avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 652 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Decizie de impunere anuala ANAF
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Decizie de impunere anuala ANAF

De cateva zile, mama mea a primit prin posta, de la ANAF "Decizia de impunere anuala pentru plata CASS", conform careia trebuie sa plateasca 468 RON.
Mentionez ca este casnica de cativa ani si nu are NICI o sursa de venit.
Intrebarile sunt urmatoarele:

1) In ce masura este legala aceasta decizie de impunere a platii CASS?

2) Ce masuri poate lua ANAF-ul pentru a o constrange sa plateasca suma aceea? Sau mai exact, ce se intampla daca nu plateste?

Mai mentionez ca de 4 luni a ajuns la varsta de pensionare, si-a bagat dosarul de pensie, insa decizia de pensionare inca nu a primit-o. Am specificat ideea aceasta in eventualitatea in care o eventuala decizie de pensionare favorabila ar anula decizia de impunere pentru plata CASS.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: kyky_micky , utilizator 08:53, 9 Mai 2015
OK, daca dau ANAF in judecata pot obtine anularea ?

Decizia CCR nr. 1394 din 26 octombrie 2010, definitivă şi general obligatorie, stabileşte că „dispoziţiile art. 257 alin. (2) lit. f) teza finală din Legea nr. 95/2006 sunt neconstituţionale, în măsura în care se interpretează că valoarea contribuţiei minime la fondul de asigurări sociale de sănătate, datorată de persoanele care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venituri din dividende şi dobânzi, venituri din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere şi alte venituri care se supun impozitului pe venit, nu poate fi mai mică decât cuantumul unui salariu de bază minim brut pe ţară, lunar“.

În decizie se arată că „fiscalitatea trebuie să fie nu numai legală, ci şi proporţională, rezonabilă, echitabilă şi să nu diferenţieze [...] pe criteriul grupelor sau categoriilor de cetăţeni. Prin urmare, aşezarea justă a sarcinilor fiscale trebuie să reflecte însuşi principiul egalităţii cetăţenilor în faţa legii, prin impunerea unui tratament identic pentru situaţii identice şi să ţină cont, în acelaşi timp, de capacitatea contributivă a contribuabililor, luând în considerare elementele ce caracterizează situaţia individuală şi sarcinile sociale ale acestora“.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum contest plata tardiva a cass marianadamian marianadamian Situatia este urmatoarea: sotul este coasigurat -nu este angajat , iar sotia angajata . In data de 31.12.2014 sotul primeste o decizie de la ANAF pentru anul ... (vezi toată discuția)
Decizie de impunere anuala anaf Razdrax Razdrax Buna ziua, As dori o lamurire daca se poate de la cineva care lucreaza in domeniul fiscal sau la ANAF. Sunt unul dintre milioanele de romani stabiliti ... (vezi toată discuția)
Anaf solicita impozit cass deși nu exista venituri CristianHT CristianHT Buna ziua, Sunt din jud. Prahova, iar tatal meu a primit o decizie de impunere pe 2012, prin care i se solicita sa plătească 468 de lei. Tatal meu ... (vezi toată discuția)