avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 628 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... anulare cerere emitere somatie de plata
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

anulare cerere emitere somatie de plata

As dori sa ma lamuriti in legatura cu urmatorarea situatie.
in calitate de debitor (Asociatie de locatari) intr-un proces cu un inportatnt furnizor-creditor pentru emitere somatie de plata, am avut 3 infatisari.La prima s-a prezentat fostul presedinte obtinand amanare iar la urmatoarea schimbadu-se comitetul am fost prezenta in calitate de nou presedinte si am cerut o amanare pentru a putea verifica gestiunea.Am primit amanarea.dar judecatoarea a cerut si plata anumitor taxe judiciare de catre creditor.La ultima infatisare jud. ma intrebat daca am observat neplata acestor taxe intrebandu-ma care este parerea mea despre acest lucru.Neavand cunostinte juridice am lasat la latitudinea ei.
Discutia a fost inchisa nelasandu-ma sa-mi expun apararea pentru care ma prezentasem la bara avand si anumite documente de predat ,si pronuntand ca se va da sentinta.
A doua zi la arhiva am aflat ca suntem programati in C7 de vara.
Intrebare: adica continuarea procesului,adica amanare?
Din discutiile de pe forum am aflat ca neplata taxelor de timbru etc..pot duce la anularea cererii de judecata.
Daca se continua procesul pot cere acest lucru la urmatoarea infatisare?
Daca creditorul va plati aceste taxe pana la urmatoarea infatisare mai pot cere acest lucru?
Putea judecatoarea .sa anuleze aceasta cerere de judecata??
Va mutumesc anticipat.

Cel mai recent răspuns: LAKIS , utilizator 08:15, 7 Iulie 2009
Somatia de plata se timbreaza cu o suma modica de 39 lei si cu siguranta, dupa ce ati plecat dvs. , dar inainte de insheierea sedintei de judecata, a depus reprezentatul societatii acea taxa de timbru.
Prin urmare, s-a acordat un nou termen de judecata, unde veti putea depune si acele acte pe care vi le-a refuzat judecatorul la termenul trecut.Ar fi trebuit sa de[puneti si intampinare, sa va aparati.
In situatii cand nu ne descurcam in justitie, fie angajam un avocat ( pentru consiliere, redactare acte si/sau reprezentare in instanta), fie cerem ajutor public judiciar.
Pentru a va lamuri va citez art.20 din Legea nr.146/1997 modificata, privind taxele judiciare de timbru:
Art. 20. - (1) Taxele judiciare de timbru se platesc anticipat.
(2) Daca taxa judiciara de timbru nu a fost platita in cuantumul legal, in momentul inregistrarii actiunii sau cererii, ori daca, in cursul procesului, apar elemente care determina o valoare mai mare, instanta va pune in vedere petentului sa achite suma datorata pana la primul termen de judecata. In cazul cand se micsoreaza valoarea pretentiilor formulate in actiune sau in cerere, dupa ce a fost inregistrata, taxa judiciara de timbru se percepe la valoarea initiala, fara a se tine seama de reducerea ulterioara.
(3) Neindeplinirea obligatiei de plata pana la termenul stabilit se sanctioneaza cu anularea actiunii sau a cererii.
(4) Daca in momentul inregistrarii sale actiunea sau cererea a fost taxata corespunzator obiectului sau initial, dar a fost modificata ulterior, ea nu va putea fi anulata integral, ci va trebui solutionata, in limitele in care taxa judiciara de timbru s-a platit in mod legal.
(5) In situatia in care instanta judecatoreasca investita cu solutionarea unei cai de atac ordinare sau extraordinare constata ca in fazele procesuale anterioare taxa judiciara de timbru nu a fost platita in cuantumul legal, va dispune obligarea partii la plata taxelor judiciare de timbru aferente, dispozitivul hotararii constituind titlu executoriu. Executarea silita a hotararii se va efectua prin organele de executare ale unitatilor teritoriale subordonate Ministerului Finantelor Publice in a caror raza teritoriala isi are domiciliul sau sediul debitorul, potrivit legislatiei privind executarea silita a creantelor bugetare.

In cazul dvs., daca pana la urmatorul termen nu se plateste taxa de timbru pe care judecatoarea a pus-o in vedere creditorului, cereti anularea cererii de chemare in judecata invocand exceptia de netimbrare, in temeiul articolului de mai sus. Daca s-a platit taxa de timbru, procesul va continua.Pana la urmatorul termen mergeti la arhiva si solicitati dosarul cauzei la studiu, sa va puteti lamuri.Pregatiti si intampinare pe care o depuneti in sedinta de judecata in caz ca procesul continua.La intampinare anexati in dovedire toate documentele pe care intelegeti sa le folositi ca probe in favoarea dvs. Succes!
Poate sa fie un motiv sa cer anularea procesului,i neplata timbrului timp de 2 infatisari?Procesul a continuat desi judecatorul a sesizat nu a anulat cererea.Acum ei au platit si continuam. Mai pot cere anulare ?Pot sa cer in recurs?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune anulare conform og 5/2001! La primul termen la o somatie de plata conform OG 5/2001, mi s-a respins cererea de amanare pentru angajare de aparator. Se poate asa ceva? Poate cineva sa ... (vezi toată discuția)
Executare silita / exceptie netimbrata karmagolden karmagolden buna ziua - in cazul in care ti-au respins o contestatie la executare fiindca s-a ridicat exceptia netimbrarii anticipate , adica inainte de prima infatisare, ... (vezi toată discuția)
Sfat pt. recurs apel ContSters115732 ContSters115732 In 2004 am primit citatie de plata a taxei diferenta de timbru judiciar de 1352 ron,neplata pina la termen fiind sub sanctiunea anularii cererii in dosarul ... (vezi toată discuția)