avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 194 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Taxa obligatorie pentru ridicarea gunoiului
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Taxa obligatorie pentru ridicarea gunoiului

Buna ziua

Bunicii mei au primit ieri un plic trimis de primarie (rural) cu un titlu executoriu in care sunt anuntati ca au o restanta de 430 lei. In acea adresa nu este explicat din ce provine acea suma, ei fiind cu plata impozitelor pe casa si teren la zi, dar, noi stim ca este vorba de taxa pentru gunoi, taxa care i-a mai fost ceruta in ultimii 3 ani si binenteles ca au refuzat sa o plateasca (100 lei pe an + majorari).
In zona unde locuiesc (zona paraului), calea de acces este foarte dificila, masina de gunoi nu poate intra acolo, nu a intrat niciodata, pubele nu i-au fost date sau sa i se ceara sa cumpere, punct de colectare a gunoiului nu este nicaieri, contract incheiat cu firma care ridica gunoiul NU este... Singura replica data de cei de la primarie a fost "scoateti gunoiul acolo unde vine masina", adica 500-600 metri iar bunicul are 80 de ani......
Ce poate face acum? Poate da primaria in judecata?

Multumesc ptr ajutor
Ultima modificare: Miercuri, 31 Decembrie 2014
MariusAnA, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters256771 , utilizator 09:43, 8 Ianuarie 2015
Probabil (mai mult ca sigur) ca taxa de gunoi este incasata in baza unei hotarari a consilului local. Posibilitatea procesuala de a da in judecata primaria exista, problema se pune daca veti si avea castig de cauza, adica ce anume sa invocati pentru neplata debitului, caci varsta nu este un criteriu pe care sa va intemeiati actiunea. Dar, puteti incerca o actiune in instanta insa va trebuie suportul unui specialist in astfel de contencioase.
Aici nu e vorba de varsta, dar eu stiu ca, gunoiul se ridica de la limita proprietatii si se depoziteaza in ceva pana la ridicarea lui...
Bunicii precum si alti vecini din acea zona in ce sa puna gunoiul?
Si pentru ce sa plateasca 100 lei pe an daca nu stiu nici macar ce culoare are masina care ridica acel gunoi. Plateste o taxa pentru... nimic...?
Daca 430 lei este o contrapondere importanta pentru o actiune in instanta pentru un cetatean de 80 ani, atunci incurajatii in acest sens ...
Eu in locul dvs. as fi facut o actiune civica impreuna cu vecinii din jur (nemultumiti si ei, probabil) si as fi incercat sa schimb ceva, in locul acestei actiuni in instanta care va va macina atat nervii cat si buzunarul ...si, ca sa ce? Ca sa nu se schimbe nimic? Daca vreti sa faceti ceva ... implicati comunitatea in a schimba aceasta stare de fapt. Bafta!
P.S. ...daca nu, angajati un avocat si ... la lupta
Dar exista o legislatie sau niste norme europene care trebuie respectate, in baza la care se fac aceste servicii, adica ridicarea gunoiului, chiar daca a fost aprobat in consiliu local...

Care sunt acestea?
As vrea sa le citesc si eu sa vad cat de mult sunt respectate...
Ultima modificare: Luni, 5 Ianuarie 2015
MariusAnA, utilizator
Bunicul dvs are gunoi menajer? Ce se intampla cu acesta? Il duce in curte si ii da foc?. Cred ca domnul trandafir2 v-a dat un sfat bun.

Alte discuții în legătură

Plata gunoi petremarin11 petremarin11 Buna seara. Detin o casa de vacanta intr-o comuna dintr-o zona de deal. Pana in anul 2017 colectarea gunoiului se facea de catre o firma de salubrizare din ... (vezi toată discuția)
Valoarea hotararii judecatoresti parfi63 parfi63 In august 2016 am facut contestatie taxa salubrizare,am platit 145 lei taxa timbru (1800 era scris pe somatie,si cu 3% mie mi-a dat 60,)Pe 27 ian. am primit ... (vezi toată discuția)
Taxa salubrizare aliice aliice primaria comunei unde locuiesc a facut un contract cu o firma de salubrizare pentru adunarea deseurilor menajere de la fiecare imobil al comunei. Pentru acest ... (vezi toată discuția)