buna ziua.
rog tare ma mult sa ma ajutati cu o problema, care ma tine pe loc.
detin un teren agricol in suprafata de 1, 53 ha pe raza unei comune din jud Brasov, unde am plantat pomi fructiferi pe 1,15 ha, si tot acolo vreau sa construiesc o casuta din lemn......
Problema, e ca proiectul pentru PUZ costa in jur de 1500 euro, bani pe care nu .i am.
De curand cineva mi,a spus ca nu mai e obligatoriu ca suprafata minima te teren, sa fie de 10000 metri patrati, si ca se poate face proiect puz doar pentru suprafata care va fi ocupata de casa in sine plus curtea aferenta.
este adevarat acest lucru, ma puteti ajuta cumva:(
multumesc...
in certificatul de urbanism ,eliberat de primarie, va este specificata zona pentru studiu planului urbanistic zonal. In cazul in care este acceptata doar zona de interes (curte+constructie) este necesar a intocmi o documentatie de dezlipire a suprafetei pe care urmeaza a fi facuta investitia.
Pentru cei care vor să-şi ridice o casă departe de aglomeraţia şi poluarea oraşului şi chiar pentru marii developeri, terenurile extravilane atrag mai ales prin preţurile mici.
Drumul ce trebuie parcurs până la obţinerea autorizaţiei efective de construcţie nu este însă unul lipsit de dificultăţi.
I N PRIMUL RAND: -Lotul trebuie scos din circuitul agricol.
"Una din condiţiile de bază este ca terenul să fie cât mai aproape de intravilanul existent. Cu cât este mai aproape, cu atât şansele de aprobare (a trecerii în intravilan) sunt mai mari. Intravilanul existent este dat de PUG (Plan Urbanistic General). PUG-ul este stabilit în funcţie de tipul localităţii: sat, comună, oraş, municipiu.
Fiecare are nişte criterii prin care se stabileşte limita intravilanului. Intravilanul este definit ca teritoriul pe care se poate construi.
Regimul construcţiilor este şi el definit de regulile urbanismului. La fel şi înălţimea admisă. Atunci când se doreşte să se construiască în afara zonei definite de PUG, persoana care cere aceasta trebuie să ceară unui arhitect să întocmească un PUZ (Plan Urbanistic Zonal). Această documentaţie prezintă condiţiile practice de rezolvare a construcţiei: de unde aduce electricitatea, apa curentă, canalizare, gaz etc. (evident, dacă acestea sunt în zonă). De asemenea, se va specifica regimul de înălţime a construcţiilor din zonă.
PUZ-ul trebuie aprobat de consiliul local al teritoriului administrativ pe care se află terenul în cauză. Una din condiţiile pentru terenul pe care se va construi, în afara PUG-ului aprobat, este scoaterea din circuitul agricol.
Din circuitul agricol se scoate o suprafaţă cât mai mică, având în vedere taxele destul de ridicate. Astfel, dacă doriti să faceti o construcţie cu amprenta de 100 de metri pătraţi, nu va scoate din circuitul agricol decât cei 100 metri pătraţi de construit, restul rămân cu destinaţie agricolă".
În primul rând, terenul trebuie să poată fi declasat din punct de vedere agricol, ceea ce se poate face numai începând cu categoriile III şi IV (categoriile I şi II fiind rezervate pentru agricultură).
Autoritatea care decide în acest sens este Oficiul de Studii Pedologice şi Agrochimice (OSPA), care întocmeşte un studiu pe banii dvs. În al doilea rând, trebuie să existe studii pentru extinderea intravilanului localităţii prin Planul Urbanistic General (PUG).
Procedura este destul de anevoioasă - durează cel puţin şase luni şi poate ajunge până la doi ani şi necesită aprobări de la toate autorităţile locale, judeţene şi chiar ale unor ministere şi autorităţi naţionale. Dacă PUZ-ul se aprobă, în maximum două luni se poate face trecerea în intravilan. Avantajul dvs. este că puteti modela zona în funcţie de necesităţile dvs. Trecut în intravilan, un teren îşi poate tripla preţul.
da, multumesc pentru indrumarile oferite..
insa revin cu o alta chestie ciudata: un arhitect mi,a spus ca daca am infiintata o exploatatie agricola pe terenul respectiv........si chiar am o livada de 1,12 ha, pot sa,mi ridic pe terenul respectiv o constructie usoara(casa lemn) pe piloni, fara sa mai intocmesc PUZ......, doar cu autorizatie de la Primaria locala....
este adevarata aceasta precizare?
in caz pozitiv, ce lege reglementeaza aceasta situatie, si care ar fi actele necesare pentru obtinerea autorizatiei de la primarie.
multumesc..=D>