avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA Intracomunitar
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA Intracomunitar

Buna ziua

Un SRL din Romania Platitor sau Neplatitor TVA achizitioneaza bunuri in Germania si plateste TVA la factura 19 %.
SRL -ul vinde bunurile achizitionate unei firme din Romania.Plateste SRL-ul 24% TVA in Romania ?
A Platit 19% TVA in Germania !!!
SRL-ul cumpara in Germania cu TVA si vinde Marfa cu TVA la o firma din Spania .Trebuie platit TVA in Romania ?
Multumesc anticipat ptr. Raspunsuri !
Cel mai recent răspuns: Alexandru Palaghia , Contabil 17:00, 6 Ianuarie 2015
Daca SRL e platitor de TVA si inregistrat in Registrul Operatorilor Intracomunitari atunci nu va plati TVA-ul de 19% in Germania iar in Romania va colecta 24% TVA. Daca nu are alte cheltuieli la care sa deduca TVA-ul va plati intreaga suma catre ANAF.

In aceleasi conditii nu va plati TVA in Romania pentru livrarile efectuate catre Spania cu conditia ca clientul sa aibe un nr valabil de TVA in Spania. Daca nu are nr de TVA din Spania livrarea se va face cu TVA de 24% din Romania.
Buna ziua , multumesc ptr. Raspunsuri.
As dori sa subliniez cateva aspect legate de inregistrarea in scopuri de TVA in cazul firmelor care realizeaza operatiuni intracomunitare.
In primul rand, societatile care realizeaza achizitii intracomunitare sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA inainte de a realiza respectiva achizitie. Singura exceptie este aceea in care se aplica regimul derogatoriu cu plafon de 10000 euro.
Atentie, chiar daca firma dvs. plateste TVA 19% pe factura partenerului din Germania, dar era obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA si in ROI, va plati TVA 24% si la bugetul de stat in baza decontului special de TVA. Repet, in situatia in care nu se poate aplica plafonul special de scutire.
Daca firma este inregistrata in scopuri de TVA, obligatoriu trebuie sa se inregistreze si in ROI inainte de a realiza achizitii/livrari intracomunitare.
Ultima modificare: Marți, 6 Ianuarie 2015
Alexandru Palaghia, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achizitie intracomunitara ContSters156394 ContSters156394 As avea nevoie de ajutor pentru clarificarea catorva puncte referitoare la achizitii intracomunitare. Sa presupunem ca firma X, din Ro, vrea sa cumpere produse ... (vezi toată discuția)
Srl neplatitor de tva care face achizitii intracomunitare mariticaned mariticaned Am un srl neplatitor de tva si am deschis un magazi cu vanzare articole sportive si vreau sa achizitionam articolele sportive din germania si apoi sa le vindem ... (vezi toată discuția)
Achizitii intracomunitare fara inscrierea in roi? QED QED Buna ziua, Am un PFA neplatitor de TVA si as vrea sa cumpar niste produce din Germania. Nu am inregistrat inca PFA-ul in Registrul Operatorilor ... (vezi toată discuția)