1. Nici Codul muncii, nici CCMUNN nu fac distinctie intre categoriile de salariati, in ceeea ce priveste preavizul in cazul concedierii.
2. CCM la nivel de ramura sau de unitate pot face o asemenea distinctie, in sensul ca pentru anumite categorii de salariati sa se acorde un preaviz mai mare de 20 de zile.
"Art. 74. - (1) Încetarea CIM poate avea loc - în condiţiile prevăzute de lege - printr-unul din următoarele moduri:
a) de drept;
b) ca urmare a acordului părţilor, la data convenită de acestea;
c) ca urmare a voinţei unilaterale a uneia dintre părţi, în cazurile şi condiţiile limitative prevăzute de lege.
(2) În cazurile în care unitatea este obligată, potrivit legii, să acorde un preaviz la desfacerea contractului de muncă, durata preavizului va fi de 20 de zile lucrătoare."
Legea 53/2003 - Codul Muncii:
"Art. 73. - (1) Persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. c) şi d), al art. 65 şi 66 beneficiază de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucrătoare.
(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. d), care se află în perioada de probă."
Preavizul este cel trecut in CIM cu respectarea prevederilor legale. Pertsonal, nu vad de ce preavizul nu ar putea fi mai mare de 20 zile, daca asa a fost hotarat, indiferent ca e vorba de functie de conducere sau de executie.
gabescu:
1. @elenaelena se referea la preavizul in cazul concedierii.
2. Dvs. va referiti la preavizul in cazul demisiei.;)
crimson:
1. Nici o lege nu este impotriva daca angajatorul ar da un preaviz mai mare in cazul concedierii.
2. Dar ati vazut si aici pe forum ca sunt salariati care vor sa fie concediati dar vor ca preavizul sa fie mai scurt sau sa nu fie deloc. Nu poti sa-i impaci pe toti.:(
Este admisibilă mărirea duratei termenului de preaviz in cazul concedierii, prin dispoziţii din contractele individuale sau colective de muncă.
Alte discuții în legătură
15 sau zile preaviz
dorel9
1 am primit instintare de disfintare post in care am preaviz de 20 zile dar in cim am scris ca perioada de preaviz in cazul concedieri este de 15 zile ... (vezi toată discuția)
Concediere
ContSters74221
Buna ziua !
va rog sa-mi spuneti care este termenul legal de preaviz in cazul unei concedieri individuale.conducerea a comunicat un termen de preaviz de 15 ... (vezi toată discuția)