avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Act de identitate si pasaport expirat pentru cetatean ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Act de identitate si pasaport expirat pentru cetatean roman cu resedinta in strainatate.

Fiica mea s-a casatorit in Statele Unite in urma cu cateva luni, locuieste acolo, si a obtinut geen-card-ul. Intre timp i-a expirat Pasaportul iar Cartea de Identitate ii va expira pe 6 octombrie. Mi-a facut procura si i-am depus actele pentru transcrierea Certificatului de Casatorie, iar termenul de ridicare a acestuia este 15 octombrie. Practic la acea data va avea pasaportul expirat, CI expirata dar va detine Ceritifactul de Casatorie care atesta schimbarea numelui. Ce trebuie sa faca pentru a obtine CI iar apoi pasaportul?
Cel mai recent răspuns: yvk , utilizator 05:26, 7 Septembrie 2012
Fiica dvs.se prezinta la ambasada sau consulat si pe baza unui titlu de calatorie va imputerniceste din nou de aceasta data pentru obtinerea cartii de identitate. Dvs doar sa-i trimiteti certificatul transcris pentru a putea sa obtina actele pe noul nume(daca in urma casatoriei a trecut pe numele sotului).
Ultima modificare: Miercuri, 5 Septembrie 2012
Justitiarul711, utilizator
Multumesc mult pentru raspuns. Totusi nu inteleg de ce trebuie sa ceara un titlu de calatorie daca ma imputerniceste tot pe mine. Daca ma puteti lamuri, va rog!
Pentru ca dupa 15 octombrie nu va avea act de identitate valabil - cartea de identitate va fi expirata.

Daca aveti nevoie de detalii, intrebati.
Ultima modificare: Vineri, 7 Septembrie 2012
Ares-3, moderator
Multumesc pentru sfaturi!
Daca fiica dumneavoastra locuieste in SUA si detine greencard pe numele dobandit prin casatorie, va putea solicita pasaport CRDS (cu dobandirea statutului de cetatean roman cu domiciliul in strainatate) fara sa obtina o noua carte de identitate. Pentru obtinerea unui nou pasaport (CRDS) trebuie sa se adreseze ambasadei sau consulatului in circumscriptia caruia locuieste si are nevoie de:
- pasaportul expirat;
- cartea de identitate (chiar daca este expirata si pe numele vechi);
- greencardul valabil pe numele dobandit prin casatorie;
- certificatul de nastere romanesc;
- certificatul de casatorie romanesc;
- driver's license sau state ID valabil (cu adresa din SUA).
Daca solicita pasaport CRDS, va trebui sa predea cartea de identitate romaneasca.

Daca doreste sa pastreze domiciliul din Romania, trebuie sa obtina mai intai carte de identitate pe numele nou si apoi sa solicite pasaport. Dar nu poate sa ceara autentificarea procurii pentru cartea de identitate fara sa aiba certificatul de casatorie romanesc, pentru ca in procura va trebui sa mentioneze ca motive atat expirarea, cat si schimbarea numelui prin casatorie. Practic, daca s-ar legitima cu CI inca valabila, atat in textul procurii,cat si in incheierea de autentificare ar trebui sa se mentioneze numele ei din cartea de identitate, casatorita.... (numele nou) si ar trebui sa prezinte la ambasada/consulat atat cartea de identitate valabila cat si certificatul de casatorie romanesc.
In cazul ei, varianta autentificarii procurii in baza unui titlu de calatorie e mai plauzibila, daca tine neaparat sa-si pastreze domiciliul in tara.
Ultima modificare: Vineri, 7 Septembrie 2012
yvk, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Carte de identitate si certificat de naștere pierdute în anglia. cum pot obține pașaport românesc fără să vin în românia? Celinne Celinne Buna ziua, va scriu deoarece o cunostinta apropiata se afla intr o situatie complicata. Locuieste in anglia cu copii dar si a pierdut carte identitate, ... (vezi toată discuția)
Urgență Iulia Ava Iulia Ava Bună ziua! Sunt în Italia și cartea de identitate românească a expirat.. Pentru a ma întoarce în România am făcut programare pentru eliberarea ... (vezi toată discuția)
Carte de identitate irimescuadrian irimescuadrian buna,o rugaminte cum trebuie sa procedez :am cartea de identita expirata de 2 ani si sunt inca in strainatate!cum trebuie sa procedez,platesc amenda? [quot] (vezi toată discuția)