avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Casa vanduta cu excedent de teren din proprietatea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Casa vanduta cu excedent de teren din proprietatea altcuiva

Buna ziua!

As avea nevoie de sfatul Dvs. in urmatoarea situatie:

In anul 2000 am cumparat o casa cu gradina. Mentionez casa si gradina erau imprejmuite cu garduri.

Dupa mai multi ani am constatat un excedent de teren. In urma discutiilor cu vecina din spatele gradinii am aflat ca acest excedent provine din proprietatea dinsei si ca nu il revendica.

Conform relatarilor acesteia, in anul 1950, parintii ei au cumparat un teren in suprafata de 0,30 ha. In urma nationalizarii si colectivizarii au fost deposedati,terenul devenind proprietatea C.A.P. Astfel in baza Legii nr. 4/1973, in anul 1986, vinzatorul (membru CAP) a obtinut un loc de casa in suprafata de 2,5 ari, prin intermediul unui "act de dare cu plata". Pe acest teren, vinzatorul si-a construit casa, imprejmuind aproximativ 6 ari (de aici rezulta excedentul de teren specificat in titlu). Deoarece vinzatorul si parintii vecinei au coabitat intr-o buna vecinatate, acestia din urma nu s-au opus extinderii vinzatorului in terenul aflat initial in proprietatea lor (si ei se aflau intr-o situatie similara, folosind mai mult decit li s-a lasat in folosinta).

In anul 2000, subsemnatul am cumparat casa si terenul imprejmuit de la vinzatorul in cauza. Acesta nu a facut vorbire in nici un fel despre excedentul de teren, iar eu, bazat pe buna credinta a vinzatorului, nu am efectuat masuratori la momentul respectiv. Cind am luat la cunostinta despre existenta acestui excedent, am declarat la primarie intreaga suprafata de teren pe care o posed, exprimindu-mi dorinta de a plati taxele si impozitele aferente intregii suprafete declarate.

Arat ca de la data cumpararii imobilului (anul 2000) posesia nu mi-a fost tulburata pina in primavara anului 2014. La aceasta data, dupa aproape 15 ani, tocmai vinzatorul de la care am cumparat casa si terenul imprejmuit, a incercat sa modifice metele proprietatii vindute pentru a-mi micsora spatiul din spatele casei, prin amplasarea a doi tarusi. Scopul acestei fapte este crearea unei poteci de acces la excedentul de teren pe care mi l-a vindut, in calitate de proprietar, desi nu-i apartinea. In mod sigur, acesta va incerca sa-mi revinda excedentul (asemenea practici fiindu-le familiare deoarece nu au alta ocupatie).

Mentionez ca metele proprietatii cumparate de la acesta sunt aceleasi si la data de azi, ca si in ziua cumpararii imobilului - casa si gradina. Cele de mai sus pot fi sustinute de dovezi incontestabile, precum:
- gardul din fata casei (cu fundatie si stilpi din beton) si cel al gradinii, care au fost amplasate chiar de vinzator;
- martori cu care ma invecinez cu metele in discutie.

Vecina din spatele gradinii, desi si-a redobindit calitatea de proprietar, nu revendica excedentul de teren care se afla in posesia mea, avind deja efectuate masuratori topografice pe restul suprafetei de teren.

Mentionez ca a doua zi dupa amplasarea celor doi tarusi de catre vinzator, am depus plingere la politia locala, dar fara nici un rezultat, deoarece politia este in slujba acestor infractori.

Intrebarile mele sunt:
- Care sunt caile prin care pot "anihila" vinzatorul de rea-credinta?
- Cum pot dobindi excedentul de teren in cauza?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 16:03, 4 Ianuarie 2015
Aveti la dispozitie actiunea in revendicare sau actiunea in constatare, insa se pune intrebareaq : aveti cadastru? Daca nu aveti, veti face cadastru iar suprafata rezultata in plus se va impartii intre vecinatatile existente.
La multi ani si un An Nou Fericit !

Multumesc pentru raspunsul oferit.

Insa, in cazul de fata, cel care imi tulbura posesia este tocmai vinzatorul, care in urma cu 15 ani mi-a vindut casa si gradina imprejmuite cu garduri, imprejmuire care cuprindea si excedentul in cauza. Despre acest excedent vinzatorul nu a facut nici un fel de vorbire la momentul vinzarii, constient fiind ca nu as fi cumparat casa fara gradina si fara acte in regula. Astfel ca la baza cumpararii imobilului casa si gradina a stat buna incredere.

Despre provenienta si situatia actuala a excedentului arat:

Conform relatarilor vecinei, parintii acesteia, in anul 1950, au cumparat un teren in suprafata de 0,30 ha. In urma nationalizarii si colectivizarii au fost deposedati, terenul devenind proprietatea C.A.P. Astfel in baza Legii nr. 4/1973, in anul 1986, vinzatorul (membru CAP) a obtinut un loc de casa in suprafata de 2,5 ari, prin intermediul unui "act de dare cu plata". Pe acest teren, vinzatorul si-a construit casa, imprejmuind aproximativ 6 ari (de aici rezulta excedentul de teren specificat in titlu mesajului). Deoarece vinzatorul si parintii vecinei au coabitat intr-o buna vecinatate, acestia din urma nu s-au opus extinderii vinzatorului in terenul aflat initial in proprietatea lor (deoarece si ei se aflau intr-o situatie similara, folosind mai mult decit li s-a lasat in folosinta).

La momentul de fata, vecina din spatele gradinii, desi si-a redobindit calitatea de proprietar-mostenitor, nu revendica excedentul de teren care se afla in posesia si folosinta mea, avind deja efectuate masuratori topografice pe restul suprafetei de teren.

Intrebarea mea este ce se intimpla cu terenul nerevendicat de vecina (excedentul de teren aflat in posesia si folosinta mea)? Poate primaria sa-l dea altcuiva, respectiv vinzatorului sa mi-l revinda pentru a doua oara ? Am eu drepul sa revendic excedentul de teren in cauza pe baza posedarii si folosintei continue si neintrerupte de la data cumpararii (aproximativ acum 15 ani)?

Rugamintea mea este sa ma indrumati ce diligente sa intreprind pentru a-mi perfecta actele si asupra excedentului.

Va multumim.
Sunt mai multe perspective din care putem privi situatia dvs.

1) Tulburarea de posesie, este infractiune si actiunea penala se pune in miscare la plangerea persoanei vatamate (desigur daca sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii).

2) Pentru a avea acte pe excedentul de teren puteti invoca fie uzucapiunea (care trebuie sa intruneasca conditiile cerute la acea data conform codului civil), fie intabularea in urma masuratorilor cadastrale si nerevendicarea excedentului si de catre vecini (este vorba de excedentul mai mare de 2% rezultat din diferenta intre acte si masuratori).

Mai puteti introduce si actiunea posesorie generala (zisa si in complangere) sau dupa caz cea speciala (zisa si in reintegrare), de la caz la caz, insa daca se indeplinesc conditiile posesiei (si se pare ca se indeplinesc) si daca nu a trecut mai mult de 1 an de la deposedare sau tulburare. (trebuie vazut)

Se mai pune o intrebare : plata impozitului catre primarie s-a facut la suprafata reala (masurata) a terenului (mai mare) sau la cea din acte (mai mica) ?? Este important.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzatorul dupa 14 ani revendica metele proprietatii vandute francisckonta francisckonta Ajutor! Buna ziua! La sfirsitul anului 2000 am cumparat una casa cu gradina in posesia careia am intrat imediat. [b]Mentionez ca metele proprietatii ... (vezi toată discuția)
Litigii verbale Ioanbaciu45@yahoo.com Ioanbaciu45@yahoo.com Bună ziua. Casa și gradina cumparata în urma cu 22 ani, cu suprafața de 8 arii cota din 24 de arii.terenul este împrejmuit din gard vechi de 50 de ani ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune Andreea cip Andreea cip In cazul uzucapiunii...pe cine dau in judecata,?fostul propietar sau pe vecinul ca nu.mi semneaza de vecinatate? (vezi toată discuția)