avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1137 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Magistratii raspund penal pentru abuz in serviciu?
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Magistratii raspund penal pentru abuz in serviciu?

Zilele trecute am asistat la o discutie cu prietenii mei, discutand despre sistemul justitiar, discutand despre tot ce se intampla cu justitia din Romania. Printre discutiile purtate in cercul de prieteni, s-a ridicat si discutia daca un magistrat fie el judecator sau procuror, poate fi tras la raspundere penala pentru abuz in serviciu (art.297 C.P.). Unii au afirmat ca magistratii nu pot fi trasi la raspundere, altii au spus ca pot fi trasi la raspundere, astfel s-a iscat controverse pro-contra.
Urmarind cu atentie discutia, s-a dat ca ex. pe sefa DIICOT, Alina Bica, care a fost magistrata, este cercetata si urmarita penal pentru abuz in serviciu de catre DNA.
Altii au cautat pe internet prin telefoanele pe care le aveau, si au gasit un citat mentionat de catre judecatorul de la CSM, Cristi Danilet, care afirma ca magistratii nu pot fi trasi la raspundere penala pentru abuzul in serviciu la indeplinirea unui act de defectuos in cercetare penala.

Pana la urma care este adevarul? Orice lege, articol cu privire la subiectul deschis este binevenit in discutie.
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 20:35, 31 Decembrie 2014
Alina Bică știu că este urmărită pentru fapte săvârșite anterior șefiei DIICOT. Era membră într-o comisie de retrocedări. Nu știu dacă în calitate de procuror sau nu, dar sigur că judecătorii pot fi urmăriți penal pentru abuz în serviciu. Căutați prin comunicatele DNA și veți vedea că sunt destule exemple. Două dintre ele:

[ link extern ]
[ link extern ]

Pentru procurori:
[ link extern ]
[ link extern ]

Cristi Dănileț probabil se referă la Legea funcționarilor publici care de asemenea condamnă abuzul în serviciu și, într-adevăr, dispozițiile acelei legi nu sunt aplicabile magistraților. Însă cele din Codul penal care reglementează abuzul în serviciu sunt.
Nici o prevedere legală nu-i exclude pe magistrați de sub incidența prevederilor art 297 C.pen.

Eventualele confuzii care pot apărea cu privire la acest aspect sunt cauzate de faptul că în cazul magistraților, aceștia răspund mai întâi disciplinar pentru faptele prevăzute de art 99 din Legea 303/2004, iar o parte din aceste fapte se sprapun peste cele prevăzute de art. 297 C.pen.

Deci, de regulă, înainte de a se începe urmărirea penală împotriva unui magistrat cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, este sesizată Inspecția judiciară cu privre la acea faptă, iar aceasta dspune efectuarea unei cercetări disciplinare. Dacă se constată că fapta respectivă ar întruni elementele constitutive ale unei infracțiuni, cercetarea disciplinară se supendă și cauza va fi cercetată de către organele de urmărire penală competente.
Patrick_ a scris:


Deci, de regulă, înainte de a se începe urmărirea penală împotriva unui magistrat cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, este sesizată Inspecția judiciară cu privre la acea faptă, iar aceasta dspune efectuarea unei cercetări disciplinare. Dacă se constată că fapta respectivă ar întruni elementele constitutive ale unei infracțiuni, cercetarea disciplinară se supendă și cauza va fi cercetată de către organele de urmărire penală competente.



Ma intreb: - De ce trebuie sesizata mai intai inspectia judiciara si nu trebuie depusa mai bine o plangere penala impotriva acelui magistrat?
Si oare inspectia judiciara ce masuri va lua fata de magistratul care a abuzat in serviciu? Probabil ca il / o va sanctiona cu ceva penalizari din salariu, sau un simplu avertisment (depinde de gravitatia abuzului in serviciu savarsita de catre magistrat), dar daca inspectorii judiciari vor aplica sanctiuni disciplinare magistratului cercetat, persoana vatamata ce folos trage de aici? Oare inspectorii judiciari vor despagubi pe persoana vatamata in locul magistratului?
Nu ar fi mai bine facuta direct o plangere penala impotriva magistratului care a abuzat in serviciu, ca apoi persoana vatamata sa poata cere daune morale de la magistratul corupt?
Bineînțeles că veți putea depune o plângere penală, împotriva oricărui magistrat pe care-l considerați că a săvârșit o faptă de abuz în serviciu, la orice alt organ de urmărire penală competent. :)

Doar că acea plângere a D-voastră va ajunge tot la un magistrat (procuror) care ar putea, din pură colegialitate, să fie tentat să dea o soluție mai puțin imparțială. :)

În aceste condiții s-a creat acest organ de control al magistraților care este Inspecția judiciară din cadrul CSM-ului (organ care are competențe de a controla activitatea magistraților și care este mai mult decât un organ de cercetare penală în cazul acestora).

Să fiți convins că dacă Inspecția apreciază că e vorba de o infracțiune, abia așteaptă să sesizeze parchetul competent. :)

Pe de altă parte, chiar dacă Inspecția nu ar sesiza parchetul dar ar pronunța o sancțiune disciplinară de excludere din magistratură a acelui magistrat, după excludere nimic nu ar împiedica orice persoană interesată să depună o plângere penală împotriva „fostului magistrat”.

Deci după părerea mea, introducerea unei verigi suplimentare în cercetarea magistraților (Inspecția judiciară), în plus față de organele de cercetare penală comune, este un lucru bun și o garanție în respectarea de către magistrați a obligațiilor de serviciu.
Ultima modificare: Miercuri, 31 Decembrie 2014
Patrick_, utilizator
Domnule Patrick_, nu ma intereseaza daca trebuie sa sesizez inspectia judiciara sau sa depun plangere penala, nu am treaba cu chestii de acestea, iar daca cititi mai bine primul mesaj deschis, problema nu a fost unde trebuie depusa (organ competent) plangerea penala impotriva unui magistrat, ci problema a fost sa stim daca un magistrat poate fi acuzat de abuz in serviciu, asta deoarece asa cum am spus, in conversatia discutata in grupul de prieteni, se punea problema daca magistratii pot avea dosare penale pentru abuz in serviciu sau nu?
Si pentru ca tot am ajuns mai departe, eu stiu ca o plangere depusa la un parchet sau instanta incompetenta, se poate verifica si se trimite instantei competente. De ex: Daca as depune o plangere penala la parchet de pe langa judecatoria de la domiciliu despre droguri, automat procurorii citind plangerea, va trimite plangerea la parchetul competent.
Lucrurile pot fi asemanatoare si cu inspectia judiciara, consider ca daca cineva depune plangere la un anumit parchet, procurorul ar putea sa verifice sesizarea din plangere, si atunci ar putea sa trimita plangerea la inspectia judiciara.
Oricum chiar daca eu nu stiu sau nu ma intereseaza,stiu un singur lucru ca, orice organ care primeste o plangere,este obligat sa verifice daca plangerea a fost depusa unde trebuia,si, daca plangerea nu a fost depusa unde trebuia, magistratul e obligat sa trimita plangerea organului competent.

Alte discuții în legătură

Unde se depune plangerea penala impotriva procurorului/prim-procurorului ? nimar nimar Unde trebuie depusa plangerea penala impotriva procurorului si/sau prim-procurorului unui Parchet de pe langa Judecatorie ? (vezi toată discuția)
Ce se intampla daca fac aceeasi plangere si la parchet si la dna?? aidu aidu Nu imi place deloc procurorul de la Parchet, care m-a audiat cu privire la plangerea penala impotriva judecatoarei. Pot sa fac aceeasi plangere si la DNA, in ... (vezi toată discuția)
Plagere penala impotriva unui judecator arhivarul arhivarul Am fost amendat cu amenda judiciara de catre un judecator de la Curtea de apel . Am facut plangere penala pentru abuz in serviciu , impotriva acelui judecator ... (vezi toată discuția)