avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 304 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

in urma cu 10 ani tatal meu a decedat si nici pana acum nu am dezbatut mostenirea.
mostenitorii tatalui meu sunt mama ,eu si fratele meu.
inca de cand ere in viata tatal a dat de inteles cine si ce va mosteni(adica casa parinteasca,veche de aprox. 50 ani eu,bineinteles ca mama va locui in ea pana la sfarsitul vietii, si a doua casa in aceiasi gospodarie veche de 15 ani de fratele meu).
mentionez ca a doua casa a fost construita de parintii mei pentru fratele meu insa pe numele lor,nefacandu-i acte de proprietate.in momentul mortii casa era in stadiul de finisaje exterioare ele fiind facute de fratele meu iar dupa aprox 2 ani s-a mutat in ea(timp in care a locuit in casa parinteasa impreuna cu parintii )
de putin timp eu am renovat si consolidat casa parinteasa (bineinteles cu acordul mamei insa doar eu contribuind financiar) si am propus sa dezbatem mostenirea si sa ne facem fiecare acte insa fratele meu a cam uitat de unde are tot ceia ce foloseste in prezent(casa +curti si gradini) si tot bate apropo ca el mai vrea si cota parte din casa cea ,,veche" (care trebuite sa imi raman mie si in care locuieste in prezent mama noastra).
intrebarile mele ar fi urmatoarele:
1 care ar fi calea cea mi scurta si poate mai putin costisitoare sa il determin sa dezbatem succesiunea si mai ales sa tinem cont de dorintele parintilor nostri?
2.care este parte ce ii revine mamei si cat este parte noastra,a copiilor?
in sperata ca voi primi un raspuns va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Mihaela Enache , Avocat 23:17, 29 Aprilie 2011
Calea cea mai scurta ar fi dezbaterea succesiunii la notar, daca toti va intelegeti amiabi, ceea ce nu e cazul, dupa cum expuneti faptele.
Deci ramane calea mai lunga:), cea a instantei.
Intelegem ca imobilul mai vechi ( casa parinteasca) si cel nou, impreuna cu terenul aferent, sunt bunuri comune ( din timpul casniciei) parintilor. Atunci 1/2 ramane mamei, ca jumatate din bunurile comune.
Cealalta jumatate ( a tatalui) va constitui masa succesorala. Din aceasta jumatate, mamei ii revine 1/4 si dvs. impreuna cu fratele, 3/4.
Cote finale: mama 5/8, dvs. impreuna cu fratele 3/8.
Fratele poate demonstra ca a finisat imobilul cel nou, dar si dvs. puteti demonstra ca l-ati renovat pe celalalt, asa ca nu se va schimba mare lucru din cote.
Succes si rabdare!
In primul rand trebuie stiut daca terenurile pe care au fost construite casele au fost dobandite de cei doi soti in timpul casatoriei sau au fost mostenite de unul dintre ei (ori au facut obiectul unei donatii).

In general, bunurile comune ale sotilor se impart in doua cote egale.
La cota tatalui se adauga bunurile sale proprii (mostenite, donate si alte cateva categorii). Din ce a avut tatal , cotele sunt urmatoarele : 1/4 mama dumneavoastra si 3/4 dumneavoastra si fratele impreuna.
La un eventual partaj, dat fiind ca dumneavoastra ati investit in vechea casa, instanta ma indoiesc ca ii va acorda ceva fratelui, cu atat mai mult cu cat exista un alt spatiu de locuit ce i se poate acorda lui.
Eu va recomand sa mergeti la un avocat sa inaintati o cerere de chemare in judecata in contradictoriu cu mama si fratele, la primul termen de judecata faceti tranzactie si nu platiti taxa de timbru. Costurile vor fi cele privitoare la onorariul avocatului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune olteanoctavia olteanoctavia Tata a murit de 4 ani. In urma lui a ramas casa parinteasca pe care a construit-o impreuna cu mama si inca o casa pe care a cumparat-o jumatate impreuna cu ... (vezi toată discuția)
Buna seara Baciu_alexandra Baciu_alexandra In urma cu 5 ani mama mea a decedat . Locuia impreuna cu tatal meu intr-un sat ... Datorita faptului ca parintii tatalui meiu,adica bunicii aveau o ... (vezi toată discuția)
Impartire casa parinteasca crin28 crin28 Situatie: In casa parinteasca s-au nascut frate si sora. Fratele intretine mama, iar sora, in prezent, e plecata in strainatate (de 5 ani). Casa a fost pe ... (vezi toată discuția)