avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna seara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna seara

In urma cu 5 ani mama mea a decedat . Locuia impreuna cu tatal meu intr-un sat ... Datorita faptului ca parintii tatalui meiu,adica bunicii aveau o posibiliatte materiala foarte buna , fiecarui copil cand se casatorea ii dadea fie casa , fie loc de casa urmand sa si construiasaca propria casa asadar tatal meu fiind 6 frati. Casa construita de el si mama mea se afla pe pamantul mostetit au o declaratie facuta la notar cum ca nici unul dintre frati nu au pretentii la acel loc de casa , respectiv la casa.
Revenind la subiect mama mea fiind decedata , avand impreuna 30 de ani de casnicie automat casa se imparte in doua parti , nu ?
Intrebarile mele sunt:
1) Ce cota parte am eu in acea casa? Mentionz ca sunt singur lor copil .
2) Tata poate ceda partea sa spre exemplu verilor mei? Dra partea mamei poate fi cedata fara aprobarea mea?
3) Daca eu am vreo cota parte in acea casa , pot prin donatie sa o cedez baiatului meu , acesta fiind major si tot singur la parinti?
Multumesc !

Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Ianuarie 2015
Baciu_alexandra, utilizator
Cel mai recent răspuns: Mihaela Nevoie , Avocat 23:11, 3 Ianuarie 2015
Inteleg ca nu este reglementata situatia juridica a terenului.
Pentru constructii, parintii dumneavoastra aveau fiecare cate o cota de 1/2.
Urmare a decesului mamei, din jumatatea mamei tatal dumneavoatra are o cota de 1/4, iar dumneavoastra 3/4 ... per totat, tatal dumneavoastra are 5/8 din construcții, iar dumneavoastra 3/8.
In timpul vietii sale tatal dumneavoastra poate dispune cum doreste de bunurile sale proprii, adica de 5/8 din acele constructii, dar nu poate dispune de cota dumneavoastra.
Dumneavoastra puteti dispune la fel de cota dumneavoastra prin vanzare, donatie, etc ... insa, in ambele cazuri, doar dupa ce va fi emis certificatul de mostenitor dupa mama dumneavoastra.
E bine sa aveti in vedere si faptul ca este imperios necesar a clarifica si regimul juridic al terenului aferent constructiilor, intrucat in caz contrar nu se va putea proceda la intabulare si nici nu o sa puteti face acte de dispozitie cu privire la bunuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire elee elee in urma cu 10 ani tatal meu a decedat si nici pana acum nu am dezbatut mostenirea. mostenitorii tatalui meu sunt mama ,eu si fratele meu. inca de cand ere in ... (vezi toată discuția)
Succesiune lidy lidy Bună ziua, vă rog să-mi spuneţi suntem doi fraţi în 2000 tatăl meu vitreg(fratele este fiul lui) a decedat a fost dezbătută succesiunea după el ... (vezi toată discuția)
Succesiune intre frati vitregi victoy0111 victoy0111 In casnicie a venit fiecare cu copilul la pachet. Prima care a decedat este mama mamei mele. Nu s-a facut succesiunea dupa aceasta, La 8 ani dupa, a decedat si ... (vezi toată discuția)