avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 333 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Schimbare nume dupa divort
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Schimbare nume dupa divort

Buna ziua,

am divortat in anul 2011, dar circumstantele de la momentul respectiv m-au cam fortat sa pastrez numele fostului sot (plecam din tara nu nu aveam timp sa astept eliberarea unui alt act de identitate, etc).

In ce conditii pot solicita efectua schimbarea numelui si cam cat ar dura acest proces? Mentionez ca nu locuiesc in Romania.

Multumesc anticipat pentru raspunsurile dvs.
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 18:49, 12 Ianuarie 2015
Actele se depun personal, prin împuternicit cu procură specială sau împuternicire avocaţială, la primăria în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul solicitantul, sau la primaria ultimului loc de domiciliu avut în ţara- în cazul CRDS- cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate.Cererea de schimbare a numelui trebuie sa fie temeinic motivată (art.4 din OG 41/2003).
Nu este un proces ci doar o cerere la care se anexeaza o serie de acte doveditoare. Dureaza undeva la 3 luni deoarece mai intai trebuie sa dati un anunt in Monitorul Oficial.
Ultima modificare: Joi, 8 Ianuarie 2015
Justitiarul711, utilizator
Eu cred ca e vorba de obligatia de a reveni la numele avut inainte de casatorie, nu de schimbare de nume pe cale administrativa - caz in care ar fi nevoie de sentinta ramasa definitiva, de o procura speciala facuta cuiva din tara pentru depunere acte si ridicare CI etc.
Ioanam2010, dati-ne mai multe detalii ca sa nu scriem degeaba :)
Citez:,,circumstantele de la momentul respectiv m-au cam fortat sa pastrez numele fostului sot (plecam din tara nu nu aveam timp sa astept eliberarea unui alt act de identitate, etc).,,
Eu am inteles ca vrea sa-si schimbe numele pe cale adminstrativa.:(
Daca am inteles gresit scuzele de rigoare.:love1:
Eu am luat in considerare titlul, probabil revine utilizatoarea si ne lamureste :) Prin pastrez intr-adevar se intelege ca a cerut sa poarte in continuare numele din casatorie.

Buna seara si va multumesc tuturor pentru raspunsuri (si implicit pentru timpul acordat)!

La momentul divortului am ales sa pastrez numele fostului sot. Asa cum spuneam in postarea inititala, urma sa plec din tara in cateva zile si nu aveam timp sa schimb toate actele, avand in vedere ca deja aveam un contract de munca.

Acum, timpul imi permite sa fac aceste demersuri.

Inca o data, va multumesc pentru indrumari.

Alte discuții în legătură

Act de identitate si pasaport expirat pentru cetatean roman cu resedinta in strainatate. CristinaBadina CristinaBadina Fiica mea s-a casatorit in Statele Unite in urma cu cateva luni, locuieste acolo, si a obtinut geen-card-ul. Intre timp i-a expirat Pasaportul iar Cartea de ... (vezi toată discuția)
Divortata in ro,fara sa fac schimbarea numelui///casatorie in alta tara... patri11 patri11 sunt divortata de multi ani,sentinta estipuleaza schimbarea numelui,dar n-am facut-o pana acum;e posibila casatoria in alta tara,avand in vedere ca iau numele ... (vezi toată discuția)
Schimbarea numelui ''minciuna'' 1735m 1735m buna ziua, as dori sa stiu cum imi pot schimba numele dobindit prin casatorie,pe care ulterior l-am pastrat dupa divort cu acordul fostului sot.numele este ... (vezi toată discuția)