avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Poprire salariu - titlu executoriu
Discuție deschisă în Executare silită

Poprire salariu - titlu executoriu

Speta este urmatoarea: Angajatul X realizeaza venitul lunar in suma de 1400lei. Anaf prin directia judeteana instituie tilul executoriu de mai sus pentru suma de 18.000 lei, si trimite catre firma angajatului o adresa cu instituirea masurii de retinere a 1/3 din veniturile realizate de angajat. Angajatul se supune masurii. ANaf prin directia judeteana care a instituit masura obliga societatea in afara de a vira suma corespunzatoare in contul Directiei Judetene si la a tine evidenta efectuarii platilor lunare.
Intrebarile sunt urmatoarele:
1. Este firma angajatoare obligata la tinerea evidentei efectuarii platilor( virarii sumei lunare) tinand cont ca societatea efectueaza platile angajatilor printr un cont colector deschis la o societate bancara?
2. Angajatul nu are posibilitatea de a obtine o intelegere intre societatea bancara si AnaF-Directia judeteana pentru virarea sumei corespunzatoare popririi, excluzand astfel societatea angajatoare de la tine evidenta sumelor virate?
Cel mai recent răspuns: IMicro Bucuresti , Consilier juridic 09:06, 5 Ianuarie 2015
Art. 782 Cod proc. civ. specifica in mod clar in alin. 2: "In adresa de infiintare a popririi i se va pune in vedere celei de-a treia persoane, care devine, potrivit alin. (1), tert poprit, interdictia de a plati debitorului sumele de bani sau bunurile mobile pe care i le datoreaza ori pe care i le va datora, declarandu-le poprite in masura necesara pentru realizarea obligatiei ce se executa silit". Iar art. 786 specifica obligatiile tertului poprit
(1) In termen de 5 zile de la comunicarea popririi, iar in cazul sumelor de bani datorate in viitor, de la scadenta acestora, tertul poprit este obligat:
1. sa consemneze suma de bani, daca creanta poprita este exigibila, sau, dupa caz, sa indisponibilizeze bunurile mobile incorporale poprite si sa trimita dovada executorului judecatoresc, in cazul popririi infiintate pentru realizarea altor creante decat cele aratate la pct. 2;
2. sa plateasca direct creditorului suma retinuta si cuvenita acestuia, in cazul sumelor datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii, precum si in cazul sumelor datorate cu titlu de despagubiri pentru repararea pagubelor cauzate prin moarte, vatamarea integritatii corporale sau a sanatatii. La cererea creditorului, suma ii va fi trimisa la domiciliul indicat sau, daca este cazul, la resedinta indicata, cheltuielile de trimitere fiind in sarcina debitorului.
(2) Daca sunt infiintate mai multe popriri, tertul poprit va proceda potrivit alin. (1), comunicand, dupa caz, executorului ori creditorilor aratati la pct. 1 si 2 din acelasi alineat numele si adresa celorlalti creditori, precum si sumele poprite de fiecare in parte.
Sper sa va ajute cele mentionate.
Am o vagă bănuială că nu au aplicabilitate în speță cele menționate de dvs .
Poprirea ANAF este făcută în temeiul Codului de Procedură Fiscală.


Referitor la subiectul topicului, trebuie să țineți evidența contabilă a acestor plăți deoarece în cazul în care veți plăti mai mult decât suma indisponibilizată veți răspunde pentru sumele plătite în plus față de angajat, urmând să îi restituiți acele sume . Este în interesul dumneavoastră să o faceți.
Pentru orice cont bancar puteți obține extras de cont, ce evidențiază orice plată făcută.
Multumesc pentru raspunsuri. Pentru a nu deschide un alt topic sper sa gasesc si raspuns la aceasta nedumerire:
- De ce este obligata societatea angajatoare la tinerea unei evidente a efectuarii platilor catre ANAF Directia judeteana astfel: sa intocmeasca un tabel din care sa rezulte suma retinuta si virata, luna efectuarii operatiunii si sa anexeze si chitanta si care sa rezulte virarea sumei in contul Anaf. Toate acestea se vor gasi intr un dosar cu numele debitorului ce se va pastra la serviciul contabilitate al societatii. Toate cele de mai sus au rezultat din discutia avuta de catre serviciul contabilitate cu Directia judeteana.
Oare societatea, ce a calculat retinerea si a efectuat prin operatiunile de contabilitate virarea sumei in contul Anaf -Directia judeteana, mai este obligata si la tinerea unei astfel de evidente? Sau este doar un tertip prin care Anaf, daca doreste, sa poata avea o evidenta in cazul unui control?
Exista vreun text de lege care sa prevada expres obligatia societatii asa cum a rezultat din discutia cu Directia Judeteana?
Multumesc tuturor pentru raspunsuri.
Nu există o astfel de prevedere. ANAF, partea de executare silită sunt prost organizați și fără cunoștințe juridice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire salariu girant jacqueline_k jacqueline_k Buna ziua! Vreau sa va intreb daca un executor judecatoresc poate cere societatii unde lucreaza salariatul infiintarea popririi pe 1/3 din veniturile sale ... (vezi toată discuția)
Poprire: banca a indisponibilizat suma de 423 lei la data 16.09.2011 si a virat suma la data 9.12.2011 marianturtoi marianturtoi la data de 16.09.2011 am primit in cont suma de 100 euro. am mers la banca si mi-au spus ca am poprire pe cont de la AFP si nu pot scoate banii. m-am conformat ... (vezi toată discuția)
Pensie de întreținere minor Blueionyka Blueionyka Va rog sa ma ajutați cu o informație. Divorțul s-a pronunțat in mai 2017 si fostul meu soț a fost obligat la plata unei pensii de întreținere pt ... (vezi toată discuția)