avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cf art. 22 alin (2) Judecătorul este obligat să ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cf art. 22 alin (2) Judecătorul este obligat să stăruie, prin toate mijloacele legale, pentru aflarea adevărului

Cf art. 22 alin (2) Judecătorul este obligat să stăruie, prin toate mijloacele legale, pentru a preveni orice greşeală privind aflarea adevărului

Ce inseamna asta in practica? Care sunt elementele din activitatea judecatorului, care traduc acest principiu?

Mie imi pare ca cel mai frecvent judecatorii se preocupa doar de repetarea cutumelor si preasfintirea comoditatii.

Va rog extrem de mult sa comentati iluminator pe acest subiect!!
Cel mai recent răspuns: aidu , utilizator 14:34, 3 Ianuarie 2015
In principu sunt avute in vedere probele pe care judecatorul le poate propune din oficiu si care vor fi administrate chiar si in situatia in care partile se opun administrarii.
Nu este asta incompatibil cu faptul ca instanta nu se sesizeaza din oficiu??
Nu se sesizeaza din oficiu, este deja sesizata cu o cerere de chemare in judecata pentru solutionarea careia, in virtutea rolului activ are posibilitatea de a propune din oficiu administrarea anumitor probe care sa ajute judecatorul sa pronunte o solutie temeinica si legala.
Pai, pe parcursul cercetarii fondului se observa o gramada de alte neregularitati, care nu au fost sesizate in cererea de chemare in judecata.
In mod evident, la momentul respectiv nu erau cunoscute.
Nu ar trebui instanta sa aiba obligatia sa se autosesizeze in privinta acestora ???
Cazurile în care instanța civilă se poate pronunța, sau este obligată să se pronunțe din oficiu sunt strict și limitativ enumerate de lege.
Deci instanța nu se poate pronunța din oficiu pentru orice ci doar pentru ce are text de lege. De exemplu, se va pronunța din oficiu chiar dacă părțile nu o cer, cu privire la domiciliul minorului în cazul divorțului părinților, cu privire la exercitarea autorității părintești, etc. De asemenea mai poate pune din oficiu în dicuție introducerea în proces a altor părți, în anumite situații, chiar dacă părțile nu o cer.
Mai sunt și alte cazuri în care instanța poate avea „inițiativa” în procesul civil, dar acestea nu sunt multe.
În procesul civil rolul activ trebuie să-l aibă părțile, eventual prin avocații aleși.

Articolul de lege citat referitor la aflarea adevărului se referă, așa cum s-a spus, la administrarea unor probe pe care instanța le poate încuviința din oficiu, chiar dacă părțile se opun.

Alte discuții în legătură

Dosar de divort cu minori-rolul activ al judecatorului Arslan Arslan Buna seara, Spuneti-mi, va rog, intr-un dosar de divort cu minori, are incidenta principiul rolului activ al judecatorului? Daca da, cum se transune in ... (vezi toată discuția)
Aprecierea probelor motiv de recurs?? aidu aidu In ce masura se poate incadra greseala instantei in aprecierea probelor la art. 488 alin 1 pct. 5:instanţa a încălcat regulile de procedură a căror ... (vezi toată discuția)
Solicitare proba cu martori si inscrisuri leusan leusan Intr-un poces civil in care s-a folosit drept proba numai un act sub semnatura privata careia i s-au adus adaugiri , si mai exista si alte acte care dovedesc ... (vezi toată discuția)