Bună seara,
Cu respect, aș dori să întreb:
Care este diferența între ieșirea din indiviziune și partajul voluntar, (ambele fiind operațiuni notariale), pentru că din ceea ce am citit pe net, am înțeles că rezultatul final este același, însă diferă taxele. În sensul că, partajul voluntar este scutit de impozit.
Corect?.
Vă mulțumesc.
Nu difera nimic. Prin partaj se impart bunurile un scaun tie, unul mie. Cand suntem proprietari pe un singur scaun, trebuie sa iesim din indiviziune daca nu il puteti imparti in natura si iesim tot prin partaj, il impartim si pe asta astfel, il iau eu si va dau sulta.
Corect.
Dar, răspunsul este incomplet.
Partajul voluntar este sau nu scutit de impozit?.
Întreb acest lucru deoarece cu ocazia succesiunii, am fost o dată impozitaţi.
Al doi-lea impozit, pentru aceeaşi proprietate, în opinia mea este abuziv.
Ce părere aveţi?.
Mulţumesc.
Partajul este scutit de impozit. Impozitul pe succesiune insa este altceva si este perfect legal conform Codului Fiscal art 77. Pentru succesiunile care se dezbat la mai bine de doi ani de la decesul autorului se plătește impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale. Acesta este diferit de impozitul pe proprietate care trebuie achitat ca sava elibereze certificatul fiscal in vederea dezbaterii mmoștenirii.
Acesta este răspunsul care-l voiam, însă aş mai avea o întrebare:
De ce când ajung în faţa notarului, acesta nu vrea să audă de partaj voluntar şi-mi începe povestea cu ieşirea din indiviziune?. Cu alte cuvinte ca şi cum m-ar obliga să accept această procedură.
Mulţumesc.
Pai este același lucru . nu înțelegeți! Dezbateți succesiunea dar rămâneți in coproprietate ca sa deveniți proprietar exclusiv trebuie sa faceți partajul sau ieșirea fini diviziune același lucru înseamnă! Dar pt succesiune probabil plătiți un impozit iar după la partaj nu mai plătiți impozit.sunt două operațiuni diferite succesiunea si partajul sau ieșirea din indiviziune.