avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Vanzare masina catre administrator
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Vanzare masina catre administrator

Buna ziua, o firma isi vinde masina catre administrator.Se poate stinge valoarea masinii din contributia adusa de catre administrator la firma?
Cel mai recent răspuns: camyv , utilizator 13:14, 8 Ianuarie 2015
Desi la art. 45 alin. (1) din reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009 se prevede ca "Orice compensare intre elementele de active si datorii sau intre elementele de venituri si cheltuieli este interzisa.", la art. 48 din aceleasi reglementari este data o exceptie de la acest principiu: "In cazuri exceptionale pot fi efectuate abateri de la principiile contabile generale prevazute in prezenta sectiune. Orice astfel de abateri trebuie prezentate in notele explicative, precum si motivele care le-au determinat, impreuna cu o evaluare a efectului acestora asupra activelor, datoriilor, pozitiei financiare si a profitului sau pierderii."
Cu alte cuvinte, puteti efectua compensarea intre datoria firmei fata de persoana fizica cu datoria acesteia fata de firma, creata prin factura, pina la concurenta sumei celei mai mici, cu conditia ca acest lucru sa fie stipulat in contract, sa existe o explicatie a acestui fapt (de exemplu, lipsa lichiditatilor firmei de a-si onora datoria catre persoana fizica) si sa fie mentionat in notele explicative aferente bilantului anului in care s-a produs.
MUltumesc pentru raspuns.As putea sa fac o factura cu tva de vanzare cu chitanta si sa compensez prin contributia adusa, adica: 5311-461 si 455-5311 ?
Ultima modificare: Joi, 8 Ianuarie 2015
camyv, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sold debitor cont 461 "debitori diversi" Iordache  Victoria Ioana Iordache Victoria Ioana Buna seara! O firma a scos dividendele din firma pt anii 2011 si 2012, de fapt \\"le-a depozitat\\" in debitul contului 461, insa este mai mult decat erau ... (vezi toată discuția)
Cum pot inchide soldul respectiv? iuli-ana iuli-ana in urma controlului avut ni s-a sugerat sa vindem barca pe care o detinem (era folosita de patron pt. protocol) problema mea este ca valoarea ei este de ... (vezi toată discuția)
Achitare facturi prin card bancar adriana_ramona adriana_ramona Daca se achita facturi prin cardul bancar aferent contului curent al firmei cum este corect a se inregistra : 581=5121, 5311=581, 401=5311; sau direct ... (vezi toată discuția)