avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 719 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Contributie pensie PFA 2014
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Contributie pensie PFA 2014

Buna ziua,

am urmatoarea situatie:
- un PFA (sistem real, activitati economice) nu are activitate in perioada ianuarie - septembrie 2014
- persoana fizica (cea cu CNP) beneficiaza de somaj - somajul fiind pe perioada octombrie 2013 - septembrie 2014; in octombrie nu are nicio activitate (nu a emis si nu a incasat nimic); el in aceasta perioada, cf legii, este asigurat in sistemul de pensii
- in noiembrie, perioada cand poate deja sa desfasoare activitati economice si emite o factura de 2.000 lei - pe care o si incaseaza in luna respectiva

Acest PFA datoreaza obligatoriu incepand cu noiembrie contributia la pensie sau nu? Datoreaza cumva incepand din octombrie?
Trebuia sa depun in 15 zile declaratia 600 (asa cum scrie in lege [ link extern ] ?
Cei de la Pensii nu au oferit informatii concrete in acest sens. Spuneau ca cei de la Finante sunt in masura sa ne informeze detalii.

Vroiam o confirmare si din partea voastra, cei care ati mai avut situatia asta.

Multumesc anticipat! Sa aveti un an cu spor!
Cel mai recent răspuns: LauraMorar , utilizator 12:09, 7 Ianuarie 2015
Update: La Finante mi-au spus ca daca venitul anual este sub limita de 804 lei (cazul la PFA 2.000 lei / 12 luni = 167 lei), care este cazul la acest PFA (chiar daca au fost doar 3 luni in care a putut desfasura activitati economice pt ca in rest a beneficiat de indemnizatie de somaj), atunci nu este obligatoriu sa depuna Declaratia 600, care se depune acum (termen pe anaf.ro scrie ca e 2 februarie) cu veniturile realizate in 2014.

Ramane sa decida daca doreste sa fie in sistemul de pensii si sa contribuie la pensie.

Laura

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii de pensie la pfa Ramona24 Ramona24 Daca nu esti salariat este obligatoriu ca PFA sa platesti contributii de pensie? cei 26.3% sau minimul de 222,3 lei sunt bani care se achita ... (vezi toată discuția)
Declaratie 600 pfa elkecri elkecri Buna ziua, Am un pfa si am mers azi la finante sa depun declaratia 600 si nu mi-a primito pe motiv ca in estimativa pentru 2014 am estimat un venit de 400 ... (vezi toată discuția)
Pfa declarații d220, d600 nedepuse la timp GhitaB27 GhitaB27 Bună dimineața! Sunt PFA din octombrie 2013. Nu am plătit contabil și se pare că singur nu mi-a ieșit deloc bine. Am aflat de pe ... (vezi toată discuția)