avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1056 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Proces pentru un presupus imprumut
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Proces pentru un presupus imprumut

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns/parere despre urmatorul caz:
Am un prieten care a divortat recent (au si un copil impreuna, copil care a ramas la mama si pentru care el plateste pensie alimentara, conform legii) si care, in timpul casatoriei cu fosta sotie, a primit de la soacra sa o suma de bani (prin virament bancar), pe care i-a cheltuit. Banii i-au fost dati de catre soacra pentru a-si plati el un credit pe care l-a facut si l-a cheltuit impreuna cu sotia, deci nu erau ca si imprumut ci mai mult ca o donatie. El nu a platit creditul respectiv ci a cheltuit banii.
In afara de viramentul bancar (chitanta care dovedeste depunerea banilor in contul lui) nu a exista un alt act cu valoare juridica (recipisa, contract de imprumut, etc).
Problema a aparut dupa divort cand fosta sotie, pentru a beneficia de bani in plus peste pensia alimentara, ii cere mai multi bani, in contul acelei sume de bani pe care mama ei i-ar fi imprumutat-o fostului ei sot. In momentul in care fosta sotie primeste un refuz legat de bani, aceasta il ameninta pe fostul ei sot ca il da in judecata pentru a recupera suma donata de catre mama sa.
Intrebarea mea este: daca nu exista niciun fel de act (in afara de chitanta respectiva) din care sa reiasa ca banii aceia au fost cu titlu de imprumut, persoana care a primit banii este obligata sa-i restituie?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: MashaD , utilizator 16:04, 7 Ianuarie 2015
Sunt mai multe variabile aici. Daca prietenul dvs. ar fi dat in judecata pt. acei bani, va trebui sa justifice cheltuirea lor, de ce nu a fost achitat creditul respectiv, etc. Pe de alta parte, soacra ar putea veni cu martori, pe langa dovada viramentului bancar. De asemenea, desi nu se face vorbire nici de donatie, nici de imrumut, ideea era de sprijin financiar, iar banii au fost cheltuiti doar de prieten, nicidecum conform destinatiei initiale de achitare a creditului. Ar fi indicat ca prietenul dvs. sa consulte un avocat.
Pe chitanta de depunere a banilor ce erea precizat ? In ce an a-ti primit suma de bani ?
Ca si martor ar putea sa vina fosta sotie, insa ma gandesc dc ar fi un martor de incredere, avand in vedere situatia cu divortul. Plus ca viramentul s-a intamplat la o banca dintr-o alta localitate iar sotia nicidecum nu avea cum sa fie de fata.
Intr-adevar banii au fost cheltuiti doar de catre el, insa nu exista vreo specificare pe undeva (altfel decat verbal) care ar fi fost destinatia banilor. Creditul pe care trebuia sa-l achite din banii astia era facut tot de catre el, deci era doar pe numele lui.
Pe chitanta este specificat doar transfer - voi verificat exact si revin.
Banii au fost primiti acum 1 ani si ceva.
soacra e cea care ii poate pretinde in instanta si poate castiga.
Asta ma interesa: ce sanse de castig ar avea fosta soacra intr-un proces?
Banii au fost dati de bunavoie si nesilita de catre nimeni, nu are niciun un contract cum ca trebuie sa-i dea inapoi si nici altul in care sa fie precizata destinatia utilizarii lor.
Dpdv legal, pe baza caror dovezi/argumente poate sa-i ceara inapoi?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj tecar_petruta tecar_petruta suntem 4 frati si fiecare am primit cate o casa de la parintii nostri. fratele meu e in proces cu fosta sotie pentru casa parinteasca, dar pe care au act de ... (vezi toată discuția)
Buna seara. am fost casatorit timp de 14 ani, divortul a fot ... kingjack23 kingjack23 Buna seara. Am fost casatorit timp de 14 ani, divortul a fot facut la notar si nu am avut pretentii la nimic. In timpul casatoriei, dupa decesul bunicii ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! am facut un contract de imprumut (o sa las mai jos ... Hoffaramirtpm Hoffaramirtpm Buna ziua! Am facut un contract de imprumut (o sa las mai jos link cu formatul) si am imprumutat o suma de bani cash. Doresc sa returnez inapoi banii tot ... (vezi toată discuția)