avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1011 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajatorul forteaza demisia
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajatorul forteaza demisia

Buna seara. Prietenul meu a fost ngajat la o firma de paza care a dat faliment, el agent de paza la o firma unde avea postul, noua firma de paza la preluat la cererea directorului dar el mai are de promit bani de la firma cealanta de paza pe doua luni. La pus sa si dea demisia si a refuzat si semneaza doar atunci cind ia lickidarea pentru ca il tot amina cu banii. Ce sfatur ai dati? Noua firma nu poate sa l angajeze !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:24, 11 Ianuarie 2015
1. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

2. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.

3. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.

4. Prietenul dvs nu a fost inscris la masa credala daca fostul angajator a dat faliment?
Prietenul dvs nu a fost inscris la masa credala daca fostul angajator a dat faliment ? Nu am inteles intrebarea va rog !! masa credala ???
androidu a scris:

Buna seara. Prietenul meu a fost ngajat la o firma de paza care a dat faliment, ...



In acest caz, potrivit Legii 85/2014, creanţele salariale sunt creanţele ce izvorăsc din raporturi de muncă şi raporturi asimilate între debitor şi angajaţii acestuia. Aceste creanţe sunt înregistrate din oficiu în tabelul de creanţe de către administratorul judiciar/lichidatorul judiciar.

În cazul intrării în faliment după confirmarea unui plan de reorganizare, titularii creanţelor participă la distribuiri cu valoarea acestora astfel cum au fost înregistrate în tabelul definitiv consolidat.

În cazul falimentului, legea prevede o anumită ordine pentru plata creanţelor, si anume :
1. taxele, timbrele sau orice alte cheltuieli aferente procedurii instituite prin prezentul titlu, inclusiv cheltuielile necesare pentru conservarea şi administrarea bunurilor din averea debitorului, pentru continuarea activităţii, precum şi pentru plata remuneraţiilor persoanelor angajate potrivit prevederilor art. 57 alin. (2), art. 61, 63 şi 73, sub rezerva celor prevăzute la art. 140 alin. (6);
2. creanţele provenind din finanţări acordate potrivit art. 87 alin. (4);
3. creanţele izvorâte din raporturi de muncă;
....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Firma in insolventa si plata salariilor alina1307 alina1307 buna ziua. puteti va rog sa imi spuneti care este locul pe care il ocupa salariul angajatului in prioritatile unei firme in insolventa? directorul firmei care ... (vezi toată discuția)
Faliment kinder_doina kinder_doina in cazul intrarii firmei in faliment salariatii sunt inscrisi automat la masa credala? (vezi toată discuția)
Concediere euuuuuuu euuuuuuu Buna seara, Am si si eu cateva intrebari,va rog, in legatura cu concedierea. Va spun pe scurt care este problema...un prieten a fost sunat de catre ... (vezi toată discuția)