avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 249 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cerere privind emiterea ordinului de restrictie
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cerere privind emiterea ordinului de restrictie

am primit o citatie pt ordinul de restrictie in data de 31-12-2014,sa ma prezint in data de 5-01-2015 la judecatoria sibiu.Cum pot amana ordinul pt a avea timp sa imi pregatesc apararea,nu am putut sa consult un avocat din cauza sarbatorilor.
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 20:53, 4 Ianuarie 2015
~ Conținut șters la cerere ~
Va prezentati pe data de 05.01.2015 la judecatoria Sibiu. Nu se va amana cauza. Mai aveti 2 zile insa timp pentru a consulta un avocat.
Cel mai bine ar fi sa va angajati un avocat pana la termenul stabilit de instanta.
In cazul in care nu veti reusi acest lucru, prezentati-va si aratati faptul ca datorita perioadei foarte scurte in care au fost si aceste zile nelucratoare nu ati reusit sa angajati un avocat. Solicitati un termen scurt, de o saptamana, in care sa incheiati un contract cu un avocat.
Opinia mea este ca aveti posibilitatea sa solicitati amanarea invocand urmatoarele:
1.- citatia se comunica sub sanctiunea nulitatii cu cel putin 5 zile inainte de termenul fixat conform disp.159 din n. c.proc.civ, iar in cazul dvs. termenul nu a fost respectat, avand in vedere ca termenele procedurale se calculeaza potrivit disp.art.181 al.2 din acelasi cod, prin urmare solicitati amanarea cauzei in temeiul disp art 160 al.1,
- este adevarat ca legea 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie, republicata 2014, prevede in art.27 al.2 ca citarea se face potrivit regulilor privind citarea in cauze urgente, insa dreptul judecatorului de a dispune scurtarea termenului de inmanare a citatiei , asa cum vedeti mai jos in textul prev.de art.159, se exercita prin mentionarea expresa a masurii judiciare dispuse in cuprinsul citatiei, ceea ce banuiesc ca nu s-a intamplat in cazul dvs.

2.-amanarea cauzei si acordarea unui termen in vederea angajarii unui aparator ( drept care va apartine chiar daca conform art.27 al.4 din legea 217/2003 asistenta juridica este obligatorie si deci trebuie sa beneficiati de un aparator din oficiu), se poate dispune pentru motive temeinice neimputabile partii , iar in ceea ce va priveste exista un motiv temeinic,neimputabil dvs., respectiv comunicarea citatiei intr-un interval in care v-ati aflat in imposibiliatea efectiva de a va angaja un avocat.

Art. 159
Termenul pentru înmânarea citaţiei
Citaţia şi celelalte acte de procedură, sub sancţiunea nulităţii, vor fi înmânate părţii cu cel puţin 5 zile înaintea termenului de judecată. În cazuri urgente sau atunci când legea prevede în mod expres, judecătorul poate dispune scurtarea termenului de înmânare a citaţiei ori actului de procedură, despre aceasta făcându-se menţiune în citaţie sau în actul de procedură.
Art. 160
Invocarea şi înlăturarea neregularităţilor privind citarea
(1) Dacă partea prezentă în instanţă, personal sau prin reprezentant, nu a primit citaţia sau a primit-o într-un termen mai scurt decât cel prevăzut la art. 159 ori există o altă cauză de nulitate privind citaţia sau procedura de înmânare a acesteia, procesul se amână, la cererea părţii interesate.
Art. 181
Calculul termenelor
(1) Termenele, în afară de cazul în care legea dispune altfel, se calculează după cum urmează:
...............................
2. când termenul se socoteşte pe zile, nu intră în calcul ziua de la care începe să curgă termenul, nici ziua când acesta se împlineşte;
Art. 222
Amânarea judecăţii pentru lipsă de apărare
(1) Amânarea judecăţii pentru lipsă de apărare poate fi dispusă, la cererea părţii interesate, numai în mod excepţional, pentru motive temeinice şi care nu sunt imputabile părţii sau reprezentantului ei.


Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Ianuarie 2015
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Ordinul de restricție nu se judecă pe procedura de urgență în care termenele pot fi mai scurte?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Citare nelegala 03Elena 03Elena Daca procedura citarii (in procesul civil) nu a fost legal executata, ce interes poate justifica reclamantul sa o invoce? Ma refer, ce beneficii ar putea avea, ... (vezi toată discuția)
Citare prin publicitate bogdandiniasi bogdandiniasi Buna ziua, In conditiile in care astazi am aflat de faptul ca pe data de 03.02.2014 am fost citat prin publicitate intr-un dosar civil cu termen pe ... (vezi toată discuția)
Amanare pentru angajare de avocat costehard costehard As dori sa va rog o intrebare . Am fost dat in judecata de cineva si doresc sa cer o amanare pentru angajare de avocat. In acest sens as dori sa stiu cum ma ... (vezi toată discuția)