Anul trecut am terminat facultatea, nu am reusit sa ma angajez si nici nu beneficiez de somaj. Locuiesc in mediu rural, iar parintii mei au niste pamant. Sunt casatorita, iar sotul meu lucreaza, dar tinind cont ca eu nu am venit nu putem deocamdata sa avem un copil. Am inteles ca se poate sa-mi fac contract cu casa de pensii si sa platesc eu darile la stat in asa fel ca dupa cateva luni daca raman insarcinata si trec cele 12 luni pana la nasterea copilului sa pot beneficia de indemnizatia de crestere copil.
Dar tinind cont de acel pamant detinut, cum as putea sa fac, ce acte trebuie la primarie etc, pentru a deveni eventual cu venituri din agricultura sau sa fac contract cu cei de la casa de pensii?
Va rog mult lamuriti-ma care e cea mai potrivita cale in asa fel incat daca raman insarcinata sa pot beneficia de indemnizatie de crestere copil. Am inteles ca pentru a beneficia de somaj trebuie sa am lucrat 12 luni in ultimele 24 luni?!.......ma gandeam eventual ca as putea sa fac contract cu casa de pensii pt 6 luni si apoi sa trec in somaj, dar se pare ca nu se poate...
Pentru a beneficia de indemnizatia pentru CIC, conditia prevazuta de lege este ca in ultimul an, timp de 12 luni, anterior datei nasterii copilului sa aveti realizate venituri profesionale supuse impozitului pe venit.
Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit Codului fiscal se intelege: venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, asa cum sunt definite de aceasta lege.
Contractul de asigurare incheiat cu Casa de Pensii nu va ajuta la obtinerea acestei indemnizatii, ci la pensie.
Potrivit art. 41 lit. f) coroborat cu art. 71 din Codul fiscal, veniturile din activitatile agricole supuse impozitului pe venit sunt veniturile din urmatoarele activitati:
a) cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor, in sere si solarii special destinate acestor scopuri si/sau in sistem irigat;
b) cultivarea si valorificarea arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor;
c) exploatarea pepinierelor viticole si pomicole si altele asemenea
d) valorificarea produselor agricole obtinute dupa recoltare, in stare naturala, de pe terenurile agricole proprietate privata sau luate in arenda, catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati, pentru utilizare ca atare, incepand cu data de 1 ianuarie 2008.
Multumesc mult pentru lamuriri!
Ce ma sfatuiti sa fac in acest caz? Cum pot sa realizez venituri din agricultura, tinind cont de pamantul parintilor mei? Trebuie sa dau o declaratie la primarie, sa merg la casa de pensii si la sanatate pentru a plati darile-impozit etc- catre stat?
Va multumesc anticipat!