avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajatorul sustine ca a gresit salariul dupa ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajatorul sustine ca a gresit salariul dupa lichidare (demisie)

Buna ziua ,

Sotia mea a fost sunata astazi(06.01.2015) de firma "X" unde a lucrat pana in data de 2 decembrie , de o contabila de la firma "X" care sustine ca sotia mea a fost platita mai mult cu suma de 250 ron si ca trebuiesc restituiti . Tin sa mentionez ca firma "X" nu a facut lichidarea totala a salariului (au fost intrebati si au refuzat) , si au platit "normal" pe data de 8.12.2014 si pe data de 20.12.2014 . Noi am crezut, cum este si normal , ca acesti bani sunt pentru luna Noiembrie luna care a fost lucrata in totalitate de sotia mea . Acum la telefon , contabila de la firma "X" sustine ca acesti bani sunt avansul pe luna Decembrie care nu ii se cuvin si sa aducem banii cat mai repede inapoi !

Intrebarea mea in acest caz , este normal si legal cum au procedat dansii ? Au vreo baza legala pentru a cere acei bani care i-au virat ei fara sa ne anunte imediat ca au facut "o greseala" ?

Le-am cerut la telefon sa-mi trimita pe mail acte doveditoare care sa ateste aceasta "greseala" ...

Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 6 Ianuarie 2015
Leo_RO, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:17, 6 Ianuarie 2015
De obicei, angajatorii platesc salariile in doua transe:
- avans in perioada 20-25 a lunii pentru activitatea prestata in perioada 1-15 ale lunii
- lichidare in perioada 8-15 a lunii urmatoare pentru activitatea desfasurata in perioada 15-30/31 a lunii.

Verificati in CIM care sunt datele de plata a salariului, trebuie sa fie specificate acolo.
Dupa parerea mea, pe data de 20.12 s-a platit avansul pe decembrie, suma care nu i se cuvine sotiei si ar trebui sa o restituie.
Multumesc pentru raspuns , nu este normal ca nu am fost anuntati de aceasta greseala in timp util , am cerut sa se demonstreze in scris ca intradevar asa se calculeaza si de aici sa reiasa diferenta pe plus . In primul rand cel care greseste este pasibil de plata , firma in cauza este situata in Snagov , mie cine imi deconteaza benzina dus/intors pana la sediul firmei in cauza pentru o greseala facuta de ei ?

La firma unde lucrez eu , daca cineva de la contabilitate ar fi facut o astfel de greseala ar fi fost pus sa plateasca si dat afara , plus ca am inteles de la sotia mea ca la alte colege au mai fost facute greseli de plata in plus, care au fost scazute din urmatoarele salarii sau angajatii au fost pusi sa restituie banii .

Revin cu intrebarea mea initiala , exista o lege in baza careia ei pot cere restituirea acestor sume ? Eu intentionez sa rezolv aceasta situatie pe baze legale , eventual in instanta daca firma (mai precis am fost sunati doar de contabila care a facut greseala) nu vor sa dovedeasca in scris ca acesti bani sunt in plus .

Ultima modificare: Marți, 6 Ianuarie 2015
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Art. 256 C.mun.
(1) Salariatul care a încasat de la angajator o sumă nedatorată este obligat să o restituie.
...

Art. 254 C.mun.
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
freeelis a scris:

Art. 256 C.mun.
(1) Salariatul care a încasat de la angajator o sumă nedatorată este obligat să o restituie.



Multumesc mult pentru ajutor , din cate am inteles de la contabilul firmei unde lucrez eu , putem sa lasam banii pe card sa-i retraga firma in cauza . Daca ei nu pot face acest lucru inseamna ca sunt alte probleme la mijloc .

Va multumesc !

Ultima modificare: Marți, 6 Ianuarie 2015
Leo_RO, utilizator
Retinerea unor sume de bani salariatului de catre angajator se poate face numai in baza :
- unui acord cu salariatul
- unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce solutii sunt ? nimar nimar Buna seara, Ma lovesc de urmatoarea situatie : - SC X SA emite o dispozitie de plata a unei sume de bani catre un salariat propriu cu un anumit scop ( mai ... (vezi toată discuția)
Sume necuvenite datorate de salariat madalinatone madalinatone Buna ziua, Cum pot sa opresc o suma datorata de salarit in urma unei diurne platite si necuvenite? Nu vreau articole de lege copy-paste deja le cunosc. Deci ... (vezi toată discuția)
Drepturi incasate necuvenit criss_tina criss_tina Sunt directorul unei scoli si la un control al statelor de plata am constat ca secretara s-a incadrat cu un salar mai mare din luna octombrie fara a avea o ... (vezi toată discuția)