Patrick_ a scris:
Deci, de regulă, înainte de a se începe urmărirea penală împotriva unui magistrat cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, este sesizată Inspecția judiciară cu privre la acea faptă, iar aceasta dspune efectuarea unei cercetări disciplinare. Dacă se constată că fapta respectivă ar întruni elementele constitutive ale unei infracțiuni, cercetarea disciplinară se supendă și cauza va fi cercetată de către organele de urmărire penală competente.
Ma intreb: - De ce trebuie sesizata mai intai inspectia judiciara si nu trebuie depusa mai bine o plangere penala impotriva acelui magistrat?
Si oare inspectia judiciara ce masuri va lua fata de magistratul care a abuzat in serviciu? Probabil ca il / o va sanctiona cu ceva penalizari din salariu, sau un simplu avertisment (depinde de gravitatia abuzului in serviciu savarsita de catre magistrat), dar daca inspectorii judiciari vor aplica sanctiuni disciplinare magistratului cercetat, persoana vatamata ce folos trage de aici? Oare inspectorii judiciari vor despagubi pe persoana vatamata in locul magistratului?
Nu ar fi mai bine facuta direct o plangere penala impotriva magistratului care a abuzat in serviciu, ca apoi persoana vatamata sa poata cere daune morale de la magistratul corupt?