Art. 38 Codul Muncii: Salariaţii nu pot renunţa la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzacţie prin care se urmăreşte renunţarea la drepturile recunoscute de lege salariaţilor sau limitarea acestor drepturi este lovită de nulitate.
Nulitatea astfel mentionata este relativa sau absoluta?
Doamne ajuta! Mi-ati dat cel mai bun raspuns din toata istoria forumului!!
Totusi, Art. 268 Codul Muncii [termenele de prescripţie extinctivă]
(1) Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate:
d) pe toată durata existenţei contractului, în cazul în care se solicită constatarea nulităţii unui contract individual sau colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia;
Aceasta prevedere pare sa indice o nulitate mai degraba relativa, daca nu este imprescriptibila??
"Dispoziţiile art. 38 din Codul muncii reprezintă norme imperative, numai în acest fel fiind asigurate măsurile de protecţie socială a persoanelor aflate în poziţie economică defavorizată. Dispoziţiile art. 38 din Codul muncii nu aduc atingere dispoziţiilor art. 16 alin. (1) din Constituţie, întrucât ele nu urmăresc decât să asigure egalitatea între părţile contractante, inegale, ab initio, din punct de vedere al potenţialului economic şi financiar. De asemenea, art. 38 nu contravine nici dispoziţiilor art. 16 alin. (2), (3) şi (4), art. 30, art. 40 şi art. 45 din Constituţie, având în vedere că domeniul lor de incidenţă este cu totul altul, ceea ce exclude posibilitatea oricărei coliziuni între ele". (Curtea Constituţională, decizia nr. 356/2005 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 38 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, Monitorul Oficial, Partea I, nr. 825 din 13 septembrie 2005)
S-a gasit cineva sa ridice exceptia de neconstitutionalitate a art.38 C.mun..
Referitor la intrebarea daca este vorba despre nulitate relativa sau absoluta, se observa ca inclusiv Curtea Constitutionala a decis ca art.38 C.mun. este reglementat de norme imperative . Incalcarea normelor imperative estesanctionata cu nulitatea absoluta.