avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 779 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Unde se depune plangerea penala impotriva ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Unde se depune plangerea penala impotriva procurorului/prim-procurorului ?

Unde trebuie depusa plangerea penala impotriva procurorului si/sau prim-procurorului unui Parchet de pe langa Judecatorie ?
Cel mai recent răspuns: Alexandru Matache , Avocat 23:12, 7 Martie 2019
Plangerea, adresata instantei de judecata, impotriva rezolutiilor sau a ordonantelor procurorului de netrimitere in judecata este o cale de atac cu scopul de a indrepta eventualele erori sau nelegalitati ce au avut drept consecinta incalcarea drepturilor partilor vatamate sau ale altei persoane.
Una dintre conditiile de admisibilitate a acestei plangeri, adresata direct instantei de judecata, o constituie respingerea plangerii impotriva rezolutiei de neincepere a urmaririi penale sau a ordonantei, a rezolutiei de clasare, de scoatere de sub urmarire penala sau de incetare a urmaririi penale
Termenul de introducere a plangerii este de 20 zile de la data comunicarii solutiei
Art. 339
Plângerea împotriva actelor procurorului
(1) Plângerea împotriva măsurilor luate sau a actelor efectuate de procuror ori efectuate pe baza dispoziţiilor date de acesta se rezolvă de prim-procurorul parchetului sau, după caz, de procurorul general al parchetului de pe lângă curtea de apel ori de procurorul şef de secţie al parchetului.
(2) În cazul când măsurile şi actele sunt ale prim-procurorului, ale procurorului general al parchetului de pe lângă curtea de apel, ale procurorului şef de secţie al parchetului ori au fost luate sau efectuate pe baza dispoziţiilor date de către aceştia, plângerea se rezolvă de procurorul ierarhic superior.
(3) Dispoziţiile alin. (1) şi (2) se aplică în mod corespunzător atunci când ierarhia funcţiilor într-o structură a parchetului e stabilită prin lege specială.

(6) Dispoziţiile art. 336-338 se aplică în mod corespunzător, dacă legea nu dispune altfel.
Art 336 (2) Plângerea se adresează procurorului care supraveghează activitatea organului de cercetare penală şi se depune fie direct la acesta, fie la organul de cercetare penală.
Art. 337

Obligaţia de înaintare a plângerii

Când plângerea a fost depusă la organul de cercetare penală, acesta este obligat ca în termen de 48 de ore de la primirea ei să o înainteze procurorului împreună cu explicaţiile sale, atunci când acestea sunt necesare.

:oops:

@nimar a intrebat cu totul altceva.
Depuneti o plangere la inspectia judiciara [ link extern ] /
Daca aceasta va constata ca faptele procurorului sunt infractiuni va sesiza parchetul competent.
:offtopic:Neatenția. Mulțumim, domnule avocat.
Da. Multumesc Dle. avocat u.b.i.k. ca ati inteles intrebarea, in primul rand si ca mi-ati raspuns, in al doilea rand.
Totusi va mai intreb :
"daca toti suntem egali in fata legii " conf. disp. art. 16 Constitutie ,
de ce nu pot depune eu direct plangerea la parchetul competent? Si care e parchetul ?

Alte discuții în legătură

Plangere impotriva unei ordonante de neincepere a urmaririi penale IONELA CIB IONELA CIB Am facut in septembrie 2010 o plangere penala la care am primit raspuns azi si nu sumt multumita . E total ambigua. In plangere eu am spus ca eu am fost ... (vezi toată discuția)
Calea de atac? _Alin_ _Alin_ Ieri am primit Ordonanța de la parchet, mi s-a respins plângerea ca inadmisibila, in temeiul art. 339 C.P.P. Ordonanța a fost emisă chiar de către ... (vezi toată discuția)
Plangere contra unui procuror davidescucostel davidescucostel Buna seara . Daca solutia data de catre un procuror nu este favorabila , unde ne putem adresa pentru cercetari mai ample ? si mai reale .... ? (vezi toată discuția)