avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 228 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plafon cazare salariati aflati in deplasare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plafon cazare salariati aflati in deplasare

Un salariat aflat in deplasare in strainatate are dreptul la cazare ,transport si cheltuieli intretinere(diurna),in cazul in care salariatului nu ii este asigurata o suma de bani ptr cazare,deoarece angajatorul ii pune la dispozitie cabina autocamionului pe care lucreaza (fara un acord scris) salariatul are dreptul si la o compensare in privinta cazarii? Care este cuantumul acestei compensari si cum se calculeaza? Salariatul poate deconta aceasta suma pe baza unei declaratii pe propria raspundere asupra sumei care i s ar cuveni prin compensare ?
Cel mai recent răspuns: virgilurdea , utilizator 15:12, 17 Februarie 2015
1. HG nr.518/1995, Secţiunea a II-a
Cazarea
Art. 9
(1) Plafonul de cazare se acordă în raport cu categoria de diurnă în care se încadrează personalul, la nivelul prevăzut pentru fiecare ţară în care are loc deplasarea, potrivit anexei.

(2) Plafoanele de cazare la care are dreptul personalul participant la diferite manifestări cu caracter internaţional sau la alte acţiuni se acordă la nivelul corespunzător tarifelor practicate de către hotelurile în care au loc manifestările respective, pe baza comunicării primite din partea organizatorilor sau a reprezentanţelor României din ţările respective.

(3) În situaţia în care cazarea nu poate fi asigurată la unităţi hoteliere sau altele asemenea, personalul poate să închirieze şi locuinţe, însă cu plata unei sume în limita a 75% din plafonul de cazare.

(4) Eventualele plăţi pentru cazare, care depăşesc plafoanele stabilite în condiţiile prezentei hotărâri, se aprobă, în cazuri temeinic justificate, de către conducerile unităţilor trimiţătoare, pe baza documentelor de plată.

(5) Prin cheltuieli de cazare se înţelege, pe lângă tarifele sau chiria plătite, şi eventualele taxe obligatorii pe plan local, precum şi costul micului dejun, atunci când acesta este inclus în tarif.

2. art.44 (2) C.mun. - Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport şi cazare, precum şi la o indemnizaţie de delegare, în condiţiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil.

In general legea este aplicabila sectorului bugetar, insa pentru sectorul privat cheltuielile de cazare care se acorda in caz de delegare trebuie sa se regaseasca in c.c.m. aplicabil sau in reg.intern al angajatorului
Multumesc
Suma ptr cazare nu se regaseste in c.i.m. sau regulament intern..nu s a acordat niciodata,acum in faza de expertiza contabila este obiectiv in incheiere ptr expert ca acesta sa afle suma cuvenita ptr cazare in contabilitatea societatii,cum nu se v a regasi,as vrea sa pun in obiectiuni la expertiza declaratia de compensare pe propria raspundere cu suma pe care o consider meritata( dupa o factura de la un hotel din apropierea locului muncii)...poate m am indepartat de intrebarea initiala :)
Nu stiu in ce masura vi se va accepta acea factura , iar expertul sa efectueze expertiza pe baza declaratiei dvs.
Nu am gasit nici in jurisprudenta asa ceva , ca sa ne putem da seama cum a gandit un complet de judecata intr-o astfel de situatie.

Daca era vorba despre o deplasare in tara , atunci exista solutie.
Atunci daca expertul nu gaseste o suma stabilita in contabilitate de care ar fi trebuit sa beneficieze salariatul...acest drept ptr cazare daca nu este indeplinit de angajator..cum v a completa obiectivul ori societatea nu isi mai respecta aceasta obligatie?
Probabil ca va merge pe uzante.

Legislatia in materie nu este clara in aceasta privinta, decat ceea ce se regaseste in textul citat anterior.

Alte discuții în legătură

Sume alocate cheltuielilor de transport,cazare,etc Sandybel Sandybel care sunt limitele pentru sumele acordate de s.r.l-uri pentru cheltuieli de transport, cazare, diurna pentru angajati si administrator? Multumesc! Dar tot nu ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli cazare soferi cursa lunga alcibiade alcibiade Buna seara, Un sofer de tir solicita in instanta cheltuieli de cazare conform art. 26 din HOTÃRÂRE nr. 1860 din 21 decembrie 2006 privind drepturile şi ... (vezi toată discuția)
Decont cazare la hotel de 4* alexandru andra alexandru andra Daca merg la un curs de pregatire profesional organizat de catre o societate si respectivul curs este cu cazare la un hotel de 4*, institutia imi poate deconta ... (vezi toată discuția)