1. Chiar daca este asa cum spuneti dvs., angajatorul este cel care hotaraste daca mai are sau nu nevoie de un post sau altul (vedeti ca am zis de "post" si nu de "om").
2. In cazul dvs. veti fi concediata cu art.65 din Codul muncii si veti beneficia si de indemnizatie de somaj daca ati lucrat 12 luni in ultimele 24 de luni (vedeti ca in cazul in care ati lucrat 4 ore pe zi, acesta perioada se ia ca atare pentru somaj, adica 2 zile de 4 ore pentru o zi de 8 ore).
3. Va redau din CCMUNN pe anii 2007-2010 drepturile pe care le aveti:
ART.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
4. Prevederea de la art.74(2) se aplica corespunzator programului dvs. de lucru: 2 ore lucrati si 2 ore absentati.
5. Dupa ce primiti decizia de concediere, daca o considerati ilegala (desi e foarte greu in cazul unei concedieri individuale), o puteti ataca in instanta, la Tribunalul din judetul unde domiciliati sau aveti resedinta. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
Nu aveti alta varianta decat sa va adresati instantei de judecata ( Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul ) cu o cerere ( este scutita de taxa de timbru judiciar ) prin care solicitati obligarea fostului dumneavoastra angajator la plata sumelor respective.
Va multumesc pentru raspunsuri
Dansii au facut acest previz pt ca le era teama ca nu vreau sa-mi dau demisia si cand mi-au adus la cunostinta au recunoscut ca : au facut ei acest preaviz ca poate nu as fi fost de acord sa plec(era totul semnat, stampilat numai sa pun si eu semnatura, preavizul fiind din data de 3 IUNIe si dandu-mi-l pe data de 5 iunie, zile in care eu am muncit cate 8 ore desi cum spuneti aveam dreptul la 2 libere).
Cat despre acea compensatie ei nu stiau de ea...acest preaviz a fost facut sub indrumarea contabililor si dansii sigur nu au stiut si implicatiile, ieri cand am comunicat cele scrise si de Domnul Tudor Valeriu au ramas socati ei deja luand in calcul sa nu-mi plateasca nici preavizul daramite si inca un salariu!
In cazul in care nu se vor supune voi merge in instanta atat timp cat sunt drepturile mele.
Sunt drepturile dumneavoastra si veti avea castig de cauza in cazul in care se ajunge la instanta de judecata.
Si pe langa plata drepturilor salariale la zi (aici se include si preavizul) si minim un salariu compensator (in functie de domeniul de activitate se poate ca prin CCM la nivel de ramura sa se acorde mai multe salarii compensatorii - de aceea este interesant si domeniul de activitate), angajatorul trebuie sa va compenseze in bani si concediul de odihna neefectuat.
Ar fi util sa va verificati stagiul pentru somaj, acele 12 luni lucrate in ultimele 24.
daca de exemplu ati lucrat ultimele 24 de luni cu 4 ore/zi, atunci stagiul este de axact 12 luni in chiar ultima zi de lucru, situatie in care doarul trebuie depus chiar in prima zi de incetarre a conractului, altfel nu se mai realizeaza stadiul.