avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... CONTRIBUTII DE PENSIE LA PFA
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

CONTRIBUTII DE PENSIE LA PFA

Daca nu esti salariat este obligatoriu ca PFA sa platesti contributii de pensie? cei 26.3% sau minimul de 222,3 lei sunt bani care se achita lunar?
Ultima modificare: Joi, 29 Ianuarie 2015
Ramona24, utilizator
Cel mai recent răspuns: LauraMorar , utilizator 14:40, 30 Ianuarie 2015
Pt un caz similar la Finante mi-au spus ca daca venitul anual este sub limita de 804 lei (se ia in calcul venitul de pe 2014), atunci nu este obligatoriu sa depuna Declaratia 600, care se depune acum (termen pe anaf.ro scrie ca e 2 februarie) cu veniturile realizate in 2014.

Este optionala contributia la pensie: Adica, ramane sa decida persoana in cauza daca doreste sa fie in sistemul de pensii si sa contribuie la pensie.

Si da, contributia este de minim 222,30 lei (35% x 2.415 lei x 26,3%), este mai detaliat in acest articol legat de contributia asta: www.avocatnet.ro/content/art...
Tot nu inteleg daca suma e calculata global pe an sau luna? lunar se platesc 222. 3 lei? PFA ul acum este infiintat.
multumesc.
Cei 222,30 lei este pe luna contributie la pensie. Pentru PFA infiintat acuma (2015) nu stiu cum este - daca doriti sa achitati pensia (luati legatura cu cei de la Casa de Pensii pt mai multe detalii). Daca nu, nu este nevoie sa faceti nimic, pt ca este optional (va pot confirma cei de la Finante, la asistenta pt Contribuabili PF-uri).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie platita anticipat Srb Srb Buna ziua, Momentan in Romania am cotizat circa 10 ani la pensie. Se poate plati anticipat la casa de pensii sau in alta parte suma minima pe perioada ... (vezi toată discuția)
Taxe cas ailenicristiangabriel ailenicristiangabriel Buna ziua, care este plafonul minim lunar la care nu trebuie platita contributia pentru pensie ,in cadrul PFA? (vezi toată discuția)
Contributie pensie pfa 2014 LauraMorar LauraMorar Buna ziua, am urmatoarea situatie: - un PFA (sistem real, activitati economice) nu are activitate in perioada ianuarie - septembrie 2014 - persoana fizica ... (vezi toată discuția)