt in stare sa identific indemnizatia mea.
art.55 C.fisc.
(1) Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani şi/sau în natură obţinute de o persoană fizică ce desfăşoară o activitate în baza unui contract individual de muncă sau a unui statut special prevăzut de lege, indiferent de perioada la care se referă, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acordă, inclusiv indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă.
Norme Metodologice
68. Veniturile din salarii sau considerate asimilate salariilor cuprind totalitatea sumelor încasate ca urmare a unei relaţii contractuale de muncă, precum şi orice sume de natură salarială primite în baza unor legi speciale, indiferent de perioada la care se referă, şi care sunt realizate din:
a) sume primite pentru munca prestată ca urmare a contractului individual de muncă, a contractului colectiv de muncă, precum şi pe baza actului de numire:
- salariile de bază;
- sporurile şi adaosurile de orice fel;
- indemnizaţii pentru trecerea temporară în altă muncă, pentru reducerea timpului de muncă, pentru carantină, precum şi alte indemnizaţii de orice fel, altele decât cele menţionate la pct. 3, având aceeaşi natură;
....
In speta, indemnizatia primita este impozabila si va fi supusa contribuţiilor sociale individuale obligatorii, mai putin contribuţia de asigurări pentru şomaj.