Un salariat aflat in deplasare in strainatate are dreptul la cazare ,transport si cheltuieli intretinere(diurna),in cazul in care salariatului nu ii este asigurata o suma de bani ptr cazare,deoarece angajatorul ii pune la dispozitie cabina autocamionului pe care lucreaza (fara un acord scris) salariatul are dreptul si la o compensare in privinta cazarii? Care este cuantumul acestei compensari si cum se calculeaza? Salariatul poate deconta aceasta suma pe baza unei declaratii pe propria raspundere asupra sumei care i s ar cuveni prin compensare ?
1. HG nr.518/1995, Secţiunea a II-a
Cazarea
Art. 9
(1) Plafonul de cazare se acordă în raport cu categoria de diurnă în care se încadrează personalul, la nivelul prevăzut pentru fiecare ţară în care are loc deplasarea, potrivit anexei.
(2) Plafoanele de cazare la care are dreptul personalul participant la diferite manifestări cu caracter internaţional sau la alte acţiuni se acordă la nivelul corespunzător tarifelor practicate de către hotelurile în care au loc manifestările respective, pe baza comunicării primite din partea organizatorilor sau a reprezentanţelor României din ţările respective.
(3) În situaţia în care cazarea nu poate fi asigurată la unităţi hoteliere sau altele asemenea, personalul poate să închirieze şi locuinţe, însă cu plata unei sume în limita a 75% din plafonul de cazare.
(4) Eventualele plăţi pentru cazare, care depăşesc plafoanele stabilite în condiţiile prezentei hotărâri, se aprobă, în cazuri temeinic justificate, de către conducerile unităţilor trimiţătoare, pe baza documentelor de plată.
(5) Prin cheltuieli de cazare se înţelege, pe lângă tarifele sau chiria plătite, şi eventualele taxe obligatorii pe plan local, precum şi costul micului dejun, atunci când acesta este inclus în tarif.
2. art.44 (2) C.mun. - Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport şi cazare, precum şi la o indemnizaţie de delegare, în condiţiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil.
In general legea este aplicabila sectorului bugetar, insa pentru sectorul privat cheltuielile de cazare care se acorda in caz de delegare trebuie sa se regaseasca in c.c.m. aplicabil sau in reg.intern al angajatorului
Multumesc
Suma ptr cazare nu se regaseste in c.i.m. sau regulament intern..nu s a acordat niciodata,acum in faza de expertiza contabila este obiectiv in incheiere ptr expert ca acesta sa afle suma cuvenita ptr cazare in contabilitatea societatii,cum nu se v a regasi,as vrea sa pun in obiectiuni la expertiza declaratia de compensare pe propria raspundere cu suma pe care o consider meritata( dupa o factura de la un hotel din apropierea locului muncii)...poate m am indepartat de intrebarea initiala :)
Nu stiu in ce masura vi se va accepta acea factura , iar expertul sa efectueze expertiza pe baza declaratiei dvs.
Nu am gasit nici in jurisprudenta asa ceva , ca sa ne putem da seama cum a gandit un complet de judecata intr-o astfel de situatie.
Daca era vorba despre o deplasare in tara , atunci exista solutie.
Atunci daca expertul nu gaseste o suma stabilita in contabilitate de care ar fi trebuit sa beneficieze salariatul...acest drept ptr cazare daca nu este indeplinit de angajator..cum v a completa obiectivul ori societatea nu isi mai respecta aceasta obligatie?